SuomiAreena, MTV-lava + striimi
Asiantuntijat

Kipu, jota en näe: nuorten yksinäisyyden hiljainen huuto

tis
25.06.2024
klo 11.00

HelsinkiMissio ja Yhteisvastuu SuomiAreenassa kesäkuussa 

Nuorten yksinäisyys on kasvava ongelma, joka vaikuttaa syvästi heidän elämäänsä ja hyvinvointiinsa. Tiistaina 25. kesäkuuta klo 11–11.45 SuomiAreenan MTV-lavalla sekä striimin välityksellä järjestetään paneelikeskustelu otsikolla ”Kipu, jota en näe: nuorten yksinäisyyden hiljainen huuto”. 

Paneelissa keskustelevat professori Niina Junttila, HelsinkiMission asiantuntija Panu Janhunen sekä artisti Keira. Juontajana toimii Christoffer Strandberg. Keskustelussa pureudutaan nuorten yksinäisyyden syihin, seurauksiin ja ratkaisuihin. 

Nuorten yksinäisyys on ahdistava ja yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Se aiheuttaa kipua samoilla aivoalueilla kuin fyysinen kipu. Tällä hetkellä joka kuudes nuori kokee yksinäisyyttä, mikä on vakava riski heidän psyykkiselle ja fyysiselle terveydelleen, oppimiskyvylleen ja tulevaisuususkolleen. Yksinäisyys altistaa myös väkivaltaiselle käytökselle. 

”Jos on iloisia tai surullisia uutisia, niin ei ole ketään kelle kertoa.” – nuori, 16 vuotta 

”Vaikka olisin keskellä ihmisporukkaa, en tunne mitään. En ole paikalla.” – nuori, 19 vuotta 

Yksinäisyys ja mielenterveyden ongelmat ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Yksinäisyys voi altistaa masennukselle, ja masennuksesta kärsivät nuoret saattavat eristäytyä herkemmin. Tämä kierre synkistää ulossuljetun nuoren tulevaisuuden näkymiä, mutta oikean avun saaminen parantaa merkittävästi mahdollisuuksia hyvään tulevaisuuteen. 

Paneelikeskustelun järjestävät yhdessä Yhteisvastuu ja HelsinkiMissio. Vuoden 2024 Yhteisvastuukeräyksen teema on nuorten elämänhallinta ja mahdollisuudet, ja HelsinkiMissio on yksi keräyksen tuotonsaajista. 

Mitä: Paneelikeskustelu ”Kipu, jota en näe: nuorten yksinäisyyden hiljainen huuto” 

Milloin: Tiistaina 25.6.2024 klo 11–11.45 

Missä: SuomiAreena, MTV-lava + striimi