×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

”Mammas flicka” ska luckra upp tabut

#Myötätuntouutisia

”Mammas flicka” ska luckra upp tabut

Bild: Anna Högström

Jeanette Björkqvists pjäs Mammas flicka visas sedan i våras på Lilla Teatern i Helsingfors. Genom ett unikt samarbete mellan teatern, Krisjouren för unga och Helsingfors stad ska pjäsen nu visas för skolungdomar med syftet att ge ungdomarna verktyg att prata om våld i hemmet.

Flera gånger prisbelönta Jeanette Björkqvist har profilerat sig som en journalist som står på de svagas sida. Hon har låtit sin publik ta del av långa, djuplodande reportage om till exempel invandrare, missbrukare, hemlösa och människohandelsoffer. År 2014 skrev hon pjäsen Kvinna till salu som gav ett ansikte åt de prostituerade. I och med den pjäsen lärde hon känna skådespelaren Linda Zilliacus och tanken om att göra något tillsammans vaknade.

Mammas flicka handlar om familjevåld. Linda Zilliacus gestaltar mammas flicka: en flicka som bor i ett hem där pappa slår mamma. Han slår allt oftare, allt hårdare. Flickan är rädd för att mamma ska dö.

Mammas flicka är en fiktiv historia som är uppbyggd på gedigen research och händelser ur verkliga livet – allt som sker i pjäsen har hänt på riktigt. Hemmet, som borde vara barnets trygga ställe, har blivit en plats där osäkerhet och rädsla frodas.

– Familjevåldet får effekter på massor olika plan. Barn som är utsatta löper större risk att bli utstötta, deprimerade, självdestruktiva. De får svårt att lita på andra människor. Och det är inte ovanligt att den som har varit offer själv blir förövare, säger Björkqvist.

Björkqvist tror att pjäsen kan väcka starka reaktioner hos vissa barn och unga. Det är nämligen ovanligt att få sin historia berättad för sig, speciellt om den handlar om våld. Barn kan inte ifrågasätta den verklighet de lever i, men de kan vakna upp om de får se den utifrån. Det kan vara väldigt skamfyllt att inse att allt inte är som det ska hemma.

– En del i publiken har drabbats hårt av pjäsen. Man kan inte veta på förhand hur man reagerar. Därför är publikarbetet så viktigt – de unga ska inte lämnas ensamma med sina känslor, utan ges möjlighet att behandla dem med trygga vuxna.

Björkqvist betonar flera gånger de vuxnas ansvar. Man kan inte förvänta sig att barn och unga självmant ska berätta att de far illa. Barnen är rädda för konsekvenserna: för barnskyddet, för polisen, för att den våldsamma vuxna ska bli ännu våldsammare. Det som ter sig väldigt enkelt ur ett myndighetsperspektiv kan vara jättesvårt för den unga.

– Det är alla vuxnas ansvar att hålla ögonen på barn och unga i sin omgivning. Fråga, fråga och fråga igen. Om du till exempel hör upprepade slagsmål hos grannen – ring polisen. Vi vuxna måste sluta blunda för vad som händer runt omkring oss.

Vännernas stöd viktigt

De ungdomar som tar kontakt med Krisjouren för unga behöver inte berätta sitt namn om de inte vill. Krisarbetare Jonna Winberg berättar att de som tar kontakt anonymt ofta har erfarenheter av våld i hemmet. Precis som Björkqvist säger handlar det om skam och om rädsla för att det som är dåligt ska bli ännu värre.

– Det skulle vara viktigt att korrigera felaktiga uppfattningar hos ungdomarna. Till exempel är många jätterädda för barnskyddet helt i onödan. Deras uppgift är ju att hjälpa familjer som behöver extra stöd, inte att sätta dit någon, säger Winberg.

En annan viktig grej som Winberg vill lyfta fram är vännernas betydelse. Vänner kan vara väldigt viktiga resurser för den som far illa i hemmet.

– En del kanske inte ens vill lyssna, för att de är rädda för att de genast måste anmäla våldet till någon myndighet. Men försök våga lyssna, våga ge din tid. Man behöver inte gå händelserna i förväg.

Skolorna uppmanas delta

Den 26 september ordnades ett kickoff-tillfälle för olika samarbetsparter som arbetar med barn och ungdomar och de frågor som pjäsen lyfter fram. Efter att tillsammans ha sett pjäsen diskuterade proffs inom socialbranschen vad den väckt och hur den borde diskuteras med de unga.

Många upplevde att det är positivt att man via teatern kan förmedla sådant som inte är så enkelt att läsa ur en bok.

– I publiken kommenterades spontant hur känsloupplevelsen av föreställningen är en bra öppning för att arbeta vidare kring temat tillsammans med ungdomar, berättar Winberg.

Krisjouren för unga uppmanar alla lärare till niondeklassister och elever på andra stadiet att boka tid till en dagsföreställning för sina elever. Skolorna beställer biljetterna direkt från Lilla teatern, som skickar studiematerialet inklusive en förhandsuppgift till skolan. Därefter kontaktar skolorna Krisjouren för unga, som skickar en krisarbetare till skolan för att jobba med eleverna efter att de har sett pjäsen.

Krisjouren för unga erbjuder avgiftsfritt och konfidentiellt samtalsstöd för 12-29 åriga unga och unga vuxna samt deras familjer. Läs mer: helsingforsmission.fi/ungdomar

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

 

Tilaamalla sähköisen uutiskirjeemme saat uusinta tietoa HelsinkiMission toiminnasta ja auttamistavoista. Voit milloin tahansa perua viestinnän.

Uutiskirjeen tilaajan tiedot tallennetaan HelsinkiMission asiakasrekisteriin. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille toimijoille.

Kiitos tilauksesta!

Saat uutiskirjeen jatkossa sähköpostiisi.