Seniorit

Senni Loikala

20.12.2023

Senioreiden joulujuhlassa koettiin yhdessäolon iloa

Senioreiden joulujuhlassa nautittiin kavereiden seurasta, hyvästä ruoasta ja jouluisesta tunnelmasta. Kuva: Jani Laukkanen

140-vuotiaan HelsinkiMission järjestämä senioreiden ja vapaaehtoisten seniorikavereiden joulujuhla vietettiin 19. joulukuuta Sokos Hotel Presidentissä Helsingissä.

Jouluna yksinäisyyden kokemukset ovat monelle erityisen kipeitä. HelsinkiMission vuosittainen joulujuhla järjestön toiminnassa mukana oleville senioreille ja heidän vapaaehtoisille kavereilleen toi jälleen ikimuistoisia yhdessäolon hetkiä. Seurustelun lomassa Sokos Hotel Presidentin upeissa puitteissa nautittiin kolmen ruokalajin juhlaruoasta, yhteislaulusta ja hyväntuulisista musiikkiesityksistä.

Tänä vuonna juhlaan oli kutsuttu noin 200 senioria seuralaisineen. Ihmiset saapuivat iloisen puheensorinan kera pöytiin juhlakattauksen äärelle, ja HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander kertoi alkusanoissaan järjestön monipuolisesta yksinäisyystyöstä ja toivotti vieraat lämpimästi tervetulleiksi.

Yksinäisyydestä on vain häivähdys jäljellä”

Noin neljä kuukautta toisensa HelsinkiMission kautta tunteneet Aarre ja Venla saapuivat joulujuhlaan yhdessä. Venla oli iloisesti yllättynyt, että myös hän oli tervetullut tapahtumaan Aarren kanssa.

− Tämä tuntuu uskomattoman upealta, tämä on niin lämminhenkinen hyvän mielen tapahtuma. Olen todella etuoikeutettu ja onnellinen, että saan olla täällä mukana Aarren kanssa. En ole erityisen jouluihminen, mutta nyt myös minulla on joulufiilis, Venla iloitsi.

− Tulin HelsinkiMissiolle vapaaehtoiseksi erityisesti siitä syystä, että minulla on halu auttaa. Pystyn järjestön kautta tekemään asioita, jotka koen erittäin merkityksellisiksi.

Venla ja Aarre tapaavat toisiaan noin kerran viikossa. Usein he juovat pullakahvit kuulumisia vaihtaen. Venla auttaa Aarrea myös digiasioissa. Kuva: Jani Laukkanen

Juhlista nauttinut Aarre puolestaan kertoi, miten merkityksellistä apua hän on saanut HelsinkiMissiolta yksinäisyyteen.

− Tällä juhlalla on äärettömän suuri merkitys, sillä olen aivan ypöyksinäinen mies. Yksinäisyys kulkee hihassani kiinni, se ei irtoa piru siitä millään. Jotain sen eteen pitäisi tehdä itsekin, mutta voimat ovat kuluneet loppuun. Minulla oli suuri kynnys ottaa yhteyttä HelsinkiMissioon, vaikka moni siihen usutti.

− Nyt ei voi muuta kuin suurella kiitollisuudella ja tyytyväisyydellä nauttia siitä, mitä on tarjolla. Yksinäisyydestä ei ole enää jäljellä kuin pieniä häivähdyksen hetkiä.

Ritva puolestaan osallistui juhlaan läheisen ystävänsä kanssa.

− Kyllä odotin innolla pääsyä tänne. Nautin joka hetkestä, esityksistä ja kaikesta muusta. Yksin kun asuu, ei tule tällaisia jouluruokia laitettua. Ihanaa, kun nyt pääsi myös herkuttelemaan. 

− Tämä juhla on ihan fantastinen, sillä olen yksin aaton. Täällä tapaa tietysti myös ystäviä.

Ritva kertoi, että juhlalla on hänelle suuri merkitys joulun alla. Kuva: Jani Laukkanen

Jouluista musiikkia ja tähtiesiintyjä

Ohjelmanumeroissa korostui tunnelmaa nostattava musiikki, ja pian juhlatilassa raikui Soihdut sammuu ja useampi muu perinteinen joululaulu Pekka Pentikäisen säestäessä yhteislaulua harmonikalla ja Inna Vintturi huilulla.

