×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Nuoret painivat riittämättömyyden kanssa − Uusi Minä riitän -opas auttaa suhtautumaan itseen myötätuntoisesti

Yhä useampi nuori kokee riittämättömyyttä ulkoisten ja itse asetettujen vaatimusten paineessa. HelsinkiMission Minä riitän -opas auttaa suhtautumaan itseen hyväksyvästi. Oppaan voi ladata maksutta HelsinkiMission verkkosivuilta.

Keskinkertainen päättötodistus, työhaastattelussa epäonnistuminen tai heikko suoriutuminen tentissä voivat pudottaa liian suuren taakan nuoren harteille. Paineiden alla yhä useampi uupuu ja ahdistuu. Minä riitän -opas johdattaa nuoren itsemyötätunnon äärelle.

”Tuntuu, että aina pitäisi olla paras versio itsestään.”

Minä riitän -opas auttaa nuorta oivaltamaan, että hän on riittävän hyvä ja epäonnistuminen on sallittua, sanoo HelsinkiMission keskustelu- ja kriisiavun päällikkö Heidi Rouhiainen.

– Nuorten kriisipisteellemme hakeutuu lisääntyvässä määrin nuoria, joille menestymispaineet aiheuttavat ahdistusta ja masennusta. Moni nuori kertoo, että hänellä ei ole varaa epäonnistua, vaikka korona-aikana on vaikeuttanut elämää monin tavoin, Rouhiainen kuvailee. 

Minä riitän -opas antaa ajattelemisen aiheita, tietoa ja vinkkejä sekä kannustaa rakentamaan lempeää suhtautumista itseen. Tulostettavat tehtävät ja kuunneltavat harjoitukset täydentävät verkkojulkaisun tekstisisältöä.  

Itsemyötätuntoa voi ja kannattaa harjoitella. Toivomme, että mahdollisimman moni nuori löytää oppaamme avulla lempeämmän tavan suhtautua itseensä.

 
Opas perustuu tutkittuun tietoon

Itsemyötätunto on psykologinen taito ja lähestymistapa, joka useiden tutkimusten mukaan voi lievittää masennusta, ahdistuneisuutta ja stressiä. Itsemyötätuntoiseen lähestymistapaan perustuvaa Minä riitän -ryhmämallia on kehitetty HelsinkiMissiossa vuodesta 2017 lähtien ja nykyisin se on vakiintunut osa HelsinkiMission nuorten keskustelu- ja kriisiapua. Minä riitän -opas tuo avun kaikkien ulottuville.

 
HelsinkiMission nuorten palvelut 12–29-vuotiaille

  • Nuorten kriisipisteellä nuoret saavat hyvinvointia edistävää keskusteluapua 1–5 kertaa. Palvelu on anonyymiä ja apua saa ilman diagnoosia.
  • Yksinäisyystyö ja siihen kuuluva työkirja auttavat nuorta löytämään itse ratkaisuja yksinäisyydestä irtautumiseen.
  • Koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt tarjoavat pitkäkestoisempaa tukea. Tukihenkilö kulkee nuoren rinnalla yleensä 1–2 vuotta.

 
Minä riitän – opas itsemyötätuntoon