×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Ny stödform för unga på svenska

#Myötätuntouutisia

Ny stödform för unga på svenska

Bild: Jani Laukkanen

Den här våren har stödpersonverksamheten för unga fått en svensk enhet. Den nya koordinatorn Sophie Holm är taggad.

– Jag vet hur mycket det kan betyda att få stöd i livet när man behöver det. Jag har själv upplevt det. Därför ville jag prova på att vara stödperson för någon annan, säger Sophie Holm.

Den tidigare volontären har nu övergått till att bli deltidsanställd koordinator för den nya svenskspråkiga verksamheten i huvudstadsregionen som fram till den här våren koordinerats endast på finska.

– Det finns ingen motsvarande stödverksamhet här i huvudstadsregionen för unga svensktalande, säger Linda Stark.

Värdefulla erfarenheter

Från och med hösten börjar Sophie Holm utbilda de första stödpersonerna på svenska. Hon hoppas på att hitta minst tio personer, kanske tjugo, som kunde inlemmas i verksamheten som i nuläget omfattar ett hundratal finskspråkiga stödpersoner och mellan femtio till sjuttio unika stödrelationer.

Arbetet som frivillig stödperson har gett Sophie Holm värdefulla saker i bagaget.

– Min helhetsuppfattning är att det här är en verksamhet som fungerar bra. Här får man mycket stöd som volontär.

Speciell människorelation

Vem kan då ha nytta av en stödperson? Inom HelsingforsMission gör man klart för alla intresserade att unga som är i behov av professionell hjälp bör se till att få sådan innan de ansöker om en stödperson.

– Vi kan hjälpa till exempel unga som lider av ensamhet, har problem i familjerelationerna eller är utsatta för mobbning. Kanske hänger det ihop med att man helt enkelt vill ha en person att få göra saker tillsammans med, säger Linda Stark.

Den unga ansöker alltid om en stödperson tillsammans med en vuxen kontaktperson, till exempel en skolkurator eller en krisarbetare.

Ge din tid åt någon

För den som själv önskar bli en stödperson finns vissa kriterier att fylla, men någon särskild utbildning krävs inte.

– Man skall vara minst 25 år, förstås ha ett eget liv som är i balans och vara beredd att under ett år ge av sin tid till någon annan människa. Vi intervjuar alla personer som visar intresse och utbildar alla blivande stödpersoner. Information om ansökningsprocessen finns på HelsigforsMissions hemsida, säger Sophie Holm.

Vill du veta mera om den svenskspråkiga stödpersonverksamheten? Kontakta då Sophie Holm på telefonnummer 045 855 0946 eller via epost på adressen sophie.holm@helsinkimissio.fi.

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

 

Tilaamalla sähköisen uutiskirjeemme saat uusinta tietoa HelsinkiMission toiminnasta ja auttamistavoista. Voit milloin tahansa perua viestinnän.

Uutiskirjeen tilaajan tiedot tallennetaan HelsinkiMission asiakasrekisteriin. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille toimijoille.

Kiitos tilauksesta!

Saat uutiskirjeen jatkossa sähköpostiisi.