×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy
Bloggen om gemenskap

Tiden växer

10.08.2015

I en liten by i norra Liberia i västra Afrika stiger en ung flicka in i “klassrummet”. Egentligen är det bara ett plastunderlag som fungerar som golv, några bänkar, en tältduk som tak. Den unga flickan är lärarinnan. Hon har med sej 15 små burkar, lite mylla och frön. Idag skall hon undervisa barnen om klockan och vad tid är för något. Barnen börjar komma. Några somnar bums, de har stigit tidigt upp för att traska till skolan, några samlas genast kring den stora grytan med gröt. Många skall precis äta sitt enda varma mål för dagen.

Lärarinnan plockar fram 15 små burkar, 15 frön och mylla. Hon gör sitt bästa för att förklara hur tiden går. Men hur gör man det om man inte har en klocka? Om ingen ens sett en klocka? Jo, man planterar femton små frön i femton små burkar. Och börjar vänta på att nåt skall hända. Och så kollar man med spänning. Nu, nu syns det  nånting … eller, har vi glömt att vattna? Har vi vatten att vattna med? Ja nånting växer. Varje dag lite till. Det är tiden. Det är tiden som växer.

Att tiden “växer” upplever vi också själva med åren. Eller - o hemska tanke! -  är det så att tiden i själva verket krymper ju äldre vi blir? Det är inte bara krämporna och rynkorna, det är också det att vi inte hinner med allt vi tror vi borde. Inte för att vi skulle ha mer att göra, nej, låt oss vara ärliga: vi blir långsammare hela tiden. Vi måste förbereda oss så mycket: för läkarbesöket, för frissan, för att gå och handla. Det är många som följer den praktiska regeln: endast en kalenderanteckning per dag. Blir det fler blir det katastrof och stress. Och skall man vara hos frissan klockan tre måste man börja förbereda sig klockan nie.

Tiden är grym och tiden är barmhärtig. Grym när man skall hinna, hinna, hinna. Barmhärtig när man får tänka: jag måste inte. Varför tänker jag så mycket på tiden just nu? Jo, för allra mest önskar jag idag att tiden bara skulle stanna helt och hållet. Ens en liten stund. Jag vill inte bli äldre, jag vill inte att det blir höst, jag vill inte att mina hundar blir sjuka, jag vill inte höra nyheterna. Allt jag inte vill i en enda röra. Idag revolterar jag mot tiden. Jag vill inte träffa folk, gå till doktorn, äta damlunch. Jag avbokar och säger att “jag är lessen, men”. Jag svarar inte i telefon, jag öppnar inte dörren när det ringer.

Men tiden stannar inte hur mycket jag än vill det. Och jag  måste hänga med. Njuta kanske? Det regnar och regnar; låt det regna bara! Vattnet stiger! Då skaffar jag en båt och ror.

Och jag vet  i mitt hjärta att femton barn i en avlägsen by i Liberia vuxit  upp och  för många av dem har drömmen blivit verklighet: de har blivit lärare. Kanske traskar de en dag till skolan  och har med  sig femton små burkar och femton  små frön. Eller har jag missat nånting: tiden har förflutit snabbt och dom har sin “platta” i fickan och barnen samlas kring den för att lära sig. Vad tiden är.

Kirsti Dalman är volontär och pensionerad från ett arbete, där hon i fjärran länder fick uppleva tiden få en helt ny innebörd.

Bloggen om gemenskap – Kaikki kirjoitukset

22.04.2020 –

Stress och prestationsångest är något som så gott som alla känner av nu och då. Vi lever i ett samhälle som förväntar sig att du rör dig framåt i full fart hela tiden, och detta sätter hög press på individen i många delområden av livet.

28.06.2017 –

För en tid sedan läste jag en intressant artikel om den brittiske hjärnkirurgen Henry Marsch. Han berättade om sitt krävande jobb, sin fru, sitt samarbete med kolleger. Jag rev ut artikeln som pryddes av en stor bild av Marsh.

 

14.06.2017 –
Birgitta Boucht

Jag har fått en hyresgäst. Det är en kvinna med hög röst, bestämda åsikter, ivrig tv-tittare, anlag för narkolepsi (jag hittar henne ofta sovande på min säng), en person som skriver listor om de mest triviala saker.

19.05.2017 –
Birgitta Boucht

Jag är besatt av en orosande som springer omkring i min kropp, klättrar på ryggraden, kittlar mig under fötterna, rör om i mitt huvud som om den var vispen i gröten. Jag har inte bjudit in den. Jag föddes med den.
 

27.04.2017 –
Eva Kela

Jag minns dina signaler helt stumma
Hur jag tystades ner till noll minus allt
Och att du krävde min skamskit
För att ömsa mig bit för bit tusenfalt

19.04.2017 –
Birgitta Boucht

För en tid sedan såg jag en intervju med filmregissören Aki Kaurismäki i tv. Den visades som introduktion till filmen Le Havre, som jag sett tidigare men gärna ville se på nytt.
 

11.11.2015 –
Birgitta Boucht

Idag är en varannandag. En dålig sådan. Jag tvingar mig ut på promenad och märker efter en mycket kort stund att jag inte orkar gå ett steg till. Jag har antingen för varmt eller kallt på mig. Paraply har jag, men det regnar inte. Jag har också en inköpslista i fickan men inga pengar.

16.09.2015 –
Birgitta Boucht

För tre veckor sedan såg jag döden i vitögat. Det var oväntat och jag var oförberedd på det som hände, eller inte hände.

24.08.2015 –
Birgitta Boucht

"Hur har sommaren varit?" frågar folk omkring mig, de som nu återvänder från landsställen, utlandsresor, besök hos vänner och bekanta runt om i landet. Styrkta till kropp och själ, färdiga att ta itu med jobb, skolor, nya utmaningar.

10.08.2015 –
Kirsti Dalman

I en liten by i norra Liberia i västra Afrika stiger en ung flicka in i “klassrummet”. Egentligen är det bara ett plastunderlag som fungerar som golv, några bänkar, en tältduk som tak. Den unga flickan är lärarinnan. Hon har med sej 15 små burkar, lite mylla och frön.

17.05.2015 –
Birgitta Boucht

I bussen in till Helsingfors centrum steg det på en gammal krumböjd kvinna. Hon hade höftfel och svårt att röra sig. Hon försökte klättra upp på platsen bredvid mig, längst fram i bussen. Jag ville hjälpa henne men hon avböjde.

23.04.2015 –
Birgitta Boucht

Förr reste jag en hel del, skrev om mina upplevelser. Idag kommer jag inte iväg ens  till Sverige utan att oroa mig veckor i förväg. Jag saknar mig själv som den person som vandrade till fots genom Europa, som gjorde tappra (men lönlösa) försök att klättra upp till Kilimanjaros högsta topp.

20.04.2015 –
Per-Erik Lönnfors

Jag hade en tid undvikit att äta i servicehuset. Efter allt påskätande tillredde jag enkla luncher hemma hos mig.

Om jag skall vara ärlig så ville jag också undvika de rynkiga ansiktena och de kutiga ryggarna.

02.04.2015 –
Kirsti Dalman

En inköpslista? Nej absolut inte; snarare en inte-köps-lista. I varje fall om man är gammal, inte har krafterna kvar i fingrarna, eller alternativt inte ser så bra. I sistnämnda fall blir inte-köps-listan hur lång som helst; har du försökt läsa innehållsförteckningarna?

25.03.2015 –
Birgitta Boucht

Häromdagen deltog jag i ett trevligt knytkalas med gamla vänner.

24.02.2015 –
Birgitta Boucht

Jag förbereder mig för en kvällsträff där jag ska tala om min självbiografi Förklädd och naken. Självporträtt. Själsfränder. Skrift. Jag har talat om den på många ställen, läst och berättat, och varje gång hittar jag en ny infallsvinkel på mitt material.

07.01.2015 –
Birgitta Boucht

Den som arbetar med datorer vet att inne i den magiska lådan gömmer sig många hemligheter.

Näytä lisää ›