×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy
Bloggen om gemenskap

Hon som flyttat in

14.06.2017

Jag har fått en hyresgäst. Det är en kvinna med hög röst, bestämda åsikter, ivrig tv-tittare, anlag för narkolepsi (jag hittar henne ofta sovande på min säng), en person som skriver listor om de mest triviala saker. Uppenbarligen har hon dåligt minne och måste påminna sig själv om att äta, promenera, lyssna på nyheterna i radio.

 

Nu har hon försatt sig i verkligt trångmål som påverkar både hennes och mitt humör. Hon har köpt sig en ny dator, som om den gamla inte varit tillräckligt fin för henne. Det var den förstås inte heller, den krånglade och bråkade och hon lärde sig en massa svärord på kuppen.

 

Men nu har hon verkligen användning för förbannelserna. Den nya datorn beter sig som ett bortskämt barn. Den kräver, kräver, kräver. Lösenord som den värsta general. Inställningar som saknar betydelse och som hon inte bett om. Inga marginaler för misstag. Dessutom lyser det rött kring varje ord hon skriver. Även om det är rätt stavat. Och det är det. Min hyresgäst är ett barn av den gamla skolformen då man lärde sig läsa, skriva, räkna genom sträng disciplin.

 

Jag har försökt säga åt henne att hon ska ta det lugnt. Hon kommer att vänja sig vid det nya och upptäcka att det är helt okej. Hon skrattar, ett skratt som mera låter som gråt. Hon säger, nej hon viskar, att hon är gammal och att hennes tid är knapp, hon har inte lust att stånga pannan blodig mot teknikfrälsta ungdomars påhitt. Hon vill inte motsätta sig utvecklingens gång, hon vill bara förstå sig på sin nya dator.

 

Vi är överens om att det inte är för mycket begärt.

 

Jag tycker om att ha henne som hyresgäst. Hon betalar visserligen ingen hyra, åtminstone har jag inte sett skymten av den. Men hon är bra att prata med. Hon har för det mesta invändningar mot vad jag säger och tycker. När jag vill sova på morgonen så börjar hon sjunga sånger från sin barndom med hög röst. När jag går till butiken med en inköpslista i handen (bara hälsosamma inköp) så har hon lagt till nya förslag: efterrätter, chokladstänger, potatisbakelser och annat förbjudet. Men eftersom jag gillar hennes sällskap så köper jag det hon vill ha.

 

– Är du trött på att ha mig som hyresgäst? frågade hon häromdagen. Vill du att jag ska flytta?

 

Jag blev förstummad. Jag har haft många hyresgäster av många slag under årens lopp. Ungdomar som förfasat sig över gamla människor (”sån vill jag absolut inte bli”), män som inte riktigt förstått sig på jämlikhet, gamla döda släktingar som berättat spännande historier från förr. Jag skulle inte ha klarat mig i livet utan dessa bekantskaper.

 

Och utan denna hyresgäst med datorproblem och ilsken röst skulle jag leva ett betydligt tråkigare liv. Det är vi båda överens om.

 

Birgitta Boucht, författare

som lovat hyresgästen att plocka fram den gamla datorn om den nya fortsätter att obstruera

Bloggen om gemenskap – Kaikki kirjoitukset

22.04.2020 –

Stress och prestationsångest är något som så gott som alla känner av nu och då. Vi lever i ett samhälle som förväntar sig att du rör dig framåt i full fart hela tiden, och detta sätter hög press på individen i många delområden av livet.

28.06.2017 –

För en tid sedan läste jag en intressant artikel om den brittiske hjärnkirurgen Henry Marsch. Han berättade om sitt krävande jobb, sin fru, sitt samarbete med kolleger. Jag rev ut artikeln som pryddes av en stor bild av Marsh.

 

14.06.2017 –
Birgitta Boucht

Jag har fått en hyresgäst. Det är en kvinna med hög röst, bestämda åsikter, ivrig tv-tittare, anlag för narkolepsi (jag hittar henne ofta sovande på min säng), en person som skriver listor om de mest triviala saker.

