Yksinäisyys

SAKARI SARKIMAA

Lukuaika:

3min

1.6.2017

Inkeri Ruuska: ”Missioni on, että ihmiset voivat hyvin”

Yliopistovaikuttaja Inkeri Ruuska astuu HelsinkiMission ytimeen. Äitimentorina toiminut tekniikan tohtori johtaa syksystä lähtien järjestön palvelutoimintaa.

Jos pitää ratkoa tekninen ongelma tai rakentaa elektronihärpäke, älkää kutsuko paikalle tekniikan tohtori ja juristi Inkeri Ruuskaa, 55.

– Sellaisista asioista en ymmärrä mitään, hän naurahtaa. Sen sijaan, jos ihminen kaipaa tukea tai järjestö kehittäjää, silloin Ruuska on kuin kala vedessä.

Hän väitteli Teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden laitoksella työpsykologian ja johtamisen alalta. Ruuska tarkasteli tutkimuksessaan tiedon ja osaamisen jakamista yhteisössä. Juuri sellaiseksi yhteisökseen Ruuska tuntee HelsinkiMission, jossa tiedon ja taidon jakaminen sujuu ja vuorovaikutus toimii.

Inkeri Ruuska haluaa tukea ihmistä ja ihmisten auttajaa. Siitä tulee nyt hänen ammattinsa, kun hän jättää syksyllä Aalto-yliopiston suunnittelun ja johtamisen tuen päällikön tehtävän.

– Koen, että minulla on osaamista uuteen tehtävääni HelsinkiMissiossa, ja se sopii luonteelleni. Haluan vaikuttaa ihmisen elämään, tukea ja lisätä hyvinvointia. Missioni on, että ihmiset kehittyvät ja voivat hyvin organisaatiossa.

On tärkeää tuottaa iloa toisille, siitä saa voimaa itsekin.

Ruuska suuntaa kohti ihmisestä välittämistä, työhön, joka tuntuu kaikkein merkittävimmältä.

– Olen organisaation kehittäjä, joka uskoo vapaaehtoistoiminnan voimaan, hän kertoo Twitterissä.

Jollaksessa miehensä kanssa asuva Inkeri Ruuska rentoutuu liikkumalla luonnossa. Harrastuksiin kuuluvat myös teatteri ja vapaaehtoistyö. Perheessä on kolme aikuista lasta. Ruuska on toiminut maahanmuuttajaäidin mentorina. Tapaamisia oli pari kertaa kuukaudessa.

– On tärkeää tuottaa iloa toisille, siitä saa voimaa itsekin.

Ruuska toimii myös HelsinkiMission uuden digikummihankkeen ohjausryhmässä. Se etsii vapaaehtoisia tukemaan ikäihmisiä digiasioissa ja toivoo hankkeeseen tukea myös yrityksiltä.

Ruuskaa huolettaa, että digitalisaatio hyödyistään huolimatta syrjäyttää senioreja. Ensi vuonna jokaisen suomalaisen tulisi avata valtion sähköinen postilaatikko, johon viranomaisposti tulee.

– Silti puoli miljoonaa yli 65-vuotiasta on vielä netin ulottumattomissa. Heillä ei ole tietoa, taitoa eikä laitteita. Siksi digikummi tulee rinnalle ja auttaa arjen nettiasioissa. Organisoimme tätä palvelua yhdessä muiden järjestöjen, yritysten ja viranomaisten kanssa.

SAKARI SARKIMAA

1.6.2017