Usein


kysytyt


kysymykset


Seniori ja vapaaehtoinen tanssimassa

Olemme koonneet avuksesi usein kysyttyjen kysymysten osion, joka on jaettu aihepiireihin.

Jos et kuitenkaan löydä vastausta kysymykseesi täältä, lähetä sähköpostia osoitteeseen helsinkimissio@helsinkimissio.fi tai soita arkisin klo 8.30–15.30 numeroon 09 2312 0200.

Lahjoituksiin liittyvissä asioissa voit lähettää sähköpostia osoitteeseen lahjoitus@helsinkimissio.fi tai soittaa arkisin klo 9–12 numeroon 09 2312 0300.

  1. HelsinkiMissio
  2. Lahjoittaminen

HelsinkiMissio

HelsinkiMissio on sosiaalialan järjestö, jonka tehtävänä on vähentää yksinäisyyttä ja lisätä hyvinvointia. Järjestömme on toiminut jo 140 vuoden ajan.

Kyllä, HelsinkiMissio on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö.

Autamme yksinäisyydestä kärsiviä ihmisiä jokaisessa elämänvaiheessa ympäri Suomen. Lisäksi HelsinkiMisson musiikkikoulu Resonaarissa opetamme erityisoppijoita soittamaan sekä lisäämme erityisryhmiin kuuluvien ihmisten osallisuutta. HelsinkiMission Aggredissa autamme kodin ulkopuoliseen väkivaltaan syyllistyneitä henkilöitä.

Toimimme lähes sadan ammattilaisen sekä tuhannen vapaaehtoisen voimin ja autamme vuosittain kymmeniätuhansia autettavia.

Kyllä, autamme ympäri Suomen yksinäisyydestä kärsiviä ihmisiä jokaisessa elämänvaiheessa.

Apumme yksinäisyyden vähentämiseen on kaikille maksutonta ja tutkitusti tuloksellista sekä hyvinvointia vahvistavaa. HelsinkiMisson musiikkikoulu Resonaarin opetukseen osallistuvat oppilaat maksavat lukukausimaksun. Resonaarissa opetamme erityisoppijoita soittamaan sekä lisäämme erityisryhmiin kuuluvien ihmisten osallisuutta.

Vuonna 2023 yritys-, yksityis ja säätiölahjoitusten osuus rahoituksesta oli lähes puolet, 49 %. Stea-avustukset ja muut julkiset avustukset kattoivat 39 % toiminnastamme. Muun rahoituksen, kuten sijoitus- ja tuottotoiminnan, osuus oli 12 %.

Yksinäisyys on terveydelle yhtä haitallista kuin 15 tupakan polttaminen päivässä​. Se aiheuttaa kipua samoilla aivoalueilla kuin fyysinen kipu​. Yksinäisyys on yksi suurimmista ikäihmisten terveysriskeistä. Yksinäisyys pimentää myös mm. nuorten tulevaisuuden näkymiä​ heikentäen psyykkistä ja fyysistä terveyttä​, alentaen oppimiskykyä ja altistaen väkivaltaiselle käytökselle.

Lahjoittaminen

Lahjoituksen merkitys

HelsinkiMission toiminta on riippuvaista lahjoituksista – lähes puolet avustustoimintamme rahoituksesta katetaan yksityisten, yritysten ja säätiöiden tuella. Jokainen lahjoitus on tärkeä yksinäisyyden vähentämisessä.

Yksinäisyyttä voi poistaa kohtaamalla ja osallistamalla, jota tarjoamme monin eri tavoin. Lahjoitusten avulla pystymme auttamaan nuoria, aikuisia, perheitä ja vanhuksia monin tavoin noin sadan ammattiauttajan ja tuhannen vapaaehtoisen voimin. Lahjoituksilla voimme mm. kouluttaa vapaaehtoisia, koordinoida toimintaa sekä saattaa yhteen oikeanlaisen auttajan sekä avuntarvitsijan.

Esimerkiksi HelsinkiMission nuorten palveluiden vaikuttavuutta selvitettiin SROI-arvioinnissa (Social Return On Investment). Tuloksena selvisi, että toimintaan sijoitettu euro tuotti itsensä takaisin erilaisina yhteiskunnallisina hyötyinä jo samana vuonna – jopa lähes kaksinkertaisena. Laskennallinen hyöty koostui vaihtoehtoiskustannuksista, joita julkiselle terveydenhuollolle olisi voinut koitua, mikäli HelsinkiMission toimintaa nuorten hyväksi ei olisi olemassa.

Vuonna 2023 80 % lahjoituksista kohdistui HelsinkiMission yksinäisyyttä vähentävään toimintaan. Viime vuonna varainhankinnan kulujen osuus yksityis-, yritys- ja säätiövarainhankinnan tuotoista oli 20 %.

HelsinkiMission lahjoitusvarojen käyttöä valvoo Poliisihallituksen rahankeräyslupaviranomainen, HelsinkiMission tilintarkastaja PWC Suomi (virallinen nimi PricewaterhouseCoopers Oy) sekä HelsinkiMission taloushallinto, varainhankinnan tiimi ja hallitus.

Lahjoittaessasi verkossa voit valita lahjoituskohteen seuraavista vaihtoehdoista: – Yksinäisyyden vähentäminen – Jengiytymisen ehkäiseminen – Nuoret – Seniorit – Perheet – Erityisryhmät Valitessasi yksinäisyyden vähentämisen lahjoituksesi ohjautuu työmme osa-alueeseen, missä sitä eniten tarvitaan.

Voit tehdä kertalahjoituksen lahjoittamalla: – verkkosivuillamme osoitteessa www.helsinkimissio.fi/lahjoita – MobilePay-sovelluksella numeroon 81358 – suoraan tilillemme FI68 5008 5320 0123 05 – tekstaamalla YKSIN20 numeroon 16499 (20 €)

Kuukausilahjoittaminen

Kuukausilahjoittaminen varmistaa auttamistoimintamme jatkuvuuden ja ennakoitavuuden. Jo pienelläkin kuukausittaisella tukisummalla voi olla käänteentekevä vaikutus yksin jääneen ihmisen elämään. Kuukausilahjoitus on helppo ja vaivaton tapa vähentää yksinäisyyttä: tukisumma veloittuu tililtä automaattisesti, muita toimenpiteitä ei tarvitse tehdä.

Yksinäisyyttä voi poistaa kohtaamalla ja osallistamalla, jota tarjoamme monin eri tavoin. Kuukausilahjoitusten avulla pystymme auttamaan nuoria, aikuisia, perheitä ja vanhuksia monin tavoin noin sadan ammattiauttajan ja tuhannen vapaaehtoisen voimin. Säännöllisillä lahjoituksilla voimme mm. kouluttaa vapaaehtoisia, koordinoida toimintaa sekä saattaa yhteen oikeanlaisen auttajan sekä avuntarvitsijan.

Voit liittyä kuukausilahjoittajaksi osoitteessa helsinkimissio.fi/kuukausilahjoitus. Maksutapoina on e-lasku, maksukortti ja MobilePay. Ryhtyessäsi lahjoittajaksi e-laskusopimuksella, saat HelsinkiMissiolta e-laskun verkkopankkiisi kerran kuukaudessa. Muuta maksu automaattiseksi ensimmäisen laskun saapuessa, jolloin maksu veloittuu vaivattomasti kerran kuussa. Voit myös tilata toimeksiantosopimuksen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lahjoitus@helsinkimissio.fi tai soittamalla arkisin klo 9–12 numeroon 09 2312 0300. Sopimus tulee allekirjoittaa ja toimittaa meille postitse takaisin.

Voit päivittää osoitetietosi sekä muuttaa kuukausilahjoituksesi tukisummaa, kohdetta tai eräpäivää lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lahjoitus@helsinkimissio.fi. Ilmoitathan sähköpostiviestissä nimi- ja osoitetietosi. Minimisumma kuukausituelle on 10 euroa. Ylärajaa kuukausituelle ei ole. Kun haluat lopettaa lahjoituksesi, ilmoitathan siitä meille osoitteeseen lahjoitus@helsinkimissio.fi. Huomaathan, että tiedon tulee saapua meille noin neljä viikkoa ennen veloituspäivääsi. Ilmoita samalla omaan pankkiisi e-laskun tai suoramaksun voimassaolon päättymisestä. Lahjoitus on myös mahdollista laittaa tauolle (maksimissaan kuudeksi kuukaudeksi) ilmoittamalla asiasta meille osoitteeseen lahjoitus@helsinkimissio.fi

Mikäli sinulla on e-laskusopimus HelsinkiMissiolle, voit pankkitilisi vaihtuessa tehdä e-laskusopimuksen uuden pankkisi verkkopankissa. Tilaa meiltä e-laskusopimuksen tekemistä varten asiakas- ja henkilökohtainen viitenumerosi osoitteesta lahjoitus@helsinkimissio.fi.

Testamenttilahjoittaminen

Mikäli haluat tehdä testamenttilahjoituksen HelsinkiMissiolle, voit testamentissasi ilmaista tahtosi lahjoituksen käyttämisestä HelsinkiMission yksinäisyyden vastaiselle työlle tai kohdentamisesta esimerkiksi ensisijaisesti nuorten tai senioreiden auttamistyölle. Jos haluat muistaa testamentissasi järjestöämme, annamme halutessasi suosituksia lakiasiaintuntijoista, jotka auttavat sinua ehdottoman luottamuksellisesti laatimaan testamenttisi.

Yleishyödyllisten järjestöjen, kuten HelsinkiMission, ei tarvitse maksaa saamistaan testamenttilahjoituksista perintöveroa.

HelsinkiMission työ yksinäisten auttamiseksi ei olisi mahdollista ilman lahjoituksia. Niin pienet kuin suuret lahjoitukset ovat tärkeä työllemme ja apua saaville ihmisille, sillä auttamishaluisten lahjoituksilla rahoitetaan noin kolmasosa toiminnastamme. Tukemalla HelsinkiMission työtä voit olla varma, että lahjoituksesi käytetään tehokkaasti.

Osakelahjoittaminen

Kyllä voit, osakelahjoittaminen on myös helppoa. Lahjoittaessasi pörssiosakkeita tai muita arvopapereita voit muuttaa monen yksin jääneen elämän.

Lahjoittajana et maksa veroja osakelahjoituksesta, vaikka olisit ostanut osakkeet nykyistä arvoa edullisemmin. Myöskään HelsinkiMissio yleishyödyllisenä järjestönä ei maksa lahjoituksesta veroja vaan lahjoitus käytetään kokonaisuudessaan työhön yksinäisyyden vähentämiseksi.

Keskustelemme mielellämme lahjoittajien kanssa työstämme, hankkeistamme ja tuen kohdentamismahdollisuuksista. Järjestämme asiantuntijatapaamisia, joissa on mahdollisuus tutustua työhömme tarkemmin ja keskustella asiantuntijoiden kanssa. Raportoimme työmme tuloksista sekä avustuksen käytöstä niin sovittaessa. Voit lukea lisää osoitteessa www.helsinkimissio.fi/lahja.