×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Resonaari – oppilaan opas

Musiikkikoulun oppilaan opas

Tähän on koottu tärkeää tietoa Resonaarin musiikkikoulun oppilaille sekä heidän vanhemmilleen ja huoltajilleen. 

Resonaarin musiikkikoulusta

Resonaari Helsingin Kulosaaressa tarjoaa soitonopetusta erilaisille oppijoille, joille opiskelu nk. perinteisen soitonopetuksen piirissä on vaikeaa tai mahdotonta. Musiikin erityispalvelukeskus Resonaari on perustettu 1995. Musiikkikoulutoiminta käynnistettiin 1999. 

Musiikkikoululla on vuodesta 2004 lähtien ollut Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan myöntämä taiteen perusopetusoikeus. Voimassa oleva opetussuunnitelmamme on luettavissa ePerusteet -verkkopalvelussa.

Resonaari kuuluu HelsinkiMissioon, joka on jo vuonna 1883 perustettu riippumaton sosiaalialan järjestö. Resonaarin toimintaa valvoo Helsinkimissio ry:n hallitus.

Opiskelu musiikkikoulussa

 • Tule tunnille ajoissa.
 • Ota soittotunnille mukaasi tarvittavat nuotit ja oma soittimesi jos et soita Resonaarin soittimia.
 • Ota myös omat korvatulpat tai kuulosuojaimet jos käytät niitä.
 • Säännöllinen osallistuminen tunneille on tärkeää.
 • Tallenna oman opettajan nimi ja yhteystiedot itsellesi.

Harjoittele kotona

Rohkaisemme oppilaita ja heidän huoltajiaan totuttelemaan alusta lähtien säännölliseen kotiharjoitteluun jotta tunnilla opitut uudet taidot vahvistuvat. Jokaisella oppilaalla olisi hyvä olla kotona käytössään oma soitin. Opettajilta voi kysyä vinkkejä soittimen hankintaan ja kotiharjoittelun tukemiseen.

Jos opettaja on poissa

Tunti korvataan. Tunnille järjestetään sijaisopettaja tai tunti korvataan erikseen ilmoitettavana aikana. Peruutettavasta tunnista ilmoitetaan oppilaan omaan/huoltajan puhelinnumeroon tekstiviestillä tai puhelimitse aina mahdollisimman pian.

Jos oppilas on poissa

Tuntia ei korvata. Kun oppilas ei flunssan, lomamatkan, juhlien tai muun vastaavan syyn takia pääse tunnille, toivomme, että siitä ilmoitetaan ensisijaisesti omalle opettajalle. Opettajilla on tietyt opetusaikansa ja luokkavarauksensa, joten tuntien korvaaminen muuna aikana on hankalaa ja usein mahdotonta. Tämä on yleinen käytäntö musiikkikouluissa.

Mikäli oppilaan poissaolo johtuu tilatun taksin myöhästymisestä, taksilla on velvollisuus korvata oppilaalle menetetyn tunnin hinta. Pyydä todistus opettajalta liitteksi korvaushakemukseen.

Esiintymiset oppilaskonserteissa

Oppilaskonserteissa esiintyminen on vapaaehtoista. Esiintymistilaisuuksia lukuvuosien aikana:

 • Musiikkikoulun bändit: Club Resonaari -illat 
 • Yksilö-, pari-  ja pienryhmäopetuksessa opiskelevat: soittajaiset joulu- ja toukokuussa lukukauden päätteeksi
 • Muut Resonaarin konsertit ja tapahtumat sekä tilausesiintymiset muiden tapahtumissa

Lukuvuosi ja lukukaudet

 • Lukuvuosi alkaa elokuun puolivälissä ja päättyy toukokuun puolivälissä.
 • Syyslukukausi kestää elokuusta joulukuuhun. Syyslukukauteen kuuluu 16 opetuskertaa.
 • Kevätlukukausi alkaa loppiaisen jälkeen tammikuussa ja päättyy toukokuussa. Kevätlukukauteen kuuluu 16 opetuskertaa.
 • Syys- ja talvilomaviikoilla ei ole opetusta, kuten ei pyhäpäivinäkään.
 • Lukukauden lomat ja muut tärkeät päivät löytyvät myös kalenterista.
 • Lukukausi alkaa kaikilla oppilailla yleensä samalla viikolla, mutta viimeinen opetukserta voi olla kauden päättyessä eri viikoilla pyhäpäivistä ja muista muutoksista johtuen. Tarkista lukukauden viimeisen opetuskerran ajankohta aina omalta opettajaltasi.

