Aktuellt

Kajsa Nyman

20.5.2024

”Diskussionerna hjälpte mig att förstå mig själv”

Krisjouren hjälper de unga hitta den hjäp de har mest nytta av. Henrik fick de verktyg han behövde genom fem goda diskussioner. Bild: Jani Laukkanen

Helsingforsmissionens Krisjour kan vara till stor hjälp i en situation, där du känner dig helt ensam med dina problem. Det vet Henrik Forsén, som nu har nya framtidsplaner och trivs med sig själv och sitt liv.

På vårvintern 2023 hade Henrik avlagt en medierelaterad högskoleexamen och var precis färdig med värnplikten. Han hade gott om tid att fundera på det nästa steget i livet, men den bekanta ångesten från skoltiderna höll honom tillbaka. När hans mor dessutom insjuknade och det blev gräl med en kompis, bestämde sig Henrik för att äntligen söka hjälp.

– Jag hade aldrig pratat om min ångest, jag visste inte hur. När jag nu hade konkreta händelser jag ville tala om, var det ganska enkelt att ta itu med saken och googla fram Krisjouren, som jag hade hört om tidigare.

Om konsten att lyssna

Under det första samtalet kartläggdes Henriks utgångspunkt, önskemål och vad han ville få ut av samtalshjälpen. Henrik hade sammanlagt fem träffar, med en till två veckors mellanrum.

– Vi talade om min familj och barndom och livet över huvud taget. Det var nyttigt att ha lite paus mellan samtalen och reflektera över det hela. Jag insåg att jag hade kännt ångest i flera år. En gång var jag tvungen att skjuta upp följande samtal, när jag bara inte orkade. Det fick jag göra.

Diskussionerna hjälpte Henrik att reda ut sina tankar och sitt eget beteende.

– Det kändes bra att få ösa ur sig till någon som lyssnade. Samtidigt förstod jag, att min kompis säkert inte hade kännt sig hörd, när han berättade om sina problem för mig. Därför blev han så arg. När jag fattade det, kunde jag hantera grälet bättre.

Alla behöver hjälp ibland

Diskussionerna med krisarbetaren gav Henrik en djupare förståelse för sig själv och sina känslor. Nu är han bättre förberedd för utmaningar och vet var han vid behov kan få hjälp.

– Vem som helst kan få ångest av oro, ensamhet eller en kris. Då hjälper det att tala med någon, som lyssnar och förstår din livssituation, säger han.

Henrik vet hur svårt det är att hantera ångestkänslor helt ensam, och hur mycket det hjälper att få stöd av en yrkeshjälpare. Bild: Jani Laukkanen

Henrik rekommenderar Krisjouren för alla unga som har bekymmer. Det är lätt att ta kontakt, samtalsstödet är konfidentiellt och man får vara anonym om man vill.

– Jag har redan skickat dit en närstående, som nu drar full nytta av diskussionerna med en bra  krisarbetare.

Framtidsvisionen smakar gott

Henrik har sökt sin väg några år. Han slutförde sina mediestudier och avlagde en högskoleexamen, även om inriktningen inte riktigt kändes rätt. Efter en rad otrevliga chefer på olika arbetsplatser har han märkt, att den bästa gemenskapen finns på restaurangbranschen.

– Nu jobbar jag på en pizzeria och trivs verkligen. Det är en trygg plats med trevliga chefer. Jobbet är  tungt men vi har ett bra gäng. På hösten börjar jag studera på Perho, jag ska bli kock. I framtiden vill jag öppna en egen restaurang.

Där har Henrik också nytta av sin tidigare utblidning, när det gäller att locka kunder till den nya restaurangen.

Till slut berättar Henrik att mamma till hans stora lättnad har blivit frisk. Och hur gick det med kompisen som blev arg?  – Jo, vi har rett upp grälet och är vänner igen, säger han och ler brett.

Kajsa Nyman

20.5.2024