Uutinen

31.10.2023

Nyt on riemun raikkahin aika – samalla yhä useampi suomalainen kokee jouluna yksinäisyyttä 

Joka kymmenes suomalainen kärsii haitallisesta, pitkäkestoisesta yksinäisyydestä. Monelle joulu on vuoden yksinäisintä aikaa. HelsinkiMission Muista ihmistä lähelläsi -joulukampanja nostaa näkyville jouluun liittyvät vaikeat tunteet ja kerää varoja yksinäisyyden vähentämiseksi.

Yksinäisyys on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Yksinäisyyden tunne aiheuttaa kipua samoilla aivoalueilla kuin fyysinen kipu. Yksinäisyyttä kokevalle perhejuhlat, kuten joulu, voivat korostaa kuilua toivottujen ja olemassa olevien sosiaalisten suhteiden välillä. 

− Toisille joulu on vuoden kohokohta, toisia se alkaa ahdistaa jo syksyllä. Voi tuntua, että jouluna kaikki muut juhlivat läheistensä kanssa, mutta itsellä ei ole ketään. Silloin kokemus ulkopuolisuudesta ja yksinäisyydestä voimistuu, sanoo HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander.  

Kampanja ja juhlakonsertti yksinäisyyttä vastaan 

HelsinkiMission joulukampanja kuvaa joulun sellaisena, kuin se liian monelle on – yksinäisenä. Kampanja havahduttaa pohtimaan, miten etuoikeutettu on hän, jolla on rakkaita lähellä. Samalla kampanja tuo toivoa yksinäisyyttä kokeville: apua on tarjolla, myös jouluaattona. 

Kampanja näkyy ja kuuluu radiossa, ulko- ja printtimediassa, sosiaalisessa mediassa ja digitaalisissa kanavissa marras-joulukuun aikana. 

HelsinkiMissio haluaa tuoda joulun tunnelmaa ja yhteenkuuluvuutta jokaiseen kotiin. Jo perinteeksi muodostunut Joulun tähdet -konsertti on tänä vuonna aikaisempaa kattavampi ja juhlistaa HelsinkiMission 140-vuotista taivalta. Konsertissa esiintyvät Suvi Teräsniska, Anna Puu, Juha Tapio, Kuumaa sekä Viivi ja musiikillisesta sisällöstä vastaa konsertin kapellimestari Leri Leskinen yhtyeineen. Konsertin juontaa Jaana Pelkonen

Konsertti esitetään Nelosella 17., 19., 21., 22. ja 24.12. Konsertti järjestetään ja televisioidaan Helsingissä Aleksanterin teatterissa 21.11. klo 19.  

Kutsumme kaikki mukaan joulukonserttiimme television välityksellä nauttimaan tähtiartistien ja HelsinkiMission omien tähtien musiikista ja kokemaan yhteisöllisyyttä kanssamme.   

Lahjoittamalla muistat ihmistä lähelläsi 

Joulukampanjalla kerätään varoja järjestön yksinäisyyttä vähentävään työhön. Yksinäisyyttä kokevat Suomessa erityisesti nuoret, ikäihmiset ja lapsiperheet. Lahjoitusten tarve on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan. Sotauutisointi ja epävakaa talous- ja maailmantilanne ovat lisänneet huolta ja yksinäisyyden tunnetta ja ruuhkauttaneet palveluita. Keräys on suunnattu niin yksityishenkilöille kuin yrityksille.  

Lahjoitusten avulla HelsinkiMissio tarjoaa eri kohderyhmille maksuttomasti tukea ja apua, kuten esimerkiksi: 

  • Aamukorva-puhelinpalvelu senioreille joka aamu, myös jouluna klo 6–8, numerossa 09 2312 0210 
  • Senioripysäkillä toimii ammattilaisten ohjaamia keskusteluryhmiä. Koulutetut vapaaehtoiset toimivat vanhusten tukena sekä arjen apuna, vapaaehtoiset tarjoavat myös keikka-apua esimerkiksi ulkoiluun ja lääkärissäkäyntiin. 
  • Nuorten kriisipiste tarjoaa nuorille ammatillista keskusteluapua sekä koulutettujen vapaaehtoisten tukea. Lisäksi School to Belong -ohjelmassa vähennetään nuorten yksinäisyyttä yli sadassa oppilaitoksessa ympäri Suomen.  
  • lapsiperheille keskustelu- ja kriisiapua, perhekaverin tukea Uudessa lastensairaalassa sekä Albertin olohuoneella. 

HelsinkiMissio haluaa lisäksi muistuttaa kaikkia siitä, että pienillä arjen teoilla voimme yhdessä vähentää yksinäisyyttä. 

– Nyt jos koskaan tarvitaan välittämistä ja myötätuntoa toinen toistamme kohtaan. Voisinko ehkä kutsua naapurin tai tuttavan joulukahville tai muistaa jotakuta puhelinsoitolla, Colliander sanoo. 

31.10.2023