SCHOOL TO


BELONG


YKSINÄISYYTTÄ VÄHENTÄMÄSSÄ KOKO KOULUN VOIMIN.

Jokaisessa koulussa koetaan yksinäisyyttä. Siksi loimme School to Belong -ohjelman ja sertifikaatin. Ohjelmaan sitoutuminen on osoitus siitä, ettei koulunne lakaise ongelmaa maton alle, vaan vähentää yksinäisyyttä aktiivisesti – jotta kukaan ei jää yksin. Nyt on aika toimia.

YHDESSÄ OLEMME YKSI

YKSINÄISYYDEN AIKA ON OHI

Lasten ja nuorten yksinäisyys on vakava ja kasvava ongelma. Joka neljäs yläkouluikäinen tyttö ja joka kymmenes poika kokee itsensä usein yksinäiseksi. Yksinäisyys ei ole koskaan itse valittua tai mieluisaa. Pitkään jatkunut yksinäisyys heikentää nuorten psyykkistä ja fyysistä terveyttä, alentaa oppimiskykyä ja altistaa väkivaltaiselle käytökselle. Meillä ei ole varaa sulkea yhtään lasta tai nuorta ulkopuolelle.

School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöä tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen. Ohjelma tekee yksinäisyyden vähentämisestä koko koulun yhteisen asian. Aatteen, jonka puolesta yhdessä toimitaan.

Ohjelmassa käytetään kansainvälisissä tutkimuksissa parhaiten toimiviksi todennettuja menetelmiä: tehokasta varhaista puuttumista, taitojen harjoittelua, asenneilmapiirin muuttamista ja yksinäisyyttä ylläpitävien ajatusvääristymien oikomista.

Lisätietoja:

Silva Saulio

ohjelmavastaava
043 201 3192
silva.saulio@helsinkimissio.fi

Oppilaitosyhteistyö:

Panu Janhunen

yksinäisyyden vähentämisen asiantuntija
044 761 8372
panu.janhunen@helsinkimissio.fi

Saara Ahtola

kriisityöntekijä, oppilaitosyhteistyö
044 491 8872
saara.ahtola@helsinkimissio.fi

Ajankohtaista

Katso kaikki
16.11.2022
Ajankohtaista

School to Belong -yksinäisyyskysely: Joka neljäs nuori kokee, että hänellä ei ole yhtään läheistä ystävää

School to Belong -yksinäisyyskysely: Joka neljäs nuori kokee, että hänellä ei ole yhtään läheistä ystävää…
Ryhmä nuoria istumassa ja juttelemassa koripallokentän laidalla.
23.1.2023
Uutinen

Nuorten yksinäisyys on kasvanut rajusti – Posti ja HelsinkiMissio laajentavat yhteistyötä yksinäisyyden vähentämiseksi kouluyhteisöissä

Nuorten yksinäisyys on kasvanut rajusti – Posti ja HelsinkiMissio laajentavat yhteistyötä yksinäisyyden vähentämiseksi kouluyhteisöissä HelsinkiMission…
26.1.2023
Uutinen

Yksinäisyyttä vähentävän School to Belong -ohjelman ilmoittautuminen on nyt auki 

Yksinäisyyttä vähentävän School to Belong -ohjelman ilmoittautuminen on nyt auki  Nuorten voimakkaasti kasvanut yksinäisyys on…
Katso kaikki

SCHOOL TO BELONG -YKSINÄISYYSKYSELY

School to Belong -yksinäisyyskysely selvitti 36:n School to Belong -ohjelmassa olevan oppilaitoksen opiskelijoiden kokemaa yksinäisyyttä. Nuorten yksinäisyyden kokemukset eivät ole pandemian rajoitusten jälkeen enää laskeneet entiselle tasolleen. Nuoret kokevat yksinäisyyttä enemmän kuin koskaan aiemmin. Joka neljäs nuori kokee, ettei hänellä ole yhtään läheistä ystävää eikä porukkaa, johon kokisi kuuluvansa.

Kuva School to Belongin lähettiläästä, Tim Sparvista

On luonnollista tuntea itsensä vähän eksyneeksi ja yksinäiseksi tässä muuttuvassa maailmassa. Jos yksinäisyys tuntuu ongelmalliselta, siihen on saatavissa apua. Olen iloinen, että saan olla osaltani mukana ja jakaa omia kokemuksiani yksinäisyydestä.

Tim Sparv

On tärkeää, että yksinäisyyttä käsitellään koko koulun yhteisenä asiana. Aivan jokainen voi kokea yksinäisyyttä. Mielestäni on hienoa, kun ihmiset osoittavat inhimillisyyttä, keskeneräisyyttä ja haavoittuvuutta toisilleen.

