Att någon tittar in hos en senior sprider glädje

Vardagliga sysslor kan ibland bli en utmaning för en äldre person. Som volontär kan du till exempel ta en promenad med en senior eller hjälpa till med matshoppingen – små vardagsgärningar som ger er båda glädje.

Ansök om att bli volontär redan i dag!

Engångshjälpare för seniorer

Engångshjälp är ett enkelt sätt att börja ett frivilligengagemang. Som engångshjälpare hjälper du konkret en äldre människa i någon av vardagens problemsituationer. Syftet med engångshjälpen är också att förebygga och lindra ensamhet. Som engångshjälpare kan du till exempel vara följeslagare på ett läkarbesök eller hjälpa till med små sysslor i hemmet.

Tanken är inte att du på egen hand gör olika saker för den som har bett om hjälp, utan att ni gör saker och ting tillsammans. Ofta kan volontärer specificera hjälptidpunkten själv, eftersom alla förfrågningar om hjälp inte är bundna till en viss dag eller ett visst klockslag.

Volontärer som ger engångshjälp sköter inte sådant som omfattas av hemvården i den privata eller offentliga sektorn, som att städa, hjälpa senioren med hygienen eller laga mat.

Vem kan ansöka om att bli volontär?

Tidigare erfarenhet av frivilligengagemang behövs inte. För att vara volontär räcker det att man är en medmänniska; intresserad av att möta olika slags människor och har förmågan att lyssna

Iloinen nainen katsoo suoraan silmiin

Så här enkelt kan du söka!

Vi behandlar ansökningar från och med januari 2023.

  1. Fyll i kontaktblanketten nedan så får du en länk med ansökningsblanketten per e-post. (Kolla också skräpposten, för ibland går det tyvärr så att länken hamnar där.)
  2. Vi kontaktar alla sökande.
  3. Vi erbjuder utbildning online. Koordinatorerna för våra seniortjänster finns som stöd för dig hela den tid du är volontär.
  4. Du blir en del av vår gemenskap av volontärer.

Innehållet i utbildningen för engångshjälpare och stödpersoner för seniorer är det samma. I utbildningen för engångshjälpare får du samtidigt förutsättningar att verka som stödperson för en äldre person. Om du vill kan du sedan bli stödperson för en senior som du har hjälpt som engångshjälpare.

Vi utbildar kontinuerligt nya volontärer.


Tilläggsuppgifter:
volontarverksamhet@helsinkimissio.fi
tfn 09 2312 0230

Bli volontär!