Hinnat ja laskutus

 • Tutustu hinnastoon.
 • Huomioithan, että musiikkikoulun hinnastoon voi tulla muutoksia. 
 • Lukukausimaksu laskutetaan sekä syys- että kevätlukukaudella. Laskun voi maksaa myös osissa.
 • Maksamattomat laskut johtavat opiskelupaikan peruuttamiseen.

Kuulonsuojelu

Kuulonsuojelu ja siihen totuttautuminen on tärkeää. Yhteismusisointitilanteissa, bändi- ja rytmiikkaopetuksessa voi äänenvoimakkuus nousta korkeaksi. Toivomme, että varsinkin bändiryhmiin osallistuvilla oppilailla on aina omat korvatulpat mukana tunneilla. Poikkeustapauksissa, kun opettajan kanssa etukäteen sovitaan, voi korvatulppia säilyttää Resonaarissa.

Oppilaiden kuvaaminen ja videointi

Dokumentoimme itse toimintaa esittely- ja koulutuskäyttöön. Mielestämme on tärkeää, että erityisryhmien musiikinopetus saa näkyvyyttä ja samalla tuodaan esille erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden oppimispotentiaali ja voima. Saamme paljon kiitosta eri tahoilta siitä, että talomme on aina avoin kaikille musiikkikoulusta ja Resonaarin muusta toiminnasta kiinnostuneille. Kerromme mielellämme oppilaistamme ja esittelemme toimintaamme ulkopuolisille lähes päivittäin. Emme halua pihdata tietojamme emmekä piilotella mahtavia oppilaitamme.

Resonaarin musiikkikoululla ja tapahtumissamme otettuja kuvia ja videoita julkaisemme 

Toivomme, ettei oppilaiden kuvaaminen tai videoiminen sopii kaikille.  Jos kuvaaminen halutaan kieltää, tulee siitä ilmoittaa kirjallisesti esimerkiksi sähköpostilla osoitteeseen resonaari@resonaari.fi.

Resonaarissa tehdään myös opiskelijaharjoitteluja ja tutkimustyötä. Mikäli näissä yhteyksissä tutkimus ja/tai raportointi kohdistuu tiettyyn oppilaaseen/ryhmään siten, että henkilö voi olla tunnistettavissa, pyydetään jokaiselta henkilöltä tähän erillinen tutkimuslupa hyvän tutkimustavan mukaisesti. Tällöin luvan pyytäminen on tutkijan vastuulla.

Musiikkikoulun tiedotteet

Musiikkikouluun liittyvistä asioista tiedotetaan ensisijaisesti sähköpostilla ja kirjeitse niille, joilla sähköpostia ei ole.

Musiikkikoulu tiedottaa säännöllisesti vähintään kaksi kertaa lukuvuodessa, nämä tiedotteet löytyvät aina myös nettisivuiltamme.

 • Musiikkikoulun kevättiedote (helmi-maaliskuussa)
 • Musiikkikoulun syystiedote (syys-lokakuussa)

Lisäksi lähetämme

 • oppilas- ja bändikohtaisia tiedotteita esiintymisistä (konsertit ja tapahtumat)
 • tietoa musiikkikoulun omista tapahtumista ja konserteista kaikille oppilaille 

Ajankohtaiset tapahtumat ja konsertit löydät myös kalenterista.

Lopettaminen / Keskeyttäminen

 • Lopettamisesta on ilmoitettava kirjallisesti hallintoassitentti Kati Näsälälle tai osoitteeseen resonaari@resonaari.fi
 • Opiskelun väliaikaisesta keskeytyksestä  tai tauosta voidaan sopia erikoistapauksissa (esim. opiskeluun liittyvä työharjoittelujakso tai terveydelliset syyt).

Pidäthän yhteystietosi ajan tasalla

Yhteydenpito on tärkeää puolin ja toisin. Jos oppilaan, hänen vanhempiensa tai huoltajansa yhteystiedot muuttuvat, kannattaa siitä ilmoittaa meille heti. Erityisen tärkeitä ovat ensisijaisen yhteyhenkilön puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Mahdolliset muutokset voit ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen resonaari@resonaari.fi. Seuraathan, etteivät Resonaarin lähettämtä viestit jää esimerkiksi sähköpostin roskapostikansioon. Resonaari ei ole vastuussa sähköpostin tomimattomuudesta.

Keneen otan yhteyttä?

Jokainen Resonaarin työntekijä pyrkii luonnollisesti auttamaan kaikissa opetukseen tai toimintaan liittyvissä kysymyksissä. Resonaarin henkilökunnan yhteystiedot.

 

MUUTA                                                                                                                                     

Soittokaveri -vapaaehtoinen tukemaan musiikkiharrastusta

Resonaarin kautta on mahdollista saada soittokaveri. Olemme hakeneet ja perehdyttäneet musiikkia harrastavia vapaaehtoisia oppilaillemme soittokavereiksi. Soittokaveri tarjoaa mahdollisuuden musisoida säännöllisesti jonkun toisen kanssa. Kaveri voi tulla kotiin oppilaan kanssa erikseen sovittuina aikoina. Tarkoituksena on oppilaan ehdoilla musisointi, eikä kyse ole opetustilanteesta vaan hauskasta yhdessä olemisen muodosta. Kaveri saattaa auttaa myös teknisissä ongelmissa, kuten soittimen toiminnassa ja kunnossapidossa sekä nuotinluvussa, ja voihan kaverin kanssa mennä vaikka konserttiin. Soittokaveruus on maksutonta, ja se on osa HelsinkiMission laajaa vapaaehtoistoimintaa.

Kysy lisää soittokavertoiminnasta Katilta , kati.nasala(at)resonaari.fi.

Kirjallisuutta ja oppimateriaalia

Kuvionuottikirjat

 • Keskeisin Resonaarissa käytettävä opetusmateriaali ovat kuvionuottikirjat. Resonaarin johtajien Markku Kaikkosen ja Kaarlo Uusitalon tekemät kirjat Kuvionuotit (keltainen), Kuvionuotit 2 (vihreä) ja Kuvionuotit 3 (sininen),  Kuvionuotit 4 (punainen) sekä Hepokatti -lastenlaulukirja ovat monipuolisia laulukokoelmia, joista löytyy musiikkia moneen makuun niin vasta-alkajalle kuin pidemmällekin ehtineelle oppilaalle. Kirjojen kustantaja on Oppimateriaalikeskus Opike ja niitä voi tilata opike.fi -nettikaupasta.

Kirjoja opetukseen 

 • Resonaarin itse julkaisemana on ilmestynyt Piano soikoon –kirja, missä edetään kuvionuoteista kohti perinteistä nuottikirjoitusta. Aivan alkeisopetukseen on ilmestynyt Pianonsoiton alkeet kuvionuoteilla sekä Punaisesta punaiseen -kirjat.

Kuvionuottitietoutta ja teoriaa

 • Markku Kaikkosen ja Kaarlo Uusitalon Soita mitä näet, kuvionuotit opetuksessa ja terapiassa –kirjassa esitellään kuvionuottimenetelmä, sen syntyyn vaikuttaneet tekijät sekä arvioidaan kuvionuottien toimivuutta ja käyttömahdollisuuksia. Lisäksi kirjassa pohditaan laajasti erityisryhmien musiikkitoiminnan merkitystä ja vaikuttavuutta ja otetaan vahvasti kantaa musiikin erityisopetuksen puolesta. Kirjassa on myös dosentti Seija Äystön artikkeli, jossa hän näkee kuvionuotit neurokognitiivisen musiikkipedagogiikan ja musiikkiterapian avaajana. Tämä kirja sopii kuvionuoteista, erityisryhmien musiikinopetuksesta ja laajemminkin taidekasvatuksesta kiinnostuneille sekä kaikille, jotka ovat kiinnostuneet erityisryhmien musiikkitoiminnasta. Kirjan kustantaja on Oppimateriaalikeskus Opike.

Resonaari –tuotteet

Kuvionuotti t-paita ja kangaskassi

 • Graafikko Ossi Gustafssonin on suunnitellut Resonaarille kuvionuotti t-paidan, jota on saatavissa lyhythihaisena sekä naisten että miesten mallia.
 • T-paitoja ja kangaskasseja voi tilata HelsinkiMission verkkokaupasta
 • Ostamalla T-paidan tai kangaskassin tuet Reonaarin toimintaa.

Kaikista tuotteista voi kysyä lisää Resonaarista.

© Resonaari / HelsinkiMissio. Sivu on päivitetty 09.12.2019