×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Seniorhållplatsen erbjuder kamratstöd för äldre: ”Jag såg fram emot den dagen i veckan”

#Myötätuntouutisia

Seniorhållplatsen erbjuder kamratstöd för äldre: ”Jag såg fram emot den dagen i veckan”

Bild: Jani Laukkanen

Under hösten gick Ritva en gång i veckan på HelsingforsMissions Seniorhållplats-träffar. Träffarna blev viktiga för henne och något hon inte ville missa, trots att vädret ibland gjorde det svårt, för det är livsviktigt att hålla i gång både kropp och knopp när man blir äldre.

Ritva Reinboth har känt till HelsingforsMission länge. Ritva berättar att hon har vänner som har deltagit i verksamheten under åren, fast hon själv kom med först sommaren 2021.

– Jag var nog intresserad, men jag hade ganska mycket med mitt eget liv och mitt arbete, så jag saknade det inte. Det var sånt man hör i förbifarten och då hade jag själv fullt upp med det ena och det andra.

Sen förändrades Ritvas situation och då visade sig Seniorhållplatsen på Albertsgatan vara svaret.

– Jag hade talat med min läkare om att jag kände mig ensam. Sen fick jag tala med en psykolog och det var den vägen jag kom i kontakt med HelsingforsMissions Seniorhållplats.

Psykologen berättade för Ritva att det fanns möjlighet att träffas i HelsingforsMissions kamratstödsgrupp. Det tyckte hon lät bra.

– Jag tycker om HelsingforsMissions värderingar och så tycker jag om det sätt som jag har blivit mottagen. Jag känner att jag har blivit hörd, säger Ritva.

Valde svenska gruppen

Som tvåspråkig kunde Ritva ha bett om att få gå med i någon av de finska grupperna, men när hon fick veta att det fanns en grupp på svenska ville hon hellre gå med i den, eftersom hon upplever att det finlandssvenska sättet att se saker och ting är lite annorlunda än det finska.

– Finska är mitt modersmål, men jag är uppvuxen i en tvåspråkig miljö och min man var finlandssvensk och vårt hemspråk var svenska. Jag jobbade i tiden i Stockholm och svenskan har varit en naturlig del av mitt liv tills nu de senaste åren, så det kändes bra att kunna återfå den delen av livet på det här sättet. Jag har alltid tyckt att det är en fördel att kunna svenska och är mycket nöjd att jag har fått två språk och den finlandssvenska kulturen på köpet.

Emma Lunabba är gruppledare för den svenska Seniorhållplatsen och hon ringde upp Ritva och konstaterade att det gick bra att gå med i det som var den allra första kramratstödsgruppen på svenska.

– Det var meningen att vi skulle vara sju personer i gruppen, men tre backade ut av coronarädsla, så vi var fyra stycken. Vi som var med var väldigt aktiva. Några missade inte en enda träff, berättar Ritva.

Hon tycker själv att gruppen fungerade bra trots att den var liten. Emma såg till att ingen blev utanför, utan att alla blev engagerade.

Coronabegränsningarna påverkade

– När vi träffades första gången var det i ett större rum, med långa avstånd och munskydd – på grund av de coronarestriktioner som gällde då under hösten. Då hade jag ibland svårt att uppfatta vad som sades, men sedan lättade restriktionerna och vi fick vara utan munskydd och då gick det bra. Ganska snabbt började gruppmedlemmarna lita på varandra och vi kunde tala om svåra saker, säger Ritva.

– Sen skärptes restriktionerna igen och vi måste ta på oss munskydd, men då var vi redan bekanta och det var i ett mindre rum och i det skedet kände jag mig säkrare i svenskan. Jag kom också igång med att läsa HBL ibland och det har hjälpt mig att aktivera språket och hänga med i hur språket förändras.

Veckans fasta punkt

Det var inte bara språket som gjorde att Seniorhållplatsen blev viktig för Ritva. I gruppen hade deltagarna möjlighet att bearbeta sådant som var tungt.

– Så här i efterhand tänker jag kanske att det hade varit bra att tala om sådant som är svårt ett par gånger och sedan ha ett lättare tema. Som det var nu blev det ganska många gånger efter varandra som vi talade om något tungt och de lättare ämnena kom alla mot slutet, funderar Ritva.

Hon är ändå väldigt nöjd att hon fick möjligheten att delta i gruppträffarna.

– Jag visste att det är träff en gång i veckan och jag såg fram emot att gå på dem. Det blev så att jag planerade min vecka enligt det, för det kunde påverka andra dagar också. Och jag märkte att jag följde med väderleksrapporterna noggrannare än tidigare, för att veta hur vädret skulle vara den dagen, berättar Ritva.

Kropp och knopp

Det fysiska och psykiska hänger ihop och om man blir sittande inne blir man sämre både psykiskt och fysiskt. Och inte är det så roligt att gå på promenad och gå samma rutt som man har gått 100 gånger tidigare heller, påpekar Ritva.

Ritva Reinboth lyfter fram den enorma tantkraft som finns i de äldre människor som tar hand om barnbarn, men som också håller varandra sällskap och lär sina vänner använda dator. Seniorer gör mycket som är osynligt och enormt värdefullt.

– Jag har funderat på att yngre människor lätt ser oss äldre som en stor börda, fast det inte stämmer alls. Vi äldre betalar också skatt och tack vare oss finns det jobb för yngre. Det har varit lätt att sätta kulturen på hyllan under coronan, för vi är en livsviktig kundgrupp för mycket inom kulturen, säger hon.

Seniorarbete på distans

På finska har HelsingforsMission också kaféverksamheten ’Tuttutupa’ som kan man delta i utan att anmäla sig. Men som så mycket annat har kaféverksamheten varit på undantag på grund av coronatidens restriktioner. Coronan har i stället fört med sig mer verksamhet online, så nu finns det bland annat möjlighet att delta i Seniorhållplatsens distansgrupper.

Ritva drömmer ändå om en buss som skulle plocka upp folk längs en varierande rutt för att göra det möjligt för fler att delta fysiskt.

– Det finns många som skulle vilja delta men som har besvär med att komma fram till en samling med kaffe eller annan verksamhet. Många är inte i så dåligt skick att de behöver hjälp alla dagar, men kan ändå inte ta sig till en hållplats långt borta på egen hand.

Ritva är övertygad om att samhället skulle vinna på en specialbuss. Det blir mycket dyrare för samhället om man inte beaktar de äldres behov och hjälper till med att ordna en buss eller vad det nu kan vara som behövs, tycker hon.

Middag efteråt

Folk mår bättre när någon ser dem. En busstur som beaktar de äldres behov skulle uttrycka både uppskattning och samtidigt göra det möjligt för fler att delta i HelsingforsMissions verksamhet.

Ritva har själv tänkt fortsätta med HelsingforsMissions kaféträffar, om hon bara fysiskt har möjlighet att ta sig till dem. Den första svenska kamratstödsgruppen har redan resulterat i en vänskap som lever vidare även utanför veckoträffarna, kanske just tack vare att gruppen krympte på grund av coronan.

– Vi var en så liten grupp så efter den sista träffen så gick vi och åt tillsammans. Och nu ska vi träffas igen imorgon, för en av gruppens medlemmar har bjudit oss hem till sig, säger Ritva.

 

Seniorhållplatsens terapeutiska diskussionsgrupper

  • för över 60-åringar
  • professionellt ledda
  • avgiftsfria och konfidentiella
  • 90 minuter en gång i veckan, 15 gånger
  • 5–8 personer per grupp + gruppledaren
  • nya grupper på svenska våren och hösten 2022
  • på distans / på Albertsgatan 33

 Seniorhållplatsen erbjuder också individuell diskussionshjälp 1–5 gånger.

I våra distansgrupper kan du delta oberoende var i Finland du bor.

LÄS MER

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

 

Tilaamalla sähköisen uutiskirjeemme saat uusinta tietoa HelsinkiMission toiminnasta ja auttamistavoista. Voit milloin tahansa perua viestinnän.

Uutiskirjeen tilaajan tiedot tallennetaan HelsinkiMission asiakasrekisteriin. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille toimijoille.

Kiitos tilauksesta!

Saat uutiskirjeen jatkossa sähköpostiisi.