×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Stödpersonrelation ledde till vänskap

#Myötätuntouutisia

Stödpersonrelation ledde till vänskap

Bild: Jani Laukkanen

Solen skiner in i Gretel Ahlboms lägenhet. Stämningen är harmonisk. Kaffekopparna klirrar lite medan samtalet flyter på. Vid bordet sitter förutom Gretel också hennes stödperson, Sofia Sandvik-Delval. Sofia och Gretel har varit ett stödpersonpar i sju år.

Det hela började år 2012 när Sofia Sandvik-Delval deltog i HelsingforsMissions volontärutbildning. Sofia hade nyligen flyttat från Österbotten till Helsingfors. Hon var van vid att regelbundet hälsa på sina mor- och farföräldrar men i Helsingfors hade hon ingen i den generationen att umgås med. 

– Mitt intresse för att bli stödperson åt en senior har kanske att göra med min pappa och min uppväxt. När jag var barn såg han till att jag åkte med och hälsade på äldre personer, det var viktigt i vår familj. På julen till exempel åkte vi alltid och sjöng för seniorer, berättar Sofia.

Gretel Ahlbom å sin sida önskade sig mer socialt umgänge och på den vägen är det. Ungefär sex månader efter att Sofia hade deltagit i utbildningen blev hon erbjuden att bli Gretels stödperson. Under åren har damerna lärt känna varandra väl.

– Vårt umgänge känns väldigt naturligt och vi trivs bra ihop. Man tänker inte alls på åldern. Gretel är som vilken vän som helst och dessutom aktiv och ungdomlig. Jag gillar att komma hit, här är ett lugnare tempo än hemma, säger Sofia.

– Vi har haft tur då just vi blev ihopparade med varandra. Stödet från Sofia betyder väldigt mycket för mig, berättar Gretel. 

Förbättrar världen tillsammans

Gretel, 91, bor fortfarande ensam i sitt hem i Baggböle. Det är där hon och Sofia för det mesta träffas. Ibland går de ut på kortare promenader tillsammans men ofta sitter de hemma hos Gretel och dricker kaffe och pratar med varandra.

– Vi har väldigt liknande intressen. Vi är båda intresserade av matlagning, politik, kultur och nyheter. Vi pratar om våra familjer och om vad som händer i världen, förklarar Sofia.

– Ja, och så förbättrar vi ju världen förstås, inflikar Gretel med ett leende.

Gretel och Sofia träffas ungefär två gånger per månad. Förutom stödperson via HelsingforsMission är Sofia lärare i franska i Sibbo Gymnasium. Hon bor också i Sibbo tillsammans med sin familj. Ibland tar Sofia med sina barn när hon hälsar på hos Gretel.

– Jag tycker mycket om att ha besök av barn, små barn är roliga. Själv har jag tre barn som redan är pensionärer, fem barnbarn och tre barnbarnsbarn, säger Gretel.

När Sofia inte hälsar på fylls Gretels vardag av program i lämpliga mängder. Hon hör bland annat till en pensionärsförening och deltar regelbundet i en dagklubb.

– Det är jättetrevligt att träffa andra tanter. Jag försöker ha program två till tre gånger varje vecka. Utöver det består min vardag av promenader, nyheter, tv och tidningsläsning, ibland ett besök hos massören, beskriver Gretel.

Bli stödperson för en senior

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

 

Tilaamalla sähköisen uutiskirjeemme saat uusinta tietoa HelsinkiMission toiminnasta ja auttamistavoista. Voit milloin tahansa perua viestinnän.

Uutiskirjeen tilaajan tiedot tallennetaan HelsinkiMission asiakasrekisteriin. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille toimijoille.

Kiitos tilauksesta!

Saat uutiskirjeen jatkossa sähköpostiisi.