Tukea nuoren


arkeen


Haluatko lieventää ja ehkäistä nuorten yksinäisyyttä?
Nuoret kaipaavat tukisuhteelta usein rentoa yhdessäoloa kuten yhteisiä juttuhetkiä, kahvittelua tai kävelyllä käymistä. Juuri sinun antamasi aika voi olla toisen arjen kohokohtia! Tukihenkilönä toimiminen sopii parhaiten henkilölle, joka on valmis sitoutumaan pidemmälle ajanjaksolle.

Hae tukihenkilöksi nuorelle!

Nuoret hengailee koriskentällä

Tukihenkilöksi nuorelle

Tukihenkilönä vietät säännöllisesti aikaa nuoren kanssa ja teette yhdessä mielekkäitä asioita.

Tukisuhteeseen sitoudutaan vähintään vuodeksi ja nuorta tavataan kaksi kertaa kuukaudessa. Tukihenkilöt voivat toimia myös etätukihenkilöinä, jotka juttelevat nuoren kanssa etäyhteyksin noin kerran viikossa kuuden kuukauden ajan. Sateenkaaritukihenkilönä olet tukemassa sateenkaarinuorta esimerkiksi identiteettiin liittyvissä pohdinnoissa. Voit ilmoittaa hakemusvaiheessa toiveesi tukisuhteen muodolle.

Tukiparien yhdistämiset suunnitellaan nuorten ja tukihenkilöiden toiveiden perusteella. Tukisuhteen aikana nuori ja tukihenkilö sopivat tapaamiset tai puhelut/etätapaamiset keskenään, joustavasti aikataulujensa mukaan.

Tukihenkilönä voit tukea nuorta esimerkiksi

 • harrastuksen etsimisessä
 • itsenäisen liikkumisen harjoittelussa
 • itsenäistymiseen liittyvissä asioissa
 • opiskelu- ja työasioissa
 • seurustelu-, kaveri- ja perhesuhdeasioiden pohtimisessa
 • seksuaalisuuteen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvissä pohdinnoissa
 • kotoutumisessa ja suomen kielen harjoittelussa
Nuori tyttö katsoo kameraan

Tukihenkilöä hakevat nuoret

Tukihenkilöä hakevat nuoret ovat 12–29-vuotiaita. Tavallisimmat syyt hakea tukihenkilöä ovat yksinäisyys, keskustelukumppanin tarve ja mielekkään tekemisen puute.

Tukihenkilöä hakevien nuorten elämäntilanne on kartoitettu tukihenkilöhakemuksen yhteydessä. Näin varmistamme, että nuori on motivoitunut ja pystyy sitoutumaan tukisuhteeseen. Suurin osa nuorista ohjautuu toimintaan ammattilaisten, mm. sosiaalityön tai oppilashuollon, kautta. Nuoren työskentely ammattilaisen kanssa saattaa jatkua tukisuhteen rinnalla.

Kuka voi hakea nuoren tukihenkilöksi?

Et tarvitse tehtävään erityistä ammatillista koulutusta tai työkokemusta, riittää että olet myötätuntoinen aikuinen. Koulutamme kaikki vapaaehtoisemme sekä tarjoamme tukea ja säännöllistä työnohjausta. Tukenasi ovat myös vapaaehtoistoiminnan koordinaattorit, joihin voit tarvittaessa olla yhteydessä.

Edellytämme, että tukihenkilö:

 • on vähintään 20-vuotias
 • pystyy sitoutumaan tukisuhteen kestoon
 • osoittaa kiinnostusta nuorten maailmaa kohtaan
 • on itse tasapainoisessa elämäntilanteessa

Alle 25-vuotiailta hakijoilta toivomme vuoden sosiaali- tai muun soveltuvan alan opintoja. Yhdistämme tukipareja niin, että tukihenkilö on aina tuettavaa reilusti vanhempi.

Toivomme hakijoiksi eri ikäisiä ja sukupuolia edustavia henkilöitä sekä myös kieli-, kulttuuri- tai muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä.

Näin helposti haet!

 1. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, niin saat linkin hakulomakkeeseen sähköpostiisi. (Tarkistathan myös roskapostikansiosi, sillä joskus linkki valitettavasti ohjautuu sinne.)
 2. Haastattelemme hakuilmoituksen perusteella kaikki tehtävään sopivat hakijat, joista valitaan vapaaehtoiset tehtävään.
 3. Tarjoamme koulutuksen verkossa ja jatkuvan tukemme vapaaehtoistoiminnan aikana.
 4. Pääset osaksi vapaaehtoisten yhteisöä.

Tule tukihenkilöksi nuorelle

Koulutus

Nuorten tukihenkilöiden peruskoulutus on itseopiskeltava verkkokurssi, joka sisältää mm. nauhoitettuja luentoja, podcasteja sekä tehtäviä. Kurssi päättyy videopuheluna pidettävään pienryhmäkeskusteluun. Koulutuksen tekemiseen menee kaiken kaikkiaan noin kuusi tuntia ja sen voi tehdä omassa tahdissa. Koulutuksen voi aloittaa heti hyväksytyn haastattelun jälkeen. 

Joka kerta on hauska tavata ja puuhata yhdessä.

Tommi-Juhani

Lisätietoja:

Anni Sepponen

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, tiimivastaava

09 2312 0257