×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Vapaaehtoistoiminta vähentää tutkitusti lapsiperheiden yksinäisyyttä

Tuoreen tutkimuksen mukaan vapaaehtoisten äiti- ja isämentoreiden tarjoama apu vähentää lapsiperheiden yksinäisyyttä ja ennaltaehkäisee ongelmien kasvua ja ammattiavun tarvetta.

HelsinkiMission kehittämä äiti- ja isämentoritoiminnan malli osoittaa, että järjestö ja kunta voivat yhdessä tarjota lapsiperheille vaikuttavaa apua. Vapaaehtoisten mentoreiden antama tuki lapsiperheille on perheiden itsearvioinnin ja kaupungin perhetyötä tekevien ammattilaisten arvioiden mukaan vaikuttavaa. Yksinäisyyden tunteen vähentyessä vanhempien oma jaksaminen on parantunut ja ammattiavun tarve on vähentynyt.

Tulokset selviävät HelsinkiMission tekemästä äiti- ja isämentoritoiminnan kokemuksia ja vaikutuksia selvittävästä tutkimuksesta.

–Integroimalla järjestöjen vapaaehtoistoimintaa ja kuntien palveluja toisiinsa voidaan perheille tuottaa monipuolisempaa, varhaisempaa ja joustavaa apua erilaisiin tarpeisiin, sanoo tutkija Hanna Falk HelsinkiMissiosta.

Vanhemmuuteen vaikea saada tukea yhteiskunnalta

Jopa puolet HelsinkiMission ja Lastensuojelun Keskusliiton tutkimukseen vastanneista vanhemmista kokee, että vanhemmuuteen on vaikeaa saada tukea. Lähes viidennes kertoo tarvitsevansa enemmän tukea vanhemmuuteen kuin tällä hetkellä saa. Avun ja palvelujen hakeminen ja saaminen koetaan monimutkaiseksi ja hitaaksi, ja erityisesti kriisitilanteissa lähes mahdottomaksi. Erityisen haastavana tilanne näyttäytyy niillä perheillä, joilla ei ole riittävästi läheisiä ja verkostoja.

–Helposti saatavan vapaaehtoisten äiti ja isämentoreiden tarjoaman tuella avulla perheiden arjen haasteet eivät ole ehtineet kasvaa ongelmiksi ja mahdollisista kriiseistä on selvitty nopeammin, Falk jatkaa.

Lapsiperheet toivovat vapaaehtoistoimintaa tueksi vanhemmuuteen

Vapaaehtoisten tarjoama apu kiinnostaa HelsinkiMission ja Lastensuojelun Keskusliiton tekemän tutkimuksen mukaan lapsiperheitä laajasti. Tarvitessaan henkistä tukea ja keskusteluapua jopa kolmannes vanhemmista pitää vapaaehtoisten tarjoamaa apua mieluisampana vaihtoehtona kuin läheisten tai ammattiauttajien apua.

Potentiaalia on myös avun antajapuolella. Suomalaisista useampi kuin joka kolmas osallistuu jo johonkin vapaaehtoistoimintaan, ja lopuista puolet on kiinnostunut toiminnasta.

Tutkimusraportti Vapaaehtoistoiminta lapsiperheiden tukena: Perheiden, ammattilaisten ja vapaaehtoisten kokemukset, julkistetaan seminaarissa 22.10.2015.

Se sisältää tutkimukset:
Suomalaisen lapsiperheen avun tarve ja avun saaminen, tekijät Lastensuojelun Keskusliitto ja HelsinkiMissio, marraskuu 2014, toteutus Taloustutkimus. Kyselyyn vastasi 1065 henkilöä.
Äiti- ja isämentoritoiminnan kokemukset ja vaikutukset, tekijä HelsinkiMissio

Lisätietoja:

Tutkija Hanna Falk, 045 8889625, hanna.falk@helsinkimissio.fi
Kansalaistoiminnanjohtaja Henrietta Grönlund, 045 872 1870 henrietta.gronlund@helsinkimissio.fi
Viestintäpäällikkö Kristiina Backberg, 044 733 1544 kristiina.backberg@helsinkimissio