Bli


stödperson


Vill du lindra och förebygga ensamhet bland unga?

Det unga behöver av en stödrelation är ofta avslappnad samvaro, som att ha en hobby tillsammans, gå på kaffe eller ta en promenad. Den tid som du ger kan vara höjdpunkten i någon annans vardag!

Att engagera sig som stödperson lämpar sig bäst för en person som är redo att förbinda sig för en längre period.

Ansök om att bli stödperson för en ung person!

Nuoret hengailee koriskentällä

Bli stödperson för en ung person

Som stödperson spenderar du regelbundet tid med en ung person och ni gör något meningsfullt tillsammans.

Man förbinder sig till en stödrelation för minst ett år och träffar den unga två gånger i månaden. Stödpersoner kan också vara distansstödpersoner. I så fall samtalar man på distans med den unga ungefär en gång i veckan i sex månaders tid. Som regnbågsstödperson är du ett stöd för en ung regnbågsperson i bland annat funderingar kring identitet. När du ansöker kan du meddela hurdan stödrelation du önskar.

När stödparen paras ihop görs det enligt både den ungas och stödpersonens önskemål. Under stödrelationen kommer den unga och stödpersonen sinsemellan överens om när de träffas eller när de har ett distansmöte så att det är flexibelt och passar bådas tidtabeller.

Som stödperson kan du till exempel stöda den unga med

  • att hitta en hobby
  • att öva på att röra sig självständigt
  • frågor kring självständighet
  • frågor kring studier och arbete
  • funderingar kring förhållanden, vänskap och familjerelationer
  • funderingar kring sexualitet och könsidentitet
  • integration och att öva sig på svenska eller finska
Nuori tyttö katsoo kameraan

Unga som söker en stödperson

De unga som söker en stödperson är i åldern 12–29 år. De vanligaste orsakerna till att man vill ha en stödperson är att man känner sig ensam, behöver någon att tala med eller saknar meningsfull sysselsättning.

De unga som vill ha en stödperson har fått sin livssituation kartlagd i samband med sin ansökan om stödperson. På så sätt ser vi till att den unga är motiverad och kan förbinda sig till en stödrelation.

En stor del av unga kommer till verksamheten via yrkesmänniskor, till exempel inom socialarbetet eller elevvården. En del unga söker sig självständigt till verksamheten via nätsidorna. Den ungas arbete med yrkeshjälpare kan fortsätta vid sidan om stödrelationen.

Vem kan ansöka om att bli stödperson för unga?

Du behöver ingen speciell yrkesutbildning eller arbetserfarenhet för uppdraget, det räcker med att du är en vuxen med medkänsla. Vi utbildar alla våra volontärer och erbjuder stöd och regelbunden handledning. Du har också stöd av våra koordinatorer för volontärverksamheten som du kan kontakta vid behov.

  • är minst 20 år
  • kan förbinda sig för den tid stödrelationen varar
  • är intresserad av den ungas värld
  • själv är i balans i sitt liv

Av sökande under 20 år kräver vi studier inom socialvård eller något annat lämpligt område. Vi kombinerar stödpar så att stödpersonen alltid är avsevärt mycket äldre än den som får stöd.

Vi ser gärna att sökande är människor i olika åldrar och av olika kön samt personer som hör till språkliga, kulturella eller andra minoriteter.

Så här enkelt kan du söka!

  1. Fyll i kontaktblanketten nedan så får du en länk med ansökningsblanketten per e-post. (Kolla också skräpposten, för ibland går det tyvärr så att länken hamnar där.)
  2. Vi intervjuar alla sökande som verkar lämpliga och av dem väljer vi ut volontärer för våra uppgifter.
  3. Vi erbjuder utbildning online och vårt kontinuerliga stöd så länge volontärverksamheten pågår.
  4. Du blir en del av vår gemenskap av volontärer.

Bli volontär

Utbildning

Grundutbildningen för stödpersoner för unga är för närvarande en webbkurs som kan utföras på egen hand. I kursen ingår bland annat inbandade föreläsningar, podcasts och uppgifter. Kursen avslutas med en smågruppsdiskussion på distans. Totalt tar kursen ungefär sex timmar och kursen kan avläggas i egen takt. Kursen kan påbörjas så fort intervjun har godkänts.

Det är alltid roligt när vi träffas och gör något tillsammans.

Tommi-Juhani

Mer information

Corinna Sundholm

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

09 2312 0227, 043 201 3195