Joulujuhla huipentui iskelmälaulaja ja näyttelijä Pirkko Mannolan, 84, esiintymiseen. Vuonna 1958 Miss Suomeksi kruunattu Mannola muisteli pilke silmäkulmassaan yleisölle, miten lentokone aikoinaan odotti lennolta myöhästynyttä kiireistä missiä.

Pirkko Mannola tulkitsi muun muassa kappaleet Petteri Punakuono ja Kun joulupukki suukon sai Pekka Pentikäisen haitarimusiikin säestyksellä. Kuva: Jani Laukkanen

Juhlavieraiden joukossa olivat myös Gunvor ja Veronica. Juhlan loppupuolella Gunvor vastasi iloisesti naurahtaen kysymykseen siitä, mikä on ollut parasta tilaisuudessa:

− Kyllä täällä on ollut aika paljon parasta. Esimerkiksi ruoka oli todella ihanaa tuossa välissä, oli niin hyviä makuja.

Kaksikko piti kovasti myös Pirkko Mannolan esiintymisestä.

− Pirkkohan on aina Pirkko, Gunvor summasi.

Veronica ja Gunvor joulujuhlassa. Kuva: Jani Laukkanen

Veronica tuumasi HelsinkiMission kanssa käydyn juttutuokion lopuksi Gunvorille:

− Kivaa myös, että pääsit nyt ensimmäistä kertaa moneen viikkoon jonnekin.

Tähän Gunvor vastasi viitaten Veronicaan:

− Se on hänen ansiotaan.

Tärkeää vapaaehtoistyötä joulujuhlassa

Paikalla juhlassa oli HelsinkiMission yhteistyökumppanin Danonen henkilöstöä huolehtimassa juhlajärjestelyiden sujuvuudesta ja pitämässä seuraa senioreille. Danonen työntekijöillä on mahdollisuus osallistua työajallaan vapaaehtoistoimintaan yksinäisyyttä vastaan.

− Tänään henkilöstöämme on ollut mukana auttamassa esimerkiksi siinä, että seniorit pääsevät takseista sisälle hotelliin ja löytävät narikan kautta perille juhlapaikkaan. Erityisen tärkeää on kuitenkin ollut läsnäolon ja seuran tarjoaminen senioreille juhlan aikana, Danonen Pohjoismaiden ja Baltia-alueen vastuullisuuspäällikkö Henrika Peltola kertoi.

Tänä vuonna Danone oli mukana järjestämässä myös kesäjuhlaa helsinkiläisessä senioritalo Ceciliassa. Yritys on lisäksi auttanut levittämään tietoisuutta HelsinkiMission Aamukorva-palvelusta ja tukee järjestön yksinäisyystyötä myös taloudellisesti.

− On erittäin hienoa, että yrityksemme mahdollistaa henkilöstömme osallistumisen vapaaehtoistoimintaan työajalla. Tämä on myös helppo tapa aloittaa ja kokeilla vapaaehtoistyötä, jos siitä ei ole aiempaa kokemusta. Näistä kokemuksista voi ehkä kummuta innostus lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan myös vapaa-ajalla.

Danonen ansiosta juhliin saatiin myös joulupukki ja tonttu ilahduttamaan vieraita. Yritys halusi muistaa jokaista juhlijaa lisäksi lahjakassilla, jonka sai ottaa mukaan tilaisuuden päätteeksi.

− On ollut erittäin mukavaa päästä tuomaan joulumieltä, mutta myös saamaan sitä itse. Seniorit ovat olleet juhlatunnelmissa ja silmin nähden hyvillä mielin ja siitä on saanut energiaa myös itselle.

Danonella juristina työskentelevä Renja ja juhlatunnelmissa mukana olleet Rita ja Marco. Kuva: Jani Laukkanen

Danonella työskentelevä Renja osallistui ensimmäistä kertaa HelsinkiMission vapaaehtoistoimintaan. Hänestä oli erityisen mukavaa huomata, millaisia asioita yrityksen hyväntekeväisyystyöllä konkreettisesti saadaan aikaan.

− Ihanaa nähdä myös, että seniorit ovat pukeutuneet juhlavaatteisiin ja ovat selvästi odottaneet tätä tilaisuutta. Kyllä tämä koko juhla lämmittää mieltä.

Senni Loikala

20.12.2023