×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Nuorten tukihenkilöistä huutava pula

Kaikille ei hellinnyt opiskelupaikkaa tänäkään syksynä. Tuhannet nuoret joutuvat seuraamaan vierestä kun onnekkaammat kaverit aloittelevat opintojaan.

Tyhjän päälle jäänyt nuori voi tuntea syyllisyyttä, ahdistusta ja yksinäisyyttä. Pahimmillaan koulutuksen tai työelämän ulkopuolelle jäämisestä seuraa kierre, joka johtaa elämänmittaiseen syrjäytymiseen.

Vaikka tukea ja vaihtoehtoja tulevaisuuden suunnitteluun on tarjolla, kaikki eivät osaa tai jaksa sitä etsiä. Epäonnistumisen tunne saattaa lamauttaa ja masentaa.

Vapaaehtoiset tukihenkilöt auttavat nuoria selviytymään 

HelsinkiMissio kouluttaa vapaaehtoisia tukihenkilöitä ongelmiensa kanssa kamppaileville nuorille. Tukihenkilö auttaa nuorta selkiyttämään elämäntilannettaan ja sitoutuu nuoren rinnalla kulkijaksi vähintään vuoden ajaksi.

Järjestön tukihenkilökoordinaattori Katriina Kallio kertoo, että ammattiavun rinnalle tai sen sijaan moni nuori kaipaa lähelleen turvallista aikuista, jonka kanssa jutella huolistaan ja toiveistaan.

– Nuorten antama palaute tukihenkilötoiminnasta on pääsääntöisesti hyvää. Nuoret ovat saaneet lisää itsevarmuutta ja uusia, voimaannuttavia kokemuksia tukihenkilön avulla.

Tukihenkilöitä tarvitaan lisää

Kallion mukaan HelsinkiMission tukihenkilötoiminta käynnistyi 2000-luvun alkupuolella, mistä lähtien se on laajentunut vuosi vuodelta. Hän kertoo, että tukihenkilöt ovat auttaneet satoja nuoria selville vesille. Ainoa pulma on se, että tukihenkilöitä ei ole tarpeeksi.

– Lähes päivittäin saan yhteydenoton joko nuorelta itseltään, huolestuneelta omaiselta tai nuorta auttavalta ammattilaiselta, joka tiedustelee, miten tukihenkilön voi saada. Yksinäisyys ja sosiaalisten kontaktien puute ovat nuorten suurimmat ongelmat. Tukihenkilö voi auttaa nuorta pääsemään liikkeelle ja luomaan uusia kontakteja.

HelsinkiMissio vetoaakin pääkaupunkiseudulla asuviin auttamishaluisiin aikuisiin, jotka haluavat tukea nuoria, ottamaan yhteyttä ja hakemaan koulutukseen. Koulutus kestää kaksi iltaa ja yhden lauantain, yhteensä noin 10 tuntia.

– Tukihenkilöksi sopii kuka tahansa tasapainoinen ja auttamishaluinen yli 25-vuotias, mitään erityistaitoja ei tarvita. Tukihenkilöys antaa sitä paitsi paljon myös tukihenkilölle. Se tuo uudenlaista sisältöä elämään ja siihen kuuluu myös paljon iloa, Kallio hymyilee.

Tukihenkilöksi hakeminen

Tukihenkilöksi haetaan täyttämällä sähköinen hakemus, jonka perusteella hakija kutsutaan ryhmähaastatteluun. Haastattelun jälkeen sopiviksi todetut hakijat kutsutaan tukihenkilökoulutukseen. Tukihenkilönä toimiville järjestetään säännöllisesti jatkokoulutusta ja työnohjausta. Kaikki vapaaehtoistoimintaan osallistuvat ovat vaitiolovelvollisia.

Seuraava peruskoulutus järjestetään 16. ja 18.11.2017. Tukihenkilönä voi toimia myös ruotsin kielellä ruotsia puhuvan nuoren tukena. Ruotsinkielinen koulutus järjestetään 3. ja 7.10.2017.