Koko koulun
yhteinen missio
School to Belong monialainen oppimiskokonaisuus (MOK) vahvistaa yhteisöllisyyttä ja ehkäisee yksinäisyyttä yläkoulussa. MOK on luotu kouluille avuksi School to Belong –ohjelman toteuttamiseen luontevana osana opetussuunnitelman mukaista opetustyötä. Oppimiskokonaisuudessa oppilas perehtyy yhteisöllisyyteen ja yksinäisyyteen ilmiöinä oppiainerajat ylittäen eri näkökulmista. Monialaisen oppimiskokonaisuuden materiaalit ladattavissa kirjautumalla sisään.

Monialainen oppimiskokonaisuus hyvinvoinnin tukemiseksi
Oppimiskokonaisuuden aikana oppilas tutustuu tunteiden käsittelyn työkaluihin ja oppii vahvistamaan kaveritaitoja. Kokonaisuus lisää oppilaiden ymmärrystä ja tietoisuutta yksinäisyydestä ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Monialainen oppimiskokonaisuus vahvistaa turvallista kouluyhteisöä, jossa jokaista arvostetaan ja jokaisella on hyvä olla. Kokonaisuus tarjoaa opetussuunnitelman sisältötavoitteiden mukaiset valmiit materiaalit ja tehtäväehdotukset opetuksen toteuttamiseen.
School to Belong MOK tiivistetysti
- Monialainen oppimiskokonaisuus yhteisöllisyyden vahvistamiseksi ja yksinäisyyden ehkäisemiseksi yläkoulussa
- Suomenkielisille School to Belong-ohjelmassa mukana oleville yläkouluille (lukuvuonna 25–26 myös ruotsinkielisille yläkouluille)
- Voidaan toteuttaa koko koulun kesken tai vain tietyllä luokka-asteella
- Useamman peräkkäisen päivän kokonaisuus tai pidemmän aikavälin projekti
- Koostuu School to Belong -oppitunneista, oppiainekohtaisista tehtävistä sekä teemapäivästä
- Kehittää monipuolisesti laaja-alaisen osaamisen alueita (L1-L7)
MOK lyhyesti
School to Belong MOK sisältää
Oppiainekohtaiset tehtävät
Äidinkieli ja kirjallisuus
Terveystieto
Englanti
Kuvataide
School to Belong -oppitunnit
Ystävällisyys
Ystävyys
Yksinäisyys
Itsemyötätunto
School to Belong -teemapäivä
Paneelikeskustelu
Yhteisöllisyyttä edistävät työpajat
Kaverikorneri
Oppilaan työkirja
Tavoitteet
Muistiinpanot
Itsearvionti


Opettajan ohjeet
Opettajan ohjepaketti sisältää kaiken tiedon, mitä tarvitset School to Belong -monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttamiseen yläkoulussa. Monialaisen oppimiskokonaisuuden materiaalit ladattavissa kirjautumalla sisään.


School to Belong -oppitunnit
School to Belong -oppitunneilla perehdytään oppimiskokonaisuuden keskeisiin teemoihin ja käsitteisiin. Oppitunnit koostuvat aiheeseen liittyvistä faktatiedosta ja teoriasta, sekä erilaisista keskustelutehtävistä. Kokonaisuuteen kuuluu neljä 75 minuutin oppituntia. Monialaisen oppimiskokonaisuuden materiaalit ladattavissa kirjautumalla sisään.


Oppiainekohtaiset tehtävät
Oppiainekohtaiset tehtävät sisältävät OPSin mukaiset valmiit materiaalit ja tehtäväkokonaisuudet oppituntien toteuttamiseksi. Materiaalit on suunnattu neljälle eri oppiaineelle: äidinkieleen ja kirjallisuuteen, terveystietoon, englantiin ja kuvataiteeseen. Materiaalista opettaja voi koota ryhmälle sopivan kokonaisuuden. Monialaisen oppimiskokonaisuuden materiaalit ladattavissa kirjautumalla sisään.
- Äidinkieli ja kirjallisuus
- Terveystieto
- Englanti
- Kuvataide
School to Belong -teemapäivä
School to Belong MOK huipentuu teemapäivään. Teemapäivän tarkoituksena on tuoda kokonaisuuden lopuksi oppilaat yhteen yhteisen yhteenkuuluvuutta vahvistavan toiminnan kautta. Koulu voi toteuttaa teemapäivän haluamallaan tavalla riippuen käytettävissä olevasta ajasta ja resursseista. Monialaisen oppimiskokonaisuuden materiaalit ladattavissa kirjautumalla sisään.
Ehdotamme teemapäivälle seuraavaa sisältöä:
- koko koulun yhteinen aamunavaus
- koko koulun yhteinen paneelikeskustelu
- tukioppilaiden (tai vastuuoppilaiden) pitämä kaverikorneri
- oppilaiden ideoimia työpajoja
School to Belong -työkirja
Oppilailla on käytössään School to Belong -työkirja, mikä kulkee mukana koko oppimiskokonaisuuden läpi ja toimii osana formatiivista arviointia. Oppilas kirjaa työkirjaan oppimiskokonaisuuden tavoitteet ja tekee kokonaisuuden lopuksi itsearvioinnin. Työkirjaan oppilas kirjaa myös ajatuksiaan ja oivalluksiaan MOK:in aikana. Monialaisen oppimiskokonaisuuden materiaalit ladattavissa kirjautumalla sisään.