Ajankohtaista

Lukuaika:

5min

19.6.2023

Senioritalo Ceciliassa juhlittiin kesää vuotuisissa pihajuhlissa

Senioritalon Cecilian pihajuhlan tunnelmaa. Kuva: Jani Laukkanen.
Senioritalon Cecilian pihajuhlan tunnelmaa. Kuva: Jani Laukkanen.

Kuka heitti saappaan kauimmaiseksi? Miltä näyttivät itsetehdyt kukkaseppeleet? Vastauksia näihin kysymyksiin saatiin Cecilian vuotuisesta kesäjuhlasta, jota vietettiin 16. kesäkuuta Vuosaaressa senioritalon helteisessä pihapiirissä. Juhlia järjestämässä oli myös HelsinkiMission yhteistyökumppani Danone, joka osallistui kesäisten ohjelmanumeroiden tekoon Cecilian asukkaille.

Senioritalo Cecilia on vuonna 2004 perustettu senioritalo, jossa kenenkään ei tarvitse olla yksin. Talossa asustaa vajaa 100 senioria vuokra-asunnoissa, jotka saa sisustaa oman maun mukaan. Viikoittain on tarjolla liikunta- ja kulttuurituokioita, kuten tuolijumppaa, keskustelu- ja peliryhmiä.

Cecilian kesäjuhlat ovat jokavuotinen tapahtuma, jossa juhlistetaan kesän alkua yhdessä HelsinkiMission ja musiikkikeskus Resonaarin kanssa. Juhliin kutsutaan koko Cecilian asukaskunta. Tänä vuonna mukana oli myös yritysvastuuta HelsinkiMission kanssa toteuttavan Danonen Suomen tiimin työntekijät.

Ceciliassa ystävystytään ja nautitaan kulttuurista

Liisa (vasemmalla) ja Ritva (oikealla) ystävystyivät Ceciliassa. Kuva: Jani Laukkanen.

Ceciliassa ystävystyneet Liisa ja Ritva nauttivat kesäjuhlan ruokatarjonnasta puun varjossa. Naiset saapuivat juhliin yhdessä.

– Nyt olen puolitoista vuotta asunut Ceciliassa. Kyllä täällä on kiva asua, on kavereita. Toin ystävättärenikin mukaan juhliin. Autoin häntä, vaikka täällä kyllä muutenkin autetaan, Liisa kertoo.

Jos yksinäisyys iskee, Ritva kehottaa lähtemään liikkeelle:

– Olen Liisaan tutustunut täällä Ceciliassa. Täällä on paljon ohjelmaa ja äkkiä saa ystäviä. Kun lähtee vaan liikkeelle, eikä ole vain omassa asunnossaan.

Juhani istutti multaan keltaisen samettiruusun Danonen työntekijän avustuksella. Kuva: Jani Laukkanen.

Juhani viihtyi juhlissa yrtti- ja kukkaistutusten parissa. Hän istutti multaan keltaisen samettiruusun. Juhani löysi Cecilian aikoinaan yhdessä vaimonsa kanssa:

– Saimme tiedon Ceciliasta, kun joku sanoi, että hänen tätinsä asuu täällä. Kun otimme yhteyttä, selvisi, että täällä on vapaa tila ja vuokrakin oli vielä kohtuullinen. Se oli sitten sillä selvä.

Kulttuurin ystävinä pariskunta on ihastunut erityisesti Cecilian monipuoliseen ohjelmatarjontaan:

– Olemme vaimoni kanssa peruskoulun opettajia ja harrastaneet aikoinamme paljon kulttuuria. Sitä me olemme kaivanneet. Nyt on mukavaa, kun maanantaisin on aina yhteislaulua – saa sitten aina sydämensä kyllyydestä laulaa. Myös liikuntatarjonta on hienoa ja monipuolista.

Danonen työntekijät olivat mukana tapahtuman järjestämisessä

Paikalla juhlissa oli myös Suomen tiimi kansainväliseltä elintarvikeyritys Danonelta, joka järjestää työntekijöilleen vapaaehtoistyötä ja merkityksellistä toimintaa yhteistyössä HelsinkiMission kanssa. Danonen tiimi avusti tapahtumassa muun muassa tikanheitossa, saappaanheitossa, istutuspajassa sekä seppelepisteellä. Juhlien päätteeksi jaettiin asukkaille myös yrityksen kokoama lahjakassi.

Danonen työntekijät viihtyivät pihajuhlissa. Mukana oli myös Danonen maskottidino. Kuva: Jani Laukkanen.

Danonen vastuullisuuspäällikkö Henrika Peltola kertoo juuri konkreettisen auttamistyön innoittaneen kumppanuuteen HelsinkiMission kanssa:

– Kun lähdimme etsimään, millaisia mahdollisuuksia Suomessa on yritysyhteistyöhön ja vapaaehtoistoimintaan, meille tuli yllätyksenä se, että vaihtoehtoihin ei lukeutunut hirveästi käytännön auttamistyötä sisältäviä yhteistyökumppanuuksia. HelsinkiMissiolla pääsemme konkreettisesti auttamaan, muutenkin kuin rahallisilla lahjoituksilla. Asiat tuntuivat hyvin organisoiduilta ja kokemusta myös näytti riittävän, hän kertoo.

Pihajuhlissa tehtiin myös kukkaseppeleitä. Kuva: Jani Laukkanen.

Kolme vuotta kestävä yhteistyö HelsinkiMission kanssa sisältää muun muassa kampanjointia, tapahtumissa avustamista sekä Danonen työntekijöiden tekemää vapaaehtoistyötä.

– Loppuvuodelle olemme sopineet senioreiden joululounaasta, jossa autamme järjestelyissä ja haemme senioreita juhlapaikalle. Siitä tulee meille itsellemmekin todella merkityksellinen joulujuhla. Olemme myös suunnitelleet syksyksi kampanjaa, jossa tuomme esille Aamukorva-puhelinpalvelua ja senioreiden yksinäisyyttä. Myös meidän omien työntekijöiden on tarkoitus olla mukana Aamukorvassa vastailemassa puhelimeen. Intoa ja ideoita yhteistyön osalle riittää, joten katsotaan, mitä muuta me vielä yhdessä tämän ja seuraavien vuosien aikana keksitään, hän kertoo.

Senioritalo Cecilian remontti valmistuu näillä näkymin kesän lopussa

Iina (vasemmalla) ja Kadri (oikealla) ovat kumpikin mukana tiiviisti Cecilian asukkaiden arjessa. Mukaan kuvaan hyppäsi myös Resonaarigroupin Marlo Paumo. Kuva: Jani Laukkanen.

Senioritalon asukasvalinnoista vastaavalla Iina Lindbergillä sekä asukasohjaaja Kadri Arffmanilla on ollut kädet täynnä Ceciliassa meneillään olevan remontin kanssa. Työn tuloksena jokaisen asukkaan kotiin saadaan ilmastointilaite, jotta elämä erityisesti kesähelteiden keskellä helpottuu. Helpotusta on suunnitteilla myös uusien asukkaiden kotiuttamiseen ja yhteisöllisyyden luomiseen:

– Ceciliassa on paljon erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia. Uudella asukkaalla menee yleensä hetki, ennen kun hän kotiutuu ja löytää kaiken sen ohjelman, mitä tarjoamme. Suunnittelemme parhaillaan kummiasukastoimintaa, joka helpottaisi uusien asukkaiden kotiutumista. Vastassa olisi aina vertaistuki, jolta voi kysyä matalalla kynnyksellä asumiseen ja muihinkin asioihin liittyviä kysymyksiä, Iina kertoo.

Iinan kertoessa Cecilian suunnitelmista talon asukas Sirpa Alkio haluaa vielä erikseen kiittää häntä sekä Kadria työstään senioritalossa:

– Täytyy sanoa, että me olemme kyllä tosi kiitollisia Iinalle ja Kadrille. He ovat niin hyvin hoitaneet tämän kaiken järjestelyn, kun olemme muuttaneet niin sanotusti evakkoon remontin tieltä. He ovat olleet valtavan ystävällisiä ja organisointikykyisiä!

Tutustu senioritalo Ceciliaan osoitteessa cecilia.fi. HelsinkiMission palvelut senioreille löydät osoitteesta helsinkimissio.fi/senioreille. HelsinkiMission yritysyhteistyöstä voit lukea lisää täältä.

19.6.2023