19.05.2017 –
Birgitta Boucht

Jag är besatt av en orosande som springer omkring i min kropp, klättrar på ryggraden, kittlar mig under fötterna, rör om i mitt huvud som om den var vispen i gröten. Jag har inte bjudit in den. Jag föddes med den.
 

27.04.2017 –
Eva Kela

Jag minns dina signaler helt stumma
Hur jag tystades ner till noll minus allt
Och att du krävde min skamskit
För att ömsa mig bit för bit tusenfalt

19.04.2017 –
Birgitta Boucht

För en tid sedan såg jag en intervju med filmregissören Aki Kaurismäki i tv. Den visades som introduktion till filmen Le Havre, som jag sett tidigare men gärna ville se på nytt.
 

11.11.2015 –
Birgitta Boucht

Idag är en varannandag. En dålig sådan. Jag tvingar mig ut på promenad och märker efter en mycket kort stund att jag inte orkar gå ett steg till. Jag har antingen för varmt eller kallt på mig. Paraply har jag, men det regnar inte. Jag har också en inköpslista i fickan men inga pengar.

16.09.2015 –
Birgitta Boucht

För tre veckor sedan såg jag döden i vitögat. Det var oväntat och jag var oförberedd på det som hände, eller inte hände.

24.08.2015 –
Birgitta Boucht

"Hur har sommaren varit?" frågar folk omkring mig, de som nu återvänder från landsställen, utlandsresor, besök hos vänner och bekanta runt om i landet. Styrkta till kropp och själ, färdiga att ta itu med jobb, skolor, nya utmaningar.

10.08.2015 –
Kirsti Dalman

I en liten by i norra Liberia i västra Afrika stiger en ung flicka in i “klassrummet”. Egentligen är det bara ett plastunderlag som fungerar som golv, några bänkar, en tältduk som tak. Den unga flickan är lärarinnan. Hon har med sej 15 små burkar, lite mylla och frön.

17.05.2015 –
Birgitta Boucht

I bussen in till Helsingfors centrum steg det på en gammal krumböjd kvinna. Hon hade höftfel och svårt att röra sig. Hon försökte klättra upp på platsen bredvid mig, längst fram i bussen. Jag ville hjälpa henne men hon avböjde.

23.04.2015 –
Birgitta Boucht

Förr reste jag en hel del, skrev om mina upplevelser. Idag kommer jag inte iväg ens  till Sverige utan att oroa mig veckor i förväg. Jag saknar mig själv som den person som vandrade till fots genom Europa, som gjorde tappra (men lönlösa) försök att klättra upp till Kilimanjaros högsta topp.

20.04.2015 –
Per-Erik Lönnfors

Jag hade en tid undvikit att äta i servicehuset. Efter allt påskätande tillredde jag enkla luncher hemma hos mig.

Om jag skall vara ärlig så ville jag också undvika de rynkiga ansiktena och de kutiga ryggarna.

02.04.2015 –
Kirsti Dalman

En inköpslista? Nej absolut inte; snarare en inte-köps-lista. I varje fall om man är gammal, inte har krafterna kvar i fingrarna, eller alternativt inte ser så bra. I sistnämnda fall blir inte-köps-listan hur lång som helst; har du försökt läsa innehållsförteckningarna?

25.03.2015 –
Birgitta Boucht

Häromdagen deltog jag i ett trevligt knytkalas med gamla vänner.

24.02.2015 –
Birgitta Boucht

Jag förbereder mig för en kvällsträff där jag ska tala om min självbiografi Förklädd och naken. Självporträtt. Själsfränder. Skrift. Jag har talat om den på många ställen, läst och berättat, och varje gång hittar jag en ny infallsvinkel på mitt material.

07.01.2015 –
Birgitta Boucht

Den som arbetar med datorer vet att inne i den magiska lådan gömmer sig många hemligheter.

Näytä lisää ›