Nyhet

31.10.2023

Jul, jul, strålande jul – samtidigt präglas julen av allt fler ensamma finländare

Var tionde finländare lider av skadlig, långvarig ensamhet. För många är julen den mest ensamma tiden på året. HelsingforsMissions julkampanj, Kom ihåg dina nära och kära, uppmärksammar de svåra känslor som julen kan framkalla, och samlar in bidrag för arbetet att minska ensamhet.

Ensamhet är en ångestframkallande, individuell upplevelse av utanförskap och isolering. Känslan orsakar smärta i samma hjärnområden som fysisk smärta. För någon som känner sig ensam kan familjehögtider, som julen, belysa gapet mellan önskade och befintliga sociala relationer.

– För en del är julen årets höjdpunkt, för andra utlöser den närmande högtiden ångest redan under hösten. Det kan kännas som att julen är den tid på året då alla andra firar med sina nära och kära, medan man själv inte har någon. Det förstärker upplevelsen av utanförskap och ensamhet, säger HelsingforsMissions verksamhetsledare, Tuula Colliander.

Kampanj och julkonsert för att bekämpa ensamhet

HelsingforsMissions julkampanj beskriver julen som den är för alltför många – ensam. Kampanjen uppmuntrar oss att reflektera över hur privilegierade de är som har nära och kära i sin närhet. Samtidigt ger kampanjen tröst och hopp till dem som upplever ensamhet: det finns hjälp tillgängligt, även på julafton.

Kampanjen kommer att synas och höras i radio, utomhus- och tryckta medier, sociala medier och på digitala plattformar under november-december.

HelsingforsMission vill sprida julstämning och samhörighet till alla hem. Joulun tähdet-konserten, som har blivit till en tradition, är mer omfattande i år och firar HelsingforsMissions 140-årsjubileum. Suvi Teräsniska, Anna Puu, Juha Tapio, Kuumaa och Viivi uppträder, medan dirigenten Leri Leskinen och bandet står för det musikaliska innehållet. Jaana Pelkonen är värd för konserten.

Konserten visas på Nelonen 17.12, 19.12, 22.12 och 24.12. Konserten hålls och sänds på tv från Aleksanders Teatern i Helsingfors den 21.11 kl. 19. 

Vi bjuder med alla att delta i vår julkonsert via tv sändningen och njuta av musiken från stjärnartister och HelsingforsMissions egna stjärnor samt uppleva gemenskap tillsammans med oss.

Genom att donera kommer du ihåg dina nära och kära

Julkampanjen samlar in bidrag till organisationens arbete för att minska ensamhet. I Finland upplevs ensamhet speciellt av unga, äldre och barnfamiljer. Behovet av donationer är större än någonsin. Krigsnyheterna och det instabila ekonomiska och globala läget har ökat oron och ensamhetskänslorna och lett till en anhopning av tjänster. Insamlingen riktar sig till både privatpersoner och företag.

Med donationer ger HelsingforsMission gratis stöd och hjälp till olika målgrupper som exempelvis: 

  • MorgonÖrat-telefontjänst för seniorer varje morgon, inklusive jul, kl. 06.00-08.00, per tel. 09 2312 0210
  • Seniorhållplatsen erbjuder samtalsgrupper som leds av yrkeshjälpare. Utbildade volontärer stöder äldre och hjälper dem i vardagliga ärenden, volontärer erbjuder också hjälp på plats för till exempel utomhusaktiviteter och läkarbesök.
  • Krisjouren för Unga erbjuder unga professionell rådgivning, och stöd av utbildade volontärer. Dessutom minskar programmet School to Belong ensamhet bland unga i mer än 100 utbildningsinstitutioner runt om i Finland.
  • Barnfamiljer får rådgivning och krisstöd, familjestöd på Nya barnsjukhuset och Alberts vardagsrum.

HelsingforsMission vill också påminna alla om att vi tillsammans kan minska ensamheten genom små vardagliga handlingar.

– Nu, om någonsin, behöver vi omsorg och medkänsla gentemot varandra. Jag kan kanske bjuda en granne eller bekant på julkaffe, eller komma ihåg någon med ett telefonsamtal, säger Colliander.

31.10.2023

Saattaisit kiinnostua myös näistä