Yeboyah

Nuori poika lähikuvassa Nuori poika lähikuvassa

Nuori, et ole yksin

Oletko vaikeassa elämäntilanteessa? Onko sinulla ongelmia ihmissuhteissa? Tunnetko itsesi yksinäiseksi? Haluatko oppia kohtaamaan itsesi myötätunnolla?

Vapaaehtoisemme ja ammattilaisemme ovat täällä sinua varten – löydät luottamuksellista keskusteluapua ja tukea arkeen. Tutustu nuorille tarjoamiimme palveluihin!

KOKO KOULUYHTEISÖN YHTEINEN MISSIO

Ohjelmaan sitoutuneet oppilaitokset saavat kantaa School to Belong -sertifikaattia. Se kertoo, että yhteisössä yksinäisyys tunnistetaan ongelmaksi, ja sen vähentämiseksi tehdään töitä – jotta kukaan ei jää yksin. Sellaisessa koulussa nuorella on hyvä olla.

Ohjelmaa toteutetaan yhteistyössä Opetushallituksen, Turun yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen, Aluehallintoviraston sekä professori ja yksinäisyystutkija Niina Junttilan kanssa.

Ohjelma on suunniteltu pitkäkestoiseksi toimintamalliksi Suomen kaikkiin oppilaitoksiin. Sitä toteutetaan valtakunnallisesti virtuaalisten koulutusten ja sähköisten materiaalien avulla. Ohjelma on toistaiseksi suunnattu yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin, ja se toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi. Osallistuminen on oppilaitoksille maksutonta.

Näin oppilaitoksesi pääsee mukaan ohjelmaan

  1. Ilmoittautuminen on auki tammikuusta maaliskuuhun
  2. Oppilaitokselle toteutetaan yksinäisyyskysely
  3. Kyselyn tulokset julkistetaan ja oppilaitokselle luodaan yksinäisyysstrategia
  4. Oppilaitokselle tarjotaan työkaluja yksinäisyysstrategian toteuttamiseen
  5. Ohjelmaan sitoutunut oppilaitos sertifioidaan vuosittain

School to Belong -ohjelmassa lukuvuonna 2022-23 mukana:

Alppilan lukio, Brändö gymnasium, Business College Helsinki, Etu-Töölön lukio, Grundskolan Norsen, Gymnasiet Lärkan, Helsingin aikuislukio, Helsingin kielilukio, Helsingin kuvataidelukio, Helsingin luonnontiedelukio, Helsingin medialukio, Kallion lukio, Kerttulin lukio, Lagstads skola, Luostarivuoren Lyseon lukio, Mattlidens gymnasium, Mäkelänrinteen lukio, Naantalin lukio, Paimion lukio, Puolalanmäen lukio, Sibelius-lukio, Stadin ammatti- ja aikuisopisto (14 toimipistettä), Tapiolan lukio, Turun klassillinen lukio, Turun normaalikoulu, Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, Tölö gymnasium, Valtion koulukodit, Vuosaaren lukio, Winellska skolan ja Yrkesinstitutet Prakticum.

Ohjelmaa tukemassa

Eva Ahlströmin säätiö, perheyritys Berner Oy, August Ludvig Hartwallin säätiö, perheyritys Veikko Laine Oy ja Posti Oy.

School to Belong -oppilaitosten materiaalipankki

Onko oppilaitoksesi mukana School to Belong -ohjelmassa? Kirjaudu salasanalla suojattuun materiaalipankkiin, josta saat oppilaitoksesi käyttöön monipuolisia materiaaleja.

Vinkkaa koulusta

Haluaisitko vinkata HelsinkiMissiolle oppilaitoksesta, jonka toivoisit lähtevän mukaan vähentämään yksinäisyyttä kouluyhteisössä? Jätä meille koulun yhteystiedot, niin otamme heihin yhteyttä! Oppilaitoksille ilmoittautuminen seuraavalle lukuvuodelle avautuu tammikuussa.

Osallistu päivätyökeräykseen

Päivätyökeräyksen järjestäminen on mahdollisuus vähentää yksinäisyyttä koko yhteiskunnan tasolla. Tarjoa mieluisa ja merkityksellinen päivä oppilaille ja osallistu!

Lahjoita nuorten hyväksi

Työskenteletkö yrityksessä, joka haluaa osallistua School to Belong -ohjelman tukemiseen? Ota yhteyttä Silva Saulioon (silva.saulio@helsinkimissio.fi)