SCHOOL TO BELONG

YKSINÄISYYTTÄ VÄHENTÄMÄSSÄ KOKO KOULUN VOIMIN.

Jokaisessa koulussa koetaan yksinäisyyttä. Siksi loimme School to Belong -ohjelman ja sertifikaatin. Ohjelmaan sitoutuminen on osoitus siitä, ettei koulunne lakaise ongelmaa maton alle, vaan vähentää yksinäisyyttä aktiivisesti – jotta kukaan ei jää yksin. Nyt on aika toimia.

YKSINÄISYYDEN AIKA ON OHI.

Lasten ja nuorten yksinäisyys on vakava ja kasvava ongelma. Joka neljäs yläkouluikäinen tyttö ja joka kymmenes poika kokee itsensä usein yksinäiseksi. Yksinäisyys ei ole koskaan itse valittua tai mieluisaa. Pitkään jatkunut yksinäisyys heikentää nuorten psyykkistä ja fyysistä terveyttä, alentaa oppimiskykyä ja altistaa väkivaltaiselle käytökselle. Meillä ei ole varaa sulkea yhtään lasta tai nuorta ulkopuolelle.

School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöä tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen. Ohjelma tekee yksinäisyyden vähentämisestä koko koulun yhteisen asian. Aatteen, jonka puolesta yhdessä toimitaan.

Ohjelmassa käytetään kansainvälisissä tutkimuksissa parhaiten toimiviksi todennettuja menetelmiä: tehokasta varhaista puuttumista, taitojen harjoittelua, asenneilmapiirin muuttamista ja yksinäisyyttä ylläpitävien ajatusvääristymien oikomista.

LISÄTIETOJA:

Silva Saulio, School to Belong -suunnittelija
silva.saulio@helsinkimissio.fi 09 2312 0317, 043 201 3192

YHDESSÄ OLEMME YKSI

KOKO KOULUYHTEISÖN YHTEINEN MISSIO

Ohjelmaan sitoutuneet oppilaitokset saavat kantaa School to Belong -sertifikaattia. Se kertoo, että yhteisössä yksinäisyys tunnistetaan ongelmaksi, ja sen vähentämiseksi tehdään töitä – jotta kukaan ei jää yksin. Sellaisessa koulussa nuorella on hyvä olla.

Ohjelmaa toteutetaan yhteistyössä Opetushallituksen, Turun yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen, Aluehallintoviraston sekä professori ja yksinäisyystutkija Niina Junttilan kanssa.

Ohjelma on suunniteltu pitkäkestoiseksi toimintamalliksi Suomen kaikkiin oppilaitoksiin. Sitä toteutetaan valtakunnallisesti virtuaalisten koulutusten ja sähköisten materiaalien avulla. Ohjelma on toistaiseksi suunnattu yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin, ja se toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi. Osallistuminen on oppilaitoksille maksutonta.

Näin oppilaitoksesi pääsee mukaan ohjelmaan

  1. Ilmoittautuminen on auki tammikuusta maaliskuuhun
  2. Oppilaitokselle toteutetaan yksinäisyyskysely
  3. Kyselyn tulokset julkistetaan ja oppilaitokselle luodaan yksinäisyysstrategia
  4. Oppilaitokselle tarjotaan työkaluja yksinäisyysstrategian toteuttamiseen
  5. Ohjelmaan sitoutunut oppilaitos sertifioidaan vuosittain

School to Belong -oppilaitosten materiaalipankki

Onko oppilaitoksesi mukana School to Belong -ohjelmassa? Kirjaudu salasanalla suojattuun materiaalipankkiin, josta saat oppilaitoksesi käyttöön monipuolisia materiaaleja.

Vinkkaa koulusta

Haluaisitko vinkata HelsinkiMissiolle oppilaitoksesta, jonka toivoisit lähtevän mukaan vähentämään yksinäisyyttä kouluyhteisössä? Jätä alle koulun yhteystiedot, niin otamme heihin yhteyttä! Oppilaitoksille ilmoittautuminen seuraavalle lukuvuodelle avautuu tammikuussa.

Vinkkaa koulusta

Osallistu päivätyökeräykseen

Päivätyökeräyksen järjestäminen on mahdollisuus vähentää yksinäisyyttä koko yhteiskunnan tasolla. Tarjoa mieluisa ja merkityksellinen päivä oppilaille ja osallistu!

Nuori tyttö katsoo kameraan Nuori tyttö katsoo kameraan

Tue työtä yksinäisyyden vähentämiseksi – lahjoita

Työskenteletkö yrityksessä, joka haluaa osallistua School to Belong -ohjelman tukemiseen? Ota yhteyttä Silva Saulioon (silva.saulio@helsinkimissio.fi)

Tutustu uutiskirjeeseemme

Uutiskirjeemme johdattaa sinut mielenkiintoisten tarinoiden äärelle. Saat sähköpostiisi koskettavia tarinoita, tietoa yksinäisyydestä ilmiönä sekä ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja erilaisista auttamistavoista.