SCHOOL TO


BELONG


YKSINÄISYYTTÄ VÄHENTÄMÄSSÄ KOKO KOULUN VOIMIN.

Jokaisessa koulussa koetaan yksinäisyyttä. Siksi loimme School to Belong -ohjelman ja sertifikaatin. Ohjelmaan sitoutuminen on osoitus siitä, ettei koulunne lakaise ongelmaa maton alle, vaan vähentää yksinäisyyttä aktiivisesti – jotta kukaan ei jää yksin. Nyt on aika toimia.

YHDESSÄ OLEMME YKSI

YKSINÄISYYDEN AIKA ON OHI

Lasten ja nuorten yksinäisyys on vakava ja kasvava ongelma. Joka neljäs yläkouluikäinen tyttö ja joka kymmenes poika kokee itsensä usein yksinäiseksi. Yksinäisyys ei ole koskaan itse valittua tai mieluisaa. Pitkään jatkunut yksinäisyys heikentää nuorten psyykkistä ja fyysistä terveyttä, alentaa oppimiskykyä ja altistaa väkivaltaiselle käytökselle. Meillä ei ole varaa sulkea yhtään lasta tai nuorta ulkopuolelle.

School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöä tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen. Ohjelma tekee yksinäisyyden vähentämisestä koko koulun yhteisen asian. Aatteen, jonka puolesta yhdessä toimitaan.

Ohjelmassa käytetään kansainvälisissä tutkimuksissa parhaiten toimiviksi todennettuja menetelmiä: tehokasta varhaista puuttumista, taitojen harjoittelua, asenneilmapiirin muuttamista ja yksinäisyyttä ylläpitävien ajatusvääristymien oikomista.

Lisätietoja:

Silva Saulio

ohjelmavastaava
043 201 3192
silva.saulio@helsinkimissio.fi

Oppilaitosyhteistyö:

Panu Janhunen

School to Belong -ohjelmasisällön asiantuntija
044 761 8372
panu.janhunen@helsinkimissio.fi

Ajankohtaista

Katso kaikki
16.11.2022
Ajankohtaista

School to Belong -yksinäisyyskysely: Joka neljäs nuori kokee, että hänellä ei ole yhtään läheistä ystävää

Nuorten yksinäisyyden kokemukset eivät ole pandemian rajoitusten jälkeen enää laskeneet entiselle tasolleen. Nuoret kokevat yksinäisyyttä…
Ryhmä nuoria istumassa ja juttelemassa koripallokentän laidalla.
23.1.2023
Uutinen

Nuorten yksinäisyys on kasvanut rajusti – Posti ja HelsinkiMissio laajentavat yhteistyötä yksinäisyyden vähentämiseksi kouluyhteisöissä

HelsinkiMission teettämän School to Belong -yksinäisyyskyselyn (2022) tulosten perusteella nuorten yksinäisyyden kokemukset ovat koronapandemian rajoitusten…
26.1.2023
Uutinen

Yksinäisyyttä vähentävän School to Belong -ohjelman ilmoittautuminen on nyt auki 

Nuorten voimakkaasti kasvanut yksinäisyys on vaikea yhteiskunnallinen ongelma, joka näkyy jokaisen koulun arjessa. Joka kuudes…
Katso kaikki

SCHOOL TO BELONG -YKSINÄISYYSKYSELY 2023

School to Belong -yksinäisyyskysely selvitti 101:n School to Belong -ohjelmassa olevan oppilaitoksen opiskelijoiden kokemaa yksinäisyyttä. Joka kolmas (33 %) yksinäisyyttä kokevista nuorista ei tapaa kavereita tai muita saman ikäisiä viikoittain kasvokkain eikä verkossa. Nuorten kokemus siitä, että he voivat vaikuttaa omaan yksinäisyyden tunteeseen on kasvanut vuodessa neljä prosenttiyksikköä School to Belong -ohjelmassa mukana olevissa oppilaitoksissa.

Kuva School to Belongin lähettiläästä, Tim Sparvista

On luonnollista tuntea itsensä vähän eksyneeksi ja yksinäiseksi tässä muuttuvassa maailmassa. Jos yksinäisyys tuntuu ongelmalliselta, siihen on saatavissa apua. Olen iloinen, että saan olla osaltani mukana ja jakaa omia kokemuksiani yksinäisyydestä.

Tim Sparv
Nuori poika lähikuvassa Nuori poika lähikuvassa

Nuori, et ole yksin

Oletko vaikeassa elämäntilanteessa? Onko sinulla ongelmia ihmissuhteissa? Tunnetko itsesi yksinäiseksi? Haluatko oppia kohtaamaan itsesi myötätunnolla?

Vapaaehtoisemme ja ammattilaisemme ovat täällä sinua varten – löydät luottamuksellista keskusteluapua ja tukea arkeen. Tutustu nuorille tarjoamiimme palveluihin!

KOKO KOULUYHTEISÖN YHTEINEN MISSIO

Ohjelmaan sitoutuneet oppilaitokset saavat kantaa School to Belong -sertifikaattia. Se kertoo, että yhteisössä yksinäisyys tunnistetaan ongelmaksi, ja sen vähentämiseksi tehdään töitä – jotta kukaan ei jää yksin. Sellaisessa koulussa nuorella on hyvä olla.

