×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Poikkeustila pahentaa ja luo lisää yksinäisyyttä

Yksinäisyys ei ole kaikille poikkeustila -kampanja pysähdyttää yksinäisyyden äärelle.

HelsinkiMissio auttaa ja tukee yksinäisiä poikkeustilasta huolimatta. Kasvokkaisia kohtaamisia on koronaviruksen tartuntariskin takia jouduttu rajoittamaan, mutta puhelinyhteydet ovat auki entistä laajemmin. 

– Yksinäiselle ihmiselle yksinäisyydestä on tullut jotain väistämätöntä, josta on vaikea irtautua. Nyt meneillään oleva poikkeustila saattaa syventää yksinäisyyteen liittyvää toivottomuutta entisestään ja avun hakeminen voi tuntua vaikealta, sanoo HelsinkiMission yksinäisyystyön päällikkö Maria Rakkolainen.

Hänen mukaansa sosiaalisen kanssakäymisen vähentyminen luo yksinäisyyttä myös heille, joille se aiemmin on ollut vierasta.

– Poikkeustilan luoma yksinäisyys on hetkellisesti meitä kaikkia yhdistävä ongelma. Osalla se kuitenkin päättyy, osalla ei. Pitkään jatkuneesta yksinäisyydestä kärsivien yksinäisyys jatkuu, mutta näin ei tarvitse olla. Yksinäisyystyö tarjoaa ammatillista apua ja työkirjatyöskentelyä yksinäisyyden lieventämiseen, Rakkolainen sanoo.

– HelsinkiMissio auttaa yksinäisiä myös muulla tavoin. Vapaaehtoiset keikka-auttajat kohtaavat ja auttavat vanhuksia ruoka- ja lääkehankinnoissa. Muu vapaaehtoistuki ja ammattiapu palvelevat entistä laajemmin etäyhteyksin.

Järjestö on käynnistänyt kolme uutta palvelua: Juttukorva-puhelin tarjoaa keskusteluseuraa kaiken ikäisille, karanteenikaverit lievittävät nuorten yksinäisyyttä, Lyssnande örat -puhelin tarjoaa keskustelukumppanin ruotsinkielisille.

Yksinäisyys ei ole kaikille poikkeustila – Auta tai pyydä apua

HelsinkiMissio lanseeraa 15. huhtikuuta Yksinäisyys ei ole kaikille poikkeustila -kampanjan. Sen tavoitteena on pysähdyttää katsoja yksinäisyyden äärelle. Kampanja haluaa muistuttaa, että yksinäisyys koskettaa poikkeustilan aikaan kaikkia, mutta poikkeustilan päätyttyä yksinäiset ovat edelleen yksinäisiä.

Kampanjalla halutaan madaltaa avun pyytämisen kynnystä ja kerätä varoja järjestön yksinäisyyden vastaiseen työhön.

– Tahdomme muistuttaa, että yksinäisyys ei tosiaankaan ole poikkeustila kaikille. Se on jatkuva, erittäin haitallinen tila sadoille tuhansille ihmisille Suomessa, sanoo HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander.

– Yksinäisyyteen voi kuitenkin hakea apua. Sitä on saatavilla meiltä HelsinkiMissiosta ja monesta muusta tahosta. Jos olet yksinäinen, pyydä apua. Jos voit auttaa, auta – joko auttamalla naapuria, toimimalla vapaaehtoisena tai lahjoittamalla yksinäisten auttamiseksi. Nyt tarvitsemme ennen kaikkea solidaarisuutta ja myötätuntoa toisiamme kohtaan, Colliander painottaa.

Kampanja näkyy muun muassa Helsingin Sanomissa, Clear Channelin mainospinnoissa ja sosiaalisessa mediassa. Kampanjan on suunnitellut TBWA\Helsinki. Suunnittelu, tuotanto ja mediatila on saatu lahjoituksina.

Tule mukaan: