×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

No Isolation vill minska ensamhet med hjälp av teknologi

#Myötätuntouutisia

No Isolation vill minska ensamhet med hjälp av teknologi

No Isolation jobbar för att hjälpa människor som är ofrivilligt ensamma och socialt isolerade. För att hjälpa långtidssjuka barn och unga har det norska startupföretaget utvecklat kommunikationsroboten AV1. Roboten fungerar som barnets ögon, öron och röst i skolan.

No Isolations verksamhet har sitt ursprung i grundarnas egna erfarenheter av ensamhet. En vanlig uppfattning är att teknologi isolerar oss socialt. Verkställande direktör Karen Dolva tänker att det inte nödvändigtvis måste vara så.

– Jag tror inte på att teknologi skulle göra människor mer ensamma. Teknologi gör det som utvecklarna ber den att göra. No Isolation utvecklar teknik som ökar kontakten människor emellan. Vi jobbar fram lösningar utgående från målgrupp. Det är jättetufft men jag tror hårt på modellen, berättar Dolva.

Ensamhet är farligt

Ensamhet är något som alla människor kan relatera till. Alla har sociala behov och behöver något slags socialt nätverk. Social isolering och ensamhet har allvarliga följder för både den fysiska och psykiska hälsan.

– Vi måste våga prata om ensamhet. Ensamhet är en lika stor riskfaktor för hälsan som rökning och fetma. Ensamhet ökar risken för hjärtsjukdom med 29 procent. Risken för stroke ökar med 32 procent. Dessutom leder ensamhet ofta till höga stressnivåer och depression, beskriver Dolva.

Det är de yngsta och äldsta som är ensammast. Seniorer riskerar att isoleras eftersom en stor del av den teknik som finns kräver att man hör, ser och kan läsa.

– Många seniorer kan inte använda teknologi. Till exempel är det omöjligt att använda en pekskärm om blodcirkulationen i händerna och fingrarna inte funkar. Seniorer behöver lättanvänd teknologi som inte får dem att känna sig dumma. Teknologin ska fungera också om användaren har en sämre dag, förklarar Dolva.

Ensamma eller socialt isolerade barn och unga i sin tur har ofta emotionella svårigheter och problem med att fungera i grupp. De klarar sig sämre i skolan och lider också oftare av depression och självmordstankar.

En avatar i klassrummet

En specifik grupp som riskerar att isoleras socialt är långtidssjuka barn och unga. Ett sjukt barn är tvunget att vara fysiskt frånvarande från skolan och kan inte träffa sina kompisar. Med hjälp av kommunikationsroboten AV1 kan barnet ändå delta i undervisningen och vara en del av det sociala umgänget.

– När ett barn får till exempel en cancerdiagnos förändras vardagen. Barnet kan inte gå i skola som vanligt och riskerar att förlora kontakten med omvärlden. Men inlärning kan ske också på andra sätt än i klassrummet och roboten fungerar som en portabel personlig assistent, förklarar Karen Dolva.

När roboten får en ny ägare heter den inte längre AV1. Varje barn får nämligen namnge sin robot. Roboten är liten och enkel och bärs omkring i famnen, oftast av en kompis. Ägaren väljer själv om hen endast vill lyssna eller också själv vill prata eller delta i undervisningen genom att markera.

– Barnet kanske ligger i en sjukhussäng men ser hela tiden omgivningen genom robotens ögon, hör allt som sägs och kan följa med det som händer. Tack vare AV1-roboten kan den insjuknade hålla kontakt med sina vänner. Det blir också lättare för barnet att komma tillbaka till skolan när han eller hon har tillfrisknat, säger Dolva.

Ägaren styr själv roboten med en app som laddas ner på telefonen eller surfplattan. För tillfället får 820 sjuka barn i 10 länder runt om i Europa hjälp av kommunikationsroboten AV1. I Finland finns AV1 i fem kommuner. Dessutom pågår pilotprojekt på flera håll i landet.

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

 

Tilaamalla sähköisen uutiskirjeemme saat uusinta tietoa HelsinkiMission toiminnasta ja auttamistavoista. Voit milloin tahansa perua viestinnän.

Uutiskirjeen tilaajan tiedot tallennetaan HelsinkiMission asiakasrekisteriin. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille toimijoille.

Kiitos tilauksesta!

Saat uutiskirjeen jatkossa sähköpostiisi.