Ohjelmaa toteutetaan yhteistyössä Opetushallituksen, Turun yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen, Aluehallintoviraston sekä professori ja yksinäisyystutkija Niina Junttilan kanssa.

Ohjelma on suunniteltu pitkäkestoiseksi toimintamalliksi Suomen kaikkiin oppilaitoksiin. Sitä toteutetaan valtakunnallisesti virtuaalisten koulutusten ja sähköisten materiaalien avulla. Ohjelma on toistaiseksi suunnattu yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin, ja se toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi. School to Belong -ohjelma on suunnattu ensisijaisesti 12–29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Aikuisopiskelijat voivat halutessaan osallistua luennoille ja he myös välillisesti hyötyvät ohjelmasta henkilökunnan kouluttamisen kautta. Osallistuminen on oppilaitoksille maksutonta.

Näin oppilaitoksesi pääsee mukaan ohjelmaan

  1. Ilmoittautuminen on auki tammikuusta maaliskuuhun
  2. Oppilaitokselle toteutetaan yksinäisyyskysely
  3. Kyselyn tulokset julkistetaan ja oppilaitokselle luodaan yksinäisyysstrategia
  4. Oppilaitokselle tarjotaan työkaluja yksinäisyysstrategian toteuttamiseen
  5. Ohjelmaan sitoutunut oppilaitos sertifioidaan vuosittain

School to Belong -ohjelmassa lukuvuonna 2023-24 mukana:

Alppilan lukio, Borgå Gymnasium, Brändö gymnasium, Business College Helsinki, Cronhjelmskolan, Cygnaeus skola, Ekenäs högstadieskola, Espoon yhteislyseo, Espoonlahden koulu, Etelä-Tapiolan lukio, Etu-Töölön lukio, Gradia Jyväskylä, Grundskolan Norsen, Gymnasiet Grankulla samskola, Gymnasiet Lärkan, Haukilahden lukio, Haukiputaan lukio, Helsingin kielilukio, Helsingin kuvataidelukio, Helsingin luonnontiedelukio, Helsingin medialukio, Herttoniemen yhteiskoulu, Jyväskylän Lyseon lukio, Kaitaan koulu, Kallion lukio, Kannelmäen peruskoulu, Karakallion koulu, Keravan lukio, Kerttulin lukio, Keski-Uudenmaan Koulutuskuntayhtymä Keuda, Kilterin koulu, Kyrkslätts gymnasium, Laanilan lukio, Lagstads skola, Lauttasaaren yhteiskoulu, Leppävaaran lukio, Luostarivuoren Lyseon lukio, Lyceiparkens skola, Lyseonpuiston lukio, Mattlidens gymnasium, Mäkelänrinteen lukio, Naantalin lukio, Nousiaisten lukio, Novida ammattiopisto ja lukio, Oulun Lyseon lukio, Ounasvaaran lukio, Paimion lukio, Perho Liiketalousopisto, Pohjois-Haagan yhteiskoulu, Porolahden peruskoulu, Puolalanmäen lukio, Raision lukio, Rudolf Steinerskolan i Helsingfors, Sibelius-lukio, Stadin ammatti- ja aikuisopisto (14 toimipistettä), Storängens skola, TAMK, Tapiolan lukio, Tikkurilan lukio, Tredu (13 toimipistettä), Turengin yhteiskoulu, Turun ammatti-instituutti, Turun klassillinen lukio, Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio (TSYK), Tölö gymnasium, Vaisaaren koulu, Valtion koulukodit, Vuosaaren lukio, Yrkesinstitutet Prakticum ja Ålands lyceum.

Ohjelmaa tukemassa

Eva Ahlströmin säätiö, perheyritys Berner Oy, August Ludvig Hartwallin säätiö, perheyritys Veikko Laine Oy ja Posti Oy. Lisäksi ohjelman ruotsinkielistä toimintaa rahoittavat Svenska folkskolans vänner ja Svenska kulturfonden.

School to Belong -oppilaitosten materiaalipankki

Onko oppilaitoksesi mukana School to Belong -ohjelmassa? Kirjaudu salasanalla suojattuun materiaalipankkiin, josta saat oppilaitoksesi käyttöön monipuolisia materiaaleja.

Vinkkaa koulusta

Haluaisitko vinkata HelsinkiMissiolle oppilaitoksesta, jonka toivoisit lähtevän mukaan vähentämään yksinäisyyttä kouluyhteisössä? Jätä meille koulun yhteystiedot, niin otamme heihin yhteyttä! Oppilaitoksille ilmoittautuminen seuraavalle lukuvuodelle avautuu tammikuussa.

Osallistu päivätyökeräykseen

Päivätyökeräyksen järjestäminen on mahdollisuus vähentää yksinäisyyttä koko yhteiskunnan tasolla. Tarjoa mieluisa ja merkityksellinen päivä oppilaille ja osallistu!

Lahjoita nuorten hyväksi

Työskenteletkö yrityksessä, joka haluaa osallistua School to Belong -ohjelman tukemiseen? Ota yhteyttä Silva Saulioon (silva.saulio@helsinkimissio.fi)