×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Work to Belong -ohjelma auttaa ratkomaan työelämän yksinäisyyttä

Yksinäisyys lävistää elämän kaikki osa-alueet – työelämä mukaan lukien. HelsinkiMission lanseeraama Work to Belong on maailman ensimmäinen ohjelma ja vastuullisuussertifikaatti työelämän yksinäisyyden vähentämiseksi. Ohjelman kumppaneina ovat olleet ensimmäisinä mukana Alko, Sanoma ja OP Helsinki.

Work to Belong -ohjelma auttaa työnantajia tunnistamaan ja lievittämään työelämän yksinäisyyttä ja sen haitallisia vaikutuksia terveydelle ja hyvinvoinnille. Ohjelman sertifikaatti myönnetään yrityksille, jotka sitoutuvat vähentämään yksinäisyyttä organisaation kaikilla tasoilla.

”On ollut hienoa nähdä, miten sitoutuneesti ja rohkeasti kumppanimme ovat lähteneet ratkomaan työyhteisöjen yksinäisyyttä. Kohtaamisen tarve on erityisen ajankohtaista juuri tänä aikana. Vain yhteistyötä tekemällä voimme saavuttaa merkittäviä tuloksia ihmisten ja yhteisöjen hyvinvoinnin eteen, ja tässä kumppanimme ovat tehneet uraauurtavaa työtä”, kiittää HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander.

Work to Belong -ohjelman tarkoituksena on lisätä tietoa työelämässä koetusta yksinäisyydestä, sosiaalisesta ulossulkemisesta ja apukeinoista yksinäisyyden vähentämiseksi. Erityisen tärkeää on havaita ja puuttua työelämän rakenteisiin, jotka toisinaan ylläpitävät tai jopa vahvistavat yksinäisyyden kokemuksia.

Tavoitteellisilla toimilla edistetään yhteenkuuluvuutta

Yhteistyön aikana kumppaniyritykset Alko, Sanoma ja OP Helsinki ovat teettäneet yksinäisyyskyselyn kartoittamaan henkilöstön nykytilannetta. HelsinkiMission asiantuntijat ovat kouluttaneet henkilöstön lisäksi esihenkilöitä ja työterveydenhuoltoa osana Work to Belong -ohjelmaa. Yksinäisyyttä kokeville työntekijöille tarjotaan myös jatkuvaa keskusteluapua HelsinkiMission yksinäissyystyön ammattilaisten kanssa.

Ohjelmaan osallistuminen on herättänyt kumppaniyrityksissä yllättäviäkin havaintoja ja oivalluksia yksinäisyysilmiöstä ja työtapojen vaikutuksista yksinäisyyteen.

”Keskittyminen vastuullisuustyössä yksinäisyyteen ja Work to Belong -ohjelmassa mukana oleminen on auttanut huomaamaan, miten monimuotoinen ja yleinen ilmiö yksinäisyys on. Toisaalta yksinäisyys voi myös ilmetä hyvin yksilöllisesti, eikä yksinäisyyttä aina tunnista ulkopuolelta”, sanoo vastuullisuuspäällikkö Marja Aho Alkosta.

Nykyiset Work to Belong -kumppaniyritykset tapasivat alkuvuodesta, jolloin keskustelua yhteisöllisyyttä lisäävistä toimista käytiin vilkkaasti. Etätyön ja yksin työskentelemisen negatiiviset lieveilmiöt, kuten yksinäisyyden kasvu, olivat tuttuja haasteita jokaiselle yritykselle. Kumppaniyritykset ovat vahvistaneet yhteisöllisyyttä yhdessä toimimisen kulttuurilla, turvallisella palautekulttuurilla ja me-puhella.

”Kannustamme työntekijöitämme aktiivisesti pitämään päivittäin yhteyttä tiimiensä kanssa. Itseohjautuvuuden sijasta puhumme mieluummin yhdessäohjautuvuudesta, joka kuvastaa tiimien päätäntävaltaa ja johtajuutta työn tekemisen tavoista sekä vastuuta tiimin yhteisistä tavoitteista ja toiminnan jatkuvasta kehittämisestä. Tiimin yhdessäohjautuvuus lisää myös tunnetta yhteenkuuluvuudesta ”, kertoo henkilöstojohtaja Elina Aho OP Helsingiltä.

Yhteistyö jatkuu juurruttamalla yksinäisyyttä ehkäiseviä toimintamalleja osaksi yritysten työkulttuuria. Ohjelmaan kuuluva koulutus palautetietoisesta työskentelytavasta järjestetään alkukeväästä. Toukokuussa tiedossa on myös webinaari työelämän yksinäisyydestä, jossa kumppanit kertovat kokemuksistaan Work to Belong -ohjelmassa.

 

Lue lisää Work to Belong -ohjelmasta ja ilmoita oma työyhteisösi mukaan.

 

Lisätietoja:
 

Silva Saulio
Work to Belong ja School to Belong -suunnittelija
09 2312 0317, 043 201 3192