×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy
Bloggen om gemenskap

Varannandagsmänska

11.11.2015

Idag är en varannandag. En dålig sådan. Jag tvingar mig ut på promenad och märker efter en mycket kort stund att jag inte orkar gå ett steg till. Jag har antingen för varmt eller kallt på mig. Paraply har jag, men det regnar inte. Jag har också en inköpslista i fickan men inga pengar. Mobilen har jag glömt att ladda. Jag vet att jag lovat ringa till någon i ett viktigt ärende, men till vem?

Igår var också en varannandag. En bra sådan. Jag läste morgontidningen och kom fortfarande på eftermiddagen ihåg vad jag läst och vilka tv-program jag ville se. Jag hittade fram till rätt hyllor i butiken, kände igen de personer jag hälsade på, längtade hem till den bok jag höll på att läsa, köpte en potatisbakelse att njuta av till kaffet. Skrev epost och kollade Facebook som berättade att mitt liv är som hämtat ur Star Trek.

I förrgår var det en varannan dag. En dålig sådan. Jag brydde mig inte ens om att stiga ur sängen, jag började frysa bara vid tanken på att duscha, jag såg med avsky på mitt milt sagt råddiga skrivbord där det enda jag urskiljde i pappershögarna var obetalda räkningar.  Min dator var extremt långsam och fullproppad med skräppost. Jag visste redan när jag vaknade att den skulle svika mig. Den gör det varannan dag.

Detta är mitt liv just nu. Svåröverskådligt och svårt att planera eftersom jag inte kan vara bombsäker på att jag placerat in viktiga tilldragelser på den goda varannandagen. Om jag tänkt gå på bio eller teater och sedan märker att det är en dålig varannandag så inhiberar jag oftast. Ibland tror jag att jag håller på att inhibera hela min tillvaro.

Idag är det alltså en dålig varannandag. Jag tänkte att jag skulle muntra upp mig och bjuda en väninna på vin. Jag skrev ett textmeddelande men glömde trycka på Sänd. Undra på att hon inte kom.

Imorgon väntar mig säkert bättre tider. Och rent matematiskt ska jag inte klaga: hälften av min tillvaro är helt okej, rentav jättebra. Den andra hälften är som den är, nyckfull, påstridig, glömsk, slarvig.  Mitt hopp står nu till att den dåliga dagen inte är så bra på att räkna. Eller att den är lat. Kanske den tycker att det räcker med att den dyker upp 20% av min tid och låter mig sköta resten själv? Då får jag äta potatisbakelser 80% av dagarna. Helt förträffligt.

Birgitta Boucht, f. 1940, författare, tre döttrar, sex barnbarn, älskar potatisbakelser som hennes faster bjöd på i hennes barndom. Skyndar sig att sända iväg denna bloggtext innan datorn kollapsar och väser: dålig varannandag!

Bloggen om gemenskap – Kaikki kirjoitukset

22.04.2020 –

Stress och prestationsångest är något som så gott som alla känner av nu och då. Vi lever i ett samhälle som förväntar sig att du rör dig framåt i full fart hela tiden, och detta sätter hög press på individen i många delområden av livet.

28.06.2017 –

För en tid sedan läste jag en intressant artikel om den brittiske hjärnkirurgen Henry Marsch. Han berättade om sitt krävande jobb, sin fru, sitt samarbete med kolleger. Jag rev ut artikeln som pryddes av en stor bild av Marsh.

 

14.06.2017 –
Birgitta Boucht

Jag har fått en hyresgäst. Det är en kvinna med hög röst, bestämda åsikter, ivrig tv-tittare, anlag för narkolepsi (jag hittar henne ofta sovande på min säng), en person som skriver listor om de mest triviala saker.

19.05.2017 –
Birgitta Boucht

Jag är besatt av en orosande som springer omkring i min kropp, klättrar på ryggraden, kittlar mig under fötterna, rör om i mitt huvud som om den var vispen i gröten. Jag har inte bjudit in den. Jag föddes med den.
 

27.04.2017 –
Eva Kela

Jag minns dina signaler helt stumma
Hur jag tystades ner till noll minus allt
Och att du krävde min skamskit
För att ömsa mig bit för bit tusenfalt

19.04.2017 –
Birgitta Boucht

För en tid sedan såg jag en intervju med filmregissören Aki Kaurismäki i tv. Den visades som introduktion till filmen Le Havre, som jag sett tidigare men gärna ville se på nytt.
 

11.11.2015 –
Birgitta Boucht

Idag är en varannandag. En dålig sådan. Jag tvingar mig ut på promenad och märker efter en mycket kort stund att jag inte orkar gå ett steg till. Jag har antingen för varmt eller kallt på mig. Paraply har jag, men det regnar inte. Jag har också en inköpslista i fickan men inga pengar.

16.09.2015 –
Birgitta Boucht

För tre veckor sedan såg jag döden i vitögat. Det var oväntat och jag var oförberedd på det som hände, eller inte hände.

24.08.2015 –
Birgitta Boucht

"Hur har sommaren varit?" frågar folk omkring mig, de som nu återvänder från landsställen, utlandsresor, besök hos vänner och bekanta runt om i landet. Styrkta till kropp och själ, färdiga att ta itu med jobb, skolor, nya utmaningar.

10.08.2015 –
Kirsti Dalman

I en liten by i norra Liberia i västra Afrika stiger en ung flicka in i “klassrummet”. Egentligen är det bara ett plastunderlag som fungerar som golv, några bänkar, en tältduk som tak. Den unga flickan är lärarinnan. Hon har med sej 15 små burkar, lite mylla och frön.

17.05.2015 –
Birgitta Boucht

I bussen in till Helsingfors centrum steg det på en gammal krumböjd kvinna. Hon hade höftfel och svårt att röra sig. Hon försökte klättra upp på platsen bredvid mig, längst fram i bussen. Jag ville hjälpa henne men hon avböjde.

23.04.2015 –
Birgitta Boucht

Förr reste jag en hel del, skrev om mina upplevelser. Idag kommer jag inte iväg ens  till Sverige utan att oroa mig veckor i förväg. Jag saknar mig själv som den person som vandrade till fots genom Europa, som gjorde tappra (men lönlösa) försök att klättra upp till Kilimanjaros högsta topp.

20.04.2015 –
Per-Erik Lönnfors

Jag hade en tid undvikit att äta i servicehuset. Efter allt påskätande tillredde jag enkla luncher hemma hos mig.

Om jag skall vara ärlig så ville jag också undvika de rynkiga ansiktena och de kutiga ryggarna.

02.04.2015 –
Kirsti Dalman

En inköpslista? Nej absolut inte; snarare en inte-köps-lista. I varje fall om man är gammal, inte har krafterna kvar i fingrarna, eller alternativt inte ser så bra. I sistnämnda fall blir inte-köps-listan hur lång som helst; har du försökt läsa innehållsförteckningarna?

25.03.2015 –
Birgitta Boucht

Häromdagen deltog jag i ett trevligt knytkalas med gamla vänner.

24.02.2015 –
Birgitta Boucht

Jag förbereder mig för en kvällsträff där jag ska tala om min självbiografi Förklädd och naken. Självporträtt. Själsfränder. Skrift. Jag har talat om den på många ställen, läst och berättat, och varje gång hittar jag en ny infallsvinkel på mitt material.

07.01.2015 –
Birgitta Boucht

Den som arbetar med datorer vet att inne i den magiska lådan gömmer sig många hemligheter.

Näytä lisää ›