Stöd unga


i vardagen


Vill du förebygga och minska ensamhet bland unga?

I en stödrelation söker unga ofta avslappnat sällskap, någon att prata med, någon att ta en kopp kaffe eller någon att gå på promenader med. Den tid som du ger kan vara höjdpunkten i någon annans vardag! Att vara en kompis för en ung person passar bäst för den som är beredd att engagera sig för en längre period.

Nuoret hengailee koriskentällä

Bli en kompis för en ung person

Som kompis spenderar du regelbundet tid med en ung person genom trevliga gemensamma aktiviteter.

Man förbinder sig till en stödrelation för minst ett år och träffar den unga två gånger i månaden. Som regnbågskompis är du ett stöd för en ung regnbågsperson i bland annat funderingar kring identitet. När du ansöker kan du meddela hurdan stödrelation du önskar.

När stödparen paras ihop görs det enligt både den ungas och stödpersonens önskemål. Under stödrelationen kommer den unga och kompisen sinsemellan överens om när de träffas så att det är flexibelt och passar bådas tidtabeller.

Som kompis kan du till exempel stöda den unga med

 • att hitta en hobby
 • att öva på att röra sig självständigt
 • frågor kring självständighet
 • frågor kring studier och arbete
 • funderingar kring förhållanden, vänskap och familjerelationer
 • funderingar kring sexualitet och könsidentitet
 • integration och att öva sig på svenska eller finska
 • I olika förändringsfaser i livet
Nuori tyttö katsoo kameraan

Unga som söker en kompis

De unga som söker en kompis är i åldern 12–29. De vanligaste orsakerna till att man vill ha en kompis är att man känner sig ensam, behöver någon att tala med eller saknar meningsfull sysselsättning.

De unga som vill ha en kompis har fått sin livssituation kartlagd i samband med sin ansökan om kompis. På så sätt ser vi till att den unga är motiverad och kan förbinda sig till en stödrelation.

En stor del av unga kommer till verksamheten via yrkesmänniskor, till exempel inom socialarbetet eller elevvården. En del unga söker sig självständigt till verksamheten via nätsidorna. Den ungas arbete med yrkeshjälpare kan fortsätta vid sidan om stödrelationen.

Vem kan ansöka om att bli volontär inom kompisverksamheten?

Du behöver ingen speciell yrkesutbildning eller arbetserfarenhet för uppdraget, det räcker med att du är en vuxen med medkänsla. Vi utbildar alla våra volontärer och erbjuder stöd och regelbunden handledning. Du har också stöd av våra koordinatorer för volontärverksamheten som du kan kontakta vid behov.

Vi förutsätter att volontären

 • är minst 20 år
 • kan förbinda sig för den tid stödrelationen varar
 • är intresserad av den ungas värld
 • själv är i balans i sitt liv

Av sökande under 20 år kräver vi studier inom socialvård eller något annat lämpligt område. Vi kombinerar stödpar så att kompisen alltid är avsevärt mycket äldre än den som får stöd.

Vi ser gärna att sökande är människor i olika åldrar och av olika kön samt personer som hör till språkliga, kulturella eller andra minoriteter.

Så här enkelt kan du söka!

 1. Fyll i kontaktblanketten nedan så får du en länk med ansökningsblanketten per e-post. (Kolla också skräpposten, för ibland går det tyvärr så att länken hamnar där.)
 2. Vi intervjuar alla sökande som verkar lämpliga och av dem väljer vi ut volontärer för våra uppgifter.
 3. Vi erbjuder utbildning online och vårt kontinuerliga stöd så länge volontärverksamheten pågår.
 4. Du blir en del av vår gemenