×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

HelsinkiMission vapaaehtoinen: on rankka ajatus, että vanhukset jäävät yksin

HelsinkiMission vapaaehtoiset kokevat saavansa toisten ihmisten auttamisesta iloa ja hyvää mieltä sekä kokemuksen siitä, että toiminnalla on merkitystä apua saaville ihmisille. Sen koetaan tuovan merkitystä myös omaan elämään.

Järjestön 800 aktiivista vapaaehtoista toimivat seniorien, nuorten ja lapsiperheiden parissa. Suurin osa heistä (31 %) on mukana keikka-avussa, jossa tarjotaan senioreille kertaluonteista apua arjen pulmatilanteissa. Muita tapoja auttaa ovat muun muassa seniorien ja nuorten tukihenkilönä sekä äiti- ja isämentorina toimiminen. Vapaaehtoistoiminnan tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen.

Nuoret vapaaehtoiset haluavat usein auttaa vanhuksia

– HelsinkiMission vapaaehtoiset tulevat monista ikäryhmistä. Nuoret haluavat auttaa vanhuksia, koska ovat huolissaan heidän yksinäisyydestään ja koska vanhusten kohtaaminen on tärkeää heille itselleen, sanoo Roosa Viitanen, 20, joka toimii Pirkko Päivärinnan, 89, tukihenkilönä.

– Mielestäni on rankka ajatus, että joku on masentunut, kun on yksin. Halusin auttaa jotenkin ja lähdin mukaan vapaaehtoistyöhön. Sitä kautta löysin Pirkon, Viitanen jatkaa.

HelsinkiMission koetaan vapaaehtoisistaan huolehtivaksi järjestöksi

HelsinkiMissiossa nähdään, että vapaaehtoisten hyvinvoinnista huolehtiminen on toiminnan perusedellytys. Vapaaehtoisille järjestetään työohjausta, jatkokoulutuksia ja yhteisiä tilaisuuksia. Pulmatilanteissa vapaaehtoistoiminnan koordinaattori on aina tavoitettavissa.

Pääsääntöisesti vapaaehtoiset ovat erittäin tyytyväisiä järjestön koordinaattoreiden tukeen, huolenpitoon ja heiltä saamaansa myönteiseen palautteeseen. Heidän mielestään ne ylläpitävät asiakkaiden kohtaamisten ohella kiinnostusta toimintaa kohtaan. Uudet ystävät ja ihmissuhteet, tunne yhteisöön kuulumisesta ja omien arvojen toteuttaminen ovat tärkeitä vapaaehtoisille.

Vapaaehtoisten mielipiteet ovat HelsinkiMission vapaaehtoisilleen toteuttamasta kyselystä 2018, johon vastasi 43 prosenttia vapaaehtoisista.

Vapaaehtoisten päivä 5.12.2018

Kansainvälistä vapaaehtoisten päivää vietetään 5. joulukuuta. YK:n yleiskokouksen julistama teemapäivä juhlistaa vapaaehtoistoimintaa. HelsinkiMission tarjoamiin vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksiin voi tutustua nettisivulla helsinkimissio.fi/vapaaehtoistyo.