×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

HelsinkiMissiolta uudenlainen apu yksinäisyyteen: Näkemys-ohjelma toi avun 70 prosentille asiakkaista

HelsinkiMissiossa on kehitetty vuosina 2017-2019 tutkitusti toimiva apu yksinäisyyteen. Joka kymmenes ihminen Suomessa kokee pitkäkestoista yksinäisyyttä, mutta yksinäisyyden ydinsyihin pureutuva apu on aiemmin puuttunut.

Ihmisen haitalliset ajatukset itsestä ja muista ovat yksinäisyyden ydinsyitä. Näkemys-ohjelmassa on tuettu yksinäisiä löytämään ratkaisuja yksinäisyyden lievittämiseen itsenäisen työkirjatyöskentelyn ja keskustelutapaamisten avulla.

”Aikaisemmin olisin jäänyt pyörimään yksinäisyyden tunteeseen, mutta nyt tiedän mitä tehdä.”

– On ollut upeaa huomata, mikä voima kohtaamisilla sekä itsen kanssa työskentelyllä on ollut. Lyhyessäkin ajassa ihmiset ovat saaneet merkittäviä oivalluksia, joiden ansiosta yksinäisyyden kokemus on lieventynyt. Se on näkynyt myönteisinä muutoksina monilla elämän osa-alueilla, kertoo projektikoordinaattori Jenny Julkunen.

Ajattelun muutos johtaa usein toiminnan muutokseen

Näkemys-ohjelmassa asiakkaat ovat saaneet konkreettista apua yksinäisyyden tunteen helpottamiseksi. Asiakasta on autettu keskusteluilla asiantuntijan kanssa sekä työkirjatyöskentelyllä. Tällä tavoin on pureuduttu haitalliseen ajatteluun sekä toimintatapoihin ja pyritty muuttamaan niitä positiiviseen suuntaan.

– Yhteisen työskentelyn tavoitteena on, että asiakas kokee pystyvänsä vaikuttamaan yksinäisyyteen, niin ettei se satuta enää samalla tavalla tai yhtä usein kuin aikaisemmin, kuvailee projektikoordinaattori Maria Rakkolainen.

Hänen mukaansa tarvitaan sekä ajattelun että toiminnan muutosta.

– Ei riitä, että aloittaa vaikkapa uuden harrastuksen, vaan samalla tulisi tutkia ja käsitellä omaa yksinäisyyden kokemusta, Rakkolainen sanoo.

Ohjelman toimivuutta on mitattu koko projektin ajan ja tulokset ovat lupaavia. Ohjelman jälkeiseen aivan viimeisimpään seurantatutkimuksen osallistuneista 60 osallistujasta 70 prosentilla yksinäisyyden tunne lieventyi ohjelman aikana. Heistä 46 prosentilla muutos oli hyvin merkittävä.

Yksinäisyys – tehtäväkirja avuksesi

Yksinäisyys – tehtäväkirja avuksesi -kirja julkaistaan 31.10.2019   Näkemys-hankkeen Apua yksinäisyyteen -seminaarissa.  Lisätietoa tehtäväkirjasta tuumakustannus.fi 

www.helsinkimissio.fi/nakemys

Näkemys-projekti on osa STEAn yksinäisyyden vähentämiseen tähtäävää ohjelmaa, johon kuuluu hankkeita eri puolilla Suomea.