×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Itsemyötätunto auttaa selviytymään vaikeissa elämäntilanteissa

HelsinkiMission Nuorten kriisipiste ja ammatillinen seniorityö esittelevät palvelujaan Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemessä 27.–28.5. itsemyötätunnon teemalla. Järjestön osasto C 192 löytyy Mahdollisuuksien tori -teltasta.

Nuorten kriisipiste tarjoaa matalan kynnyksen ammattiapua nuorille, ja ammatillinen seniorityö 60 vuotta täyttäneille. Kaikki apu on asiakkaille maksutonta. HelsinkiMission esittelypisteelle voi tulla kuulemaan lisää ammatillisesta avusta. Samalla on tilaisuus pohtia itsemyötätunnon teemaa.

– Nuorten kriisipisteelle 12–29-vuotias nuori voi tulla päivystysaikaan ja halutessaan anonyymisti, kriisityöntekijä Saara Ahtola kertoo.

– Ammatillisessa seniorityössä tarjoamme terapeuttisia Senioripysäkki-keskusteluryhmiä, parisuhderyhmiä ja yksilötapaamisia, joiden tavoitteena on henkisen hyvinvoinnin lisääminen, seksuaaliterapeutti ja ryhmänohjaaja Sari Judén täydentää.

Sekä Ahtola että Judén haluavat palvelujen esittelyn ohella haastaa osastolla vierailevat pohtimaan itsemyötätunnon teemaa. Molemmat auttajat myös keskustelevat itsemyötätunnon tärkeydestä omien asiakkaidensa kanssa.

Vaikeista elämäntilanteista toipumiselle tulisi antaa aikaa

– Nuorten kriisityössä, ammatillisen seniorityön ryhmissä ja keskusteluavussa kohtaamme nuoria ja senioreita, jotka ovat haastavassa elämäntilanteessa. Itsemyötätunto on lempeää suhtautumista omaan senhetkiseen kokemukseen, myös tuskaisiin tunteisiin ja vaikeisiin ajatuksiin, Ahtola kuvailee. 

Hänen mukaansa jokaiselle voi tulla elämässä vastaan tilanteita, joissa voimavarat tuntuvat loppuvan. Itseen kohdistettu myötätunto voi auttaa selviytymään näistä tilanteista.

– Asiakastyössä kuulee usein, miten ihminen pahassa olossaan vaatii itseltään paljon ja vastustaa tai kritisoi omia reaktioitaan ja kokemuksiaan. Ajatellaan, että vaikeista elämäntilanteista pitäisi päästä yli mahdollisimman nopeasti. Toipumiselle saatetaan jopa asettaa aikaraja. Kun paha olo jatkuu tai muuttaa muotoaan, syntyy helposti negatiivinen kierre ja ihmisen selviytyminen hankaloituu, Ahtola sanoo.

Hänen mukaansa ihmisen oloa kuitenkin yleensä helpottaa ymmärrys siitä, että elämän luonteeseen kuuluvat vastoinkäymiset, mutta niiden keskellä on erityisen tärkeää muistaa pitää huolta itsestään. Huolenpitoon kuuluvat ainakin itselle turvaa tuovista arkirutiineista kiinnipitäminen, riittävä uni, kanssakäyminen perheen ja ystävien kanssa sekä itselle merkityksellisten asioiden tekeminen.

– Meidän on usein helpompi kokea myötätuntoa toisia kuin itseämme kohtaan. Ei ole kuitenkaan syytä luoda itselle erilaisia sääntöjä, vaan ulottaa sama toisiin kohdistamamme huolenpito ja lämpö koskemaan myös itseä. Itsemyötätunto auttaa kohtaamaan elämän haasteita pehmeämmin. Ja mikä parasta, itsemyötätunnon taitoja on mahdollista oppia kaiken ikäisenä, Ahtola innostaa.

HelsinkiMission Nuorten kriisipiste ja ammatillinen seniorityö Maailma kylässä -tapahtumassa Mahdollisuuksien tori -teltassa lauantaina klo 11–21 ja sunnuntaina klo 11–19.

Lue lisää: