Ett besök hos en senior ger glädje

Små sysslor i vardagen kan vara betydande utmaningar för seniorer. Som volontär kan du till exempel gå på promenader eller hjälpa till med matinköp – små gärningar som ger er båda glädje.

Det här passar dig som har möjlighet att ta emot enstaka uppdrag, främst under dagtid. Ansök om att bli volontär redan idag!

Engångshjälpare för seniorer

Engångshjälpen är ett enkelt sätt att inleda volontärarbetet. Syftet med engångshjälpen är att förebygga och lindra ensamhet. Som engångshjälpare hjälper du konkret en senior i någon av vardagens utmaningar. Som engångshjälpare kan du till exempel följa med på läkarbesök eller hjälpa till med små sysslor i hemmet.

Syftet är inte att du gör allt åt den du hjälper på egen hand, utan att ni gör saker tillsammans. Ofta kan volontären själv bestämma när hjälpen ges, då alla hjälpförfrågningar inte är bundna till en specifik dag eller tidpunkt.

Volontärer som ger engångshjälp tar inte hand om sådant som omfattas av hemvården i den privata eller offentliga sektorn, som exempelvis städning eller matlagning.

Vem kan ansöka om att bli volontär?

Tidigare erfarenhet av volontärarbete behövs inte. För att vara volontär räcker det att man är en medmänniska, intresserad av att möta olika slags människor och har förmågan att lyssna.

Iloinen nainen katsoo suoraan silmiin

Så här enkelt kan du söka!

Vi behandlar ansökningar från och med januari 2024.

  1. Fyll i kontaktblanketten nedan så får du en länk med ansökningsblanketten per e-post. (Kolla också skräpposten, för ibland går det tyvärr så att länken hamnar där.)
  2. Vi kontaktar alla sökande.
  3. Vi erbjuder utbildning online. Koordinatorerna för våra seniortjänster finns som stöd för dig hela den tid du är volontär.
  4. Du blir en del av vår gemenskap av volontärer.

Innehållet i utbildningen för engångshjälpare och stödpersoner för seniorer är det samma. I utbildningen för engångshjälpare får du samtidigt förutsättningar att verka som stödperson för en äldre person. Om du vill kan du sedan bli stödperson för en senior som du har hjälpt som engångshjälpare.

Vi utbildar kontinuerligt nya volontärer.


Tilläggsuppgifter:
volontarverksamhet@helsinkimissio.fi
tfn 09 2312 0230

Bli volontär!