Stödperson för seniorer i vardagen

Vill du vara med och lindra ensamhet bland seniorer? I en stödrelation med en äldre person är närvaro och någon att tala med det viktiga.

Att engagera sig som stödperson lämpar sig bäst för dig som är redo att förbinda dig för en längre period.

Sök till att bli stödperson för en senior!

Bli stödperson för en senior

Som stödperson är du ett stöd att lita på för en senior som är i behov av en annan människas sällskap och närvaro. Du träffar den person du stöder så ofta som det passar din livssituation, i allmänhet varannan vecka. Många av våra stödpersoner har hittat en senior genom att först ställa upp som engångshjälpare.

Stödrelationerna är individuella och ni kan tillsammans bestämma vad ni gör med er gemensamma tid. Samvaro kan vara att man samtalar, att man går ut på promenad eller till exempel går på teater. Det viktiga vid träffarna är att man är genuint närvarande och lyssnar på den andra.

Vi förutsätter att stödpersonen:

  • Kan förbinda sig att ställa upp som stödperson i minst ett års tid, men ofta växer stödrelationerna till äkta vänskapsförhållanden

De seniorer som behöver hjälp finns i huvudsak i Helsingfors, så träffarna är i Helsingfors.

Vem kan ansöka om att bli volontär?

Tidigare erfarenhet av frivilligengagemang behövs inte. För att vara volontär räcker det att man är en medmänniska; intresserad av att möta olika slags människor och har förmågan att lyssna.

Så här enkelt kan du söka!

Vi behandlar ansökningar från och med januari 2023.

  1. Fyll i kontaktblanketten nedan så får du en länk med ansökningsblanketten per e-post. (Kolla också skräpposten, för ibland går det tyvärr så att länken hamnar där.)
  2. Vi kontaktar alla sökande.
  3. Vi erbjuder webbaserad utbildning för våra volontärer. Koordinatorerna för våra seniortjänster finns som stöd för dig hela den tid du är volontär. Du blir en del av vår gemenskap av volontärer.

Utbildningen för engångshjälpare och stödpersoner för seniorer har samma innehåll. På samma gång får du också beredskap att ställa upp som engångshjälpare för seniorer, för ofta blir folk bekanta med den senior de blir stödperson i samband med engångsinsatser. Om du vill kan du också direkt börja som stödperson för en senior som är i behov av mer långsiktigt och regelbundet stöd.

Vi utbildar nya volontärer kontinuerligt. Utbildningen går att göra online. Vi tar kontakt med dig så fort som möjligt!

Tilläggsuppgifter:
volontarverksamhet@helsinkimissio.fi
tfn. 09 23 12 02 30

Bli volontär