Nuoret

Alli Alho

14.2.2023

Suomalaisten nuorille kirjoittamat ystävänpäiväkortit toivat hyvää mieltä Vuosaaren lukiossa 

KUVA: Jani Laukkanen

Ystävänpäivänä sosiaalinen media täyttyy kaverikuvista ja Whatsappin ryhmäkeskusteluissa lähetellään sydämiä – ystävyys on läsnä kaikkialla. Vaan entä, jos kokee jäävänsä yksin? Osana Postin kanssa tehtävää yhteistyötä toimitimme 9 000 suomalaisten nuorille kirjoittamaa ystävänpäiväkorttia School to Belong -ohjelmassa mukana oleviin kouluihin.  

Yhä useampi nuori kokee jäävänsä yksin, eikä tilanne korjaannu itsestään odottelemalla. Ystävänpäivän kaltaiset juhlapäivät saattavat olla yksinäisyyttä kokevalle nuorelle karu muistutus vaikeasta arjesta. School to Belong on oppilaitoksiin suunnattu ohjelma, jonka tavoitteena on luoda yksinäisyyden vähentämisestä koko koulun yhteinen missio.  

Ystävänpäiväkorttien jakoa ja yhdessäoloa Vuosaaren lukiossa 

Milla Kuronen ja Alina Kentz tutkailevat saamiaan kortteja. KUVA: Jani Laukkanen

Suomalaiset ilahduttivat nuoria toinen toistaan kauniimmilla ystävänpäiväkorteilla, jotka sisälsivät runoja, tarinoita, mietelauseita ja rohkaisevia viestejä. Kortit ovat konkreettinen osoitus siitä, että pienillä teoilla voimme yhdessä vähentää yksinäisyyttä.   

School to Belong -ohjelmassa mukana olevan Vuosaaren lukion opiskelijat kokoontuivat ystävänpäiväviikolla vastaanottamaan tuntemattomien kirjoittamia ystävänpäiväkortteja. Suupielet kääntyivät hymyyn ja korttien viestejä esiteltiin vieressä oleville kavereille. Ystävänpäivä herätti Vuosaaren lukiolaiset miettimään myös ystävyyttä.  

– Ystävät ovat sellaisia ihmisiä, jotka auttavat kaikessa ja ovat läsnä, kun tarvitsee apua. Kaikilla ihmisillä pitäisi olla ystäviä, kuvailee Alina Kentz, 17 v., ajatuksiaan ystävyydestä. 

– Minulle ystävät ovat tosi tärkeitä ja tuntuvat kuin toiselta perheeltä. Se on sellainen asia, mitä toivoisi, että jokainen saisi kokea, jatkaa Milla Kuronen, 18 v. 

Tuntemattomalta saatu rohkaiseva viesti oli tuonut sekä Kentzille että Kuroselle lämpimän tunteen. Molemmat pohtivat, että tällainen ystävänpäiväkortti tuntuu erityisen hyvältä henkilöstä, joka kokee yksinäisyyttä. 

– Nyt kun ylioppilaskirjoituksetkin ovat tulossa, niin tuntui todella hyvältä saada tällainen. On se ihana muistutus myös tuntemattomalta. Vastaavanlaisia tilaisuuksia pitäisi olla paljon useammin, koska jollekin joka on yksinäinen, kortti voi merkitä vieläkin enemmän, kertoo Kuronen ajatuksiaan jaetuista ystävänpäiväkorteista.  

Ystävänpäiväkortit tuovat hyvää mieltä ja merkityksellisyyden kokemuksia myös niiden kirjoittajille. Usein ihmiset kokevat antamisen riemua lahjojen tai korttien lähettämisestä, sekä yleisesti toisen eteen tehdyistä hyvistä teoista. 

– Varmasti kortin kirjoittaminen on ollut kortin kirjoittaneelle ihmisellekin tärkeää. Voi antaa toiselle hyvää mieltä, pohtii Kentz. 

Yksinäisyyttä vähentämässä koko lukion voimin 

Emma Pihkala ja Milla Kuronen

Vuosaaren lukion apulaisrehtori Emma Pihkala kertoo, että lukiossa on panostettu yksinäisyyden vähentämiseen monin eri tavoin: koululla on esimerkiksi nuoriso-ohjaajia apuna ja henkilöstö kohtaa nuoria kannustavasti ja lämpimästi. Joka maanantai lukion henkilökunta ja opiskelijat kohtaavat kaikille avoimessa hyvinvointikahvilassa, jossa nuoret voivat napata kupin kahvia tai teetä ja jutustella niitä näitä.  

– Panostamme yhteisöllisyyteen ja ennaltaehkäisevään toimintaan. Tavoitteena on saada mukava, turvallinen ilmapiiri aikaiseksi, jotta jokainen voi kokea olevansa turvassa, vaikka ei vielä tuntisi ketään. Se on pitkäjänteistä työtä, johon kaikkien pitää sitoutua, kuvailee Pihkala lukion toimia yksinäisyyden vähentämiseksi.  

Ystävänpäivän korttitempauksesta Pihkala ilahtui valtavasti ja kiinnitti huomiota nuorten reaktioihin, joista välittyi tapahtuman tärkeys. Hänen mukaansa tällaiset tempaukset, jossa voi antaa jotain konkreettisesti, ovat myös hyviä keskustelunavauksia nuorten kanssa.   

– Tulee mielettömän kiitollinen ja lämmin olo siitä, kuinka ihmiset ymmärtävät, että nuorissa on tulevaisuus, ja haluavat rohkaista heitä näinä vaikeina aikoina.  

Nuorille Pihkala haluaa välittää seuraavan viestin: 

– Toivoisin, että jokaiselle löytyisi edes yksi ystävä, jonka seurassa saisi olla oma itsensä ja tulisi nähdyksi sellaisena kuin on. Se on mieletön voimavara elämässä. Toivon sitä näille kaikille nuorille. Jos on nyt yksinäinen, niin ei kannata menettää toivoa, sillä nykyhetki ei tarkoita sitä, etteikö myöhemmin voisi löytyä oma ystävä. 

Alli Alho

14.2.2023