SCHOOL TO


BELONG


YKSINÄISYYTTÄ VÄHENTÄMÄSSÄ KOKO KOULUN VOIMIN.

Jokaisessa koulussa koetaan yksinäisyyttä. Siksi loimme School to Belong -ohjelman ja sertifikaatin. Ohjelmaan sitoutuminen on osoitus siitä, ettei koulunne lakaise ongelmaa maton alle, vaan vähentää yksinäisyyttä aktiivisesti – jotta kukaan ei jää yksin. Nyt on aika toimia.

YHDESSÄ OLEMME YKSI

YKSINÄISYYDEN AIKA ON OHI

Lasten ja nuorten yksinäisyys on vakava ja kasvava ongelma. Joka neljäs yläkouluikäinen tyttö ja joka kymmenes poika kokee itsensä usein yksinäiseksi. Yksinäisyys ei ole koskaan itse valittua tai mieluisaa. Pitkään jatkunut yksinäisyys heikentää nuorten psyykkistä ja fyysistä terveyttä, alentaa oppimiskykyä ja altistaa väkivaltaiselle käytökselle. Meillä ei ole varaa sulkea yhtään lasta tai nuorta ulkopuolelle.

School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöä tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen. Ohjelma tekee yksinäisyyden vähentämisestä koko koulun yhteisen asian. Aatteen, jonka puolesta yhdessä toimitaan.

Ohjelmassa käytetään kansainvälisissä tutkimuksissa parhaiten toimiviksi todennettuja menetelmiä: tehokasta varhaista puuttumista, taitojen harjoittelua, asenneilmapiirin muuttamista ja yksinäisyyttä ylläpitävien ajatusvääristymien oikomista.

Lisätietoja:

Mikko Lievonen

ohjelmavastaava
043 201 3145
mikko.lievonen@helsinkimissio.fi

Silva Simojoki

Palaa perhevapaalta 2025
ohjelmavastaava
043 201 3192
silva.simojoki@helsinkimissio.fi

Oppilaitosyhteistyö:

Panu Janhunen

School to Belong -ohjelmasisällön asiantuntija
044 761 8372
panu.janhunen@helsinkimissio.fi

Nuori poika hymyilee Nuori poika hymyilee

Oppilaitoksille

Onko koulusi jo mukana School to Belong -ohjelmassa tai haluatko ilmoittautua mukaan ohjelmaan?

Ajankohtaista

Katso kaikki
Ryhmä nuoria istumassa ja juttelemassa koripallokentän laidalla.
19.9.2023
Uutinen

School to Belong -yksinäisyyskysely: Yksinäisyyttä kokevat nuoret tapaavat toisiaan harvoin kouluyhteisön ulkopuolella

Joka kolmas (33 %) yksinäisyyttä kokevista nuorista ei tapaa kavereita tai muita saman ikäisiä viikoittain…
22.2.2024
Ajankohtaista

Yksinäisyyttä vähentävän School to Belong -ohjelman ilmoittautuminen on nyt auki 

Nuorten voimakkaasti kasvanut yksinäisyys on vaikea yhteiskunnallinen ongelma, joka näkyy jokaisen koulun arjessa. Joka kuudes…
20.3.2024
Uutinen

Nuorten ääni yksinäisyydelle – julkaistu opas tarjoaa ratkaisuja nuorten kasvavaan yksinäisyyteen

Yksinäisyys on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä, mutta kaikkein haavoittuvimmassa asemassa ovat nuoret. Tuore nuorille suunnattu opas…
Katso kaikki

SCHOOL TO BELONG -YKSINÄISYYSKYSELY 2023

School to Belong -yksinäisyyskysely selvitti 101:n School to Belong -ohjelmassa olevan oppilaitoksen opiskelijoiden kokemaa yksinäisyyttä. Joka kolmas (33 %) yksinäisyyttä kokevista nuorista ei tapaa kavereita tai muita saman ikäisiä viikoittain kasvokkain eikä verkossa. Nuorten kokemus siitä, että he voivat vaikuttaa omaan yksinäisyyden tunteeseen on kasvanut vuodessa neljä prosenttiyksikköä School to Belong -ohjelmassa mukana olevissa oppilaitoksissa.

Kuva School to Belongin lähettiläästä, Tim Sparvista

On luonnollista tuntea itsensä vähän eksyneeksi ja yksinäiseksi tässä muuttuvassa maailmassa. Jos yksinäisyys tuntuu ongelmalliselta, siihen on saatavissa apua. Olen iloinen, että saan olla osaltani mukana ja jakaa omia kokemuksiani yksinäisyydestä.

Tim Sparv
Nuori poika lähikuvassa Nuori poika lähikuvassa

Nuori, et ole yksin

Oletko vaikeassa elämäntilanteessa? Onko sinulla ongelmia ihmissuhteissa? Tunnetko itsesi yksinäiseksi? Haluatko oppia kohtaamaan itsesi myötätunnolla?

Vapaaehtoisemme ja ammattilaisemme ovat täällä sinua varten – löydät luottamuksellista keskusteluapua ja tukea arkeen. Tutustu nuorille tarjoamiimme palveluihin!

Kertomuksia yksinäisyydestä – opas nuorille

Kaipaatko keinoja helpottaa omia yksinäisyyden kokemuksiasi? Jos vastasit kyllä, et ole yksin. Moni tuntee samoin, ja Kertomuksia yksinäisyydestä -opas tuo esiin nuorten omakohtaisia tarinoita yksinäisyydestä. Opas tarjoaa harjoituksia ja ratkaisuja yksinäisyyden vähentämiseen.

KOKO KOULUYHTEISÖN YHTEINEN MISSIO

Ohjelmaan sitoutuneet oppilaitokset saavat kantaa School to Belong -sertifikaattia. Se kertoo, että yhteisössä yksinäisyys tunnistetaan ongelmaksi, ja sen vähentämiseksi tehdään töitä – jotta kukaan ei jää yksin. Sellaisessa koulussa nuorella on hyvä olla.

Ohjelmaa toteutetaan yhteistyössä Opetushallituksen, Turun yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen, Aluehallintoviraston sekä professori ja yksinäisyystutkija Niina Junttilan kanssa.

Ohjelmaa tukemassa

Eva Ahlströmin säätiö, perheyritys Berner Oy, August Ludvig Hartwallin säätiö, perheyritys Veikko Laine Oy, Kauppias K.P. Ruuskasen säätiö ja Posti Oy. Lisäksi ohjelman ruotsinkielistä toimintaa rahoittavat Svenska folkskolans vänner ja Svenska kulturfonden.

Vinkkaa koulusta

Haluatko vinkata HelsinkiMissiolle oppilaitoksesta, jonka toivoisit lähtevän mukaan vähentämään yksinäisyyttä kouluyhteisössä? Jätä meille koulun yhteystiedot, niin otamme heihin yhteyttä! Oppilaitoksille ilmoittautuminen seuraavalle lukuvuodelle avautuu tammikuussa.

Osallistu päivätyökeräykseen

Päivätyökeräyksen järjestäminen on mahdollisuus vähentää yksinäisyyttä koko yhteiskunnan tasolla. Tarjoa mieluisa ja merkityksellinen päivä oppilaille ja osallistu!

Lahjoita nuorten hyväksi

Työskenteletkö yrityksessä, joka haluaa osallistua School to Belong -ohjelman tukemiseen? Ota yhteyttä Eva Czechanowskiin (eva.czechanowski@helsinkimissio.fi).