×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

HelsinkiMission uusi kampanja: Vapauta yksinäisyyden vangit

HelsinkiMissio muistuttaa joulukampanjallaan yksinäisyyden ahdistavuudesta ja sen aiheuttamista uhkista terveydelle.

HelsinkiMissio on jo vuosia herättänyt keskustelua yksinäisyydestä ja taistellut sitä vastaan. Nyt yksinäisyydestä alkaa olla runsaasti myös kotimaista tutkimustietoa, viimeisimpänä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisema Yksinäisyys ja osallistuminen.

THL:n mukaan yli 400 000 henkilöä Suomen aikuisväestöstä tuntee olonsa yksinäiseksi. Kansanterveyden näkökulmasta yksinäisyys on huolestuttavaa, koska siitä aiheutuu hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä ongelmia. Aikuisväestön kokema yksinäisyys on vahvasti yhteydessä masennukseen. Myös itsemurha-ajatukset vaivaavat yksinäisiä ja noin puolet heistä arvioi työkykynsä heikentyneen.

Uutta: oikeat ihmiset mainospilareihin

Jotta saisimme mahdollisimman ison huomioarvon hälyttävälle ilmiölle, otamme tänä syksynä käyttöön hätkähdyttävät keinot: HelsinkiMission vapaaehtoiset astuvat neljään mainospilariin Helsingin keskustassa tiistaina 17.11. klo 7.30. Jokainen heistä pitelee käsissään kylttiä Vapauta yksinäisyyden vangit. Sama teema toistuu kauppakeskuksissa sijaitsevissa uudenlaisissa digitaalisissa mainostauluissa, joissa filmi reagoi maksukortilla tehtyyn lahjoitukseen. Kampanja näkyy myös lehti-ilmoituksissa ja netissä.

Haluamme herättää ihmiset huomaamaan, että yksinäisyys on kuin vankila – ahdistava olotila, josta yksinäinen ihminen haluaisi päästä ulos.

Kampanjalla keräämme myös lahjoituksia yksinäisyyden vastaiseen työhömme: vanhusten, nuorten ja lapsiperheiden auttamiseen. Lahjoittaa voi nettisivullamme tai mainostaulujen yhteydessä esimerkiksi tekstiviestillä.

Lahjoitetut varat käytetään HelsinkiMission tukihenkilöiden ja muiden vapaaehtoisten rekrytointiin ja kouluttamiseen yksinäisten seuraksi sekä ammattiavun toteuttamiseen.

Vain toinen ihminen voi auttaa yksinäistä

HelsinkiMission kansalaistoiminnan johtajan Henrietta Grönlundin mukaan yksinäisyys on eri asia kuin yksinolo. – Yksinolo voi olla miellyttävä olotila, mutta yksinäisyys on ahdistava ja epämiellyttävä kokemus siitä, että ihmissuhteita on liian vähän tai ne ovat vääränlaisia. Pitkään jatkuessaan yksinäisyydestä tulee kehä, jossa yksinäisyys pahimmillaan muuttuu identiteetiksi, Grönlund kuvailee. 

– Yksinäinen on joutunut ulkopuolelle ja eroon toisten yhteydestä. Taustalla on siis yleensä epäonnistuneita yrityksiä löytää ihmissuhteita tai ryhmiä, joihin kuulua. Tämä aiheuttaa varautuneisuutta suhteessa toisiin, jolloin ihminen alkaa suojella itseään. Yksinäinen rakentaa muurin suojakseen, mutta samalla jää ikään kuin vangiksi muurin sisälle. Tällöin hän tarvitsee toista ihmistä vapautuakseen yksinäisyyden vankilasta.

Mainoskampanjan suunnittelusta vastaa Mainostoimisto Folk Finland ja toteutuksesta Clear Channel Suomi. Kampanjan suunnittelu ja mainostilat on saatu lahjoituksina.

Lisätiedot:

Kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund, 045 872 1870, henrietta.gronlund@helsinkimissio.fi
Viestintäpäällikkö Kristiina Backberg, 044 733 1544, kristiina.backberg@helsinkimissio.fi

Lisätiedot kampanjasta:

Markkinointipäällikkö Helena Hulkko, 050 582 2211, helena.hulkko@helsinkimissio.fi

Tutkimus:

Yksinäisyys ja osallistuminen, ATH-tutkimuksen tuloksia. Järjestökentän tutkimusohjelma. Jukka Murto, Oona Pentala, Satu Helakorpi, Risto Kaikkonen (toim.) http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/127100/URN_ISBN_978-952-302-547-9.pdf?sequence=1

Miehitetyt mainospilarit 17.11.–19.11. klo 7.30–17.30:

Hakaniemi, Lasipalatsi, Kampin metroasema

Digitaaliset mainostaulut 17.11.-19.11.:

Rautatieasema ja kauppakeskukset Kamppi Citycenter, Kaari, Iso Omena