Nuoret
Genom små handlingar, med stort hjärta

I gymnasiet Turun klassillinen lukio minskar ensamhet med hjälp av School to Belong-programmet
Vänliga handlingar-korten används flitigt i Turun klassillinen lukio. Med små handlingar som dessa har man lyckats minska ensamhet betydligt. Idén hade gymnasiets team fått från HelsingforsMissions School to Belong-program.
I Turun klassillinen lukio bestämde man att rikta en del av pandemistödet för 2020 till att motverka ensamhet. Lektorn i engelska Leena Hyrsky minns hur förvånade man blev över att det ändå finns flera som upplever ensamhet i gymnasiet som är känt för sin sammanhållning.
– Vi kände att vi måste gör något åt det.
En grupp på tio personer bestående av lärare, studiehandledare, kuratorer och speciallärare började utveckla verksamheten. En lärare råkade lägligt läsa om School to Belong, och alla nappade på idén.
Resultaten har varit goda
– Vi tog School to Belongs inledande föreläsningar och alla möjliga evenemang skapade för programmet direkt i användning, beskriver lektorn i religion Pekka Tolonen, som är en av dem som var med om att bilda gruppen.
Dessutom samtalade man med eleverna i klassrummen. Under första våren gjordes en enkät om hur ensamhet skulle kunna minskas, och i slutet av följande läsår undersöktes hur upplevelsen av ensamhet hade förändrats.
Resultaten var så positiva att lärarna var rädda för att det bara handlade om något tillfälligt. I tre år har ensamheten dock fortfarande minskats.
– Vi fortsätter arbetet, eftersom vi har sett frukterna av vårt arbete, gläds Pekka Tolonen.

I tätt samarbete med School to Belong
För närvarande finns det åtta personer i kärntruppen. De samlas en gång per period för att planera evenemang som ska genomföras med hela skolan. Kontinuitet har skapats genom att koppla samman olika projekt för välbefinnande.
School to Belong-programmet pågår i minst tre år, men Turun klassillinen lukio har inga planer på att sluta. Den ursprungliga modellen har anpassats efter egna behov, och idéer bollas tillsammans med HelsingforsMissions School to Belong-team.
– Teamet på HelsingforsMission har försett oss med otroligt bra material, berömmer Pekka Tolonen.
School to Belong har gett vårt arbete ramar och viktiga forskningsfakta. De har hjälpt arbetsgruppen att fundera över hur man kan prata om ensamhet med ungdomarna. Man är också lyhörd för evernas bekymmer och idéer.
Nästa stora tema som gruppen ska börja bearbeta är icke-diskriminering.
”Det är lättare att bjuda med än att försöka komma in”
Det är inte alltid lätt att identifiera ensamhet. I ett kursformat gymnasium varierar grupperna mycket, och då är det lätt att man inte märker om någon ofta är ensam.
– Man vill inte lyfta fram personer som upplever ensamhet utan skapa en versamhetskultur där alla är med på lika villkor, beskriver Leena Hyrsky.
Det arrangeras många evenemang vid gymnasiet där hela skolan gör något tillsammans. Å andra sidan har man försökt erbjuda så många olika aktiviteter som möjligt för att alla ska kunna hitta någon kompis kring en gemensam aktivitet.
– Det är lättare att bjuda med än att försöka komma in, påminner Pekka Tolonen.
Han gläds extra mycket när han ser en elev på eget intiativ bjuda med någon annan till exempel i samband med ett grupparbete. Man pratar om gemensamma metoder med hela skolan och påminner om små vardaliga saker som kan underlätta situationen för personer som upplever ensamhet.
Vänner från hobbymässan
Med första års elever handlar arbetet om att stärka gruppkänslan. Gruppledare pratar med dem om vänskap och ger tips på vad man kan göra om man märker att en klasskompis blir ensam.
Årligen firas kompisveckan lanserad av School to belong vid skolan, och i år delades nära på 500 Vänliga handlingar-kort ut under veckan. Denna gång testade man även en gemensam biokväll som en avslutning av en provvecka i en närliggande biograf.
– Tidpunkten blev dock inte så lyckad, eftersom det var penkis samma dag, men under nästa period kommer att vi att testa den igen, tänker Leena Hyrsky.

Framgångshistorier finns framför allt från hobbymässan, där eleverna presenterade sina egna intressen. Tack vare mässan har det skapats grupper som samlas i skolans lokaler. En av de första grupperna var spelklubben Dungeons & Dragons.
– Där träffas elever som kanske inte annars syns i skolans evenemang, gläds Leena Hyrsky.
Även gamla traditioner förenar elever. Inför de gamlas dans övas det i flera veckor och då hinner man lära känna andra på ett helt nytt sätt.
Ibland skapas idéer av en slump. Gymnasiet fick av en händelse tillgång till en hög med frimärken. Därifrån föddes idén om att skicka ett välkomstkort till alla blivande ettor. Eleverna designade korten, de trycktes och skrevs för hand. Budskapet var att du har valt rätt skola. Kampanjen har nu pågått i två år, och bildtävlingen för nästa sommarens kort har publicerts.
– Det fina var att budskapet skickas från ungdomar till ungdomar, berömmer Lenna Hyrsky.
Gott föder gott
Pekka Tolonen anser det mycket viktigt att eleverna kallas vid namn och man lär känna dem. Det är krävande i en skola med 700 elever.
– Därför är det viktigt att vi lärare deltar i extra aktiviteter där vi kan lära känna våra elever bättre.
– Vi har ett trevligt gäng, och man märker hur gott föder gott: positiva erfarenheter ger mod att genomföra nya saker, och när vi är tillräckligt många hittar vi alltid någon som kan förverkliga idéen, gläds Leena Hyrsky.
Samma gäller även elever, där någon kom på att föreslå en allsångsrast. Den förverkligades av musikläraren och skolans kör. Till slut sjöng hela skolan i alla fyra våningarna.
Under koronatiden ökade ensamheten hos studerande, och fortfarande förra året upplevde 17 % av ungdomarna skadlig ensamhet i sin läroanstalt. Å andra sidan upplevs mindre skadlig ständig ensamhet (5,8 %) i läroanstaltser där man har genomfört ensamhetsarbete än i andra läroanstalter (7,2 %). Resultaten kommer från en utredning som School to Belong genomförde i 126 läroanstalter som deltar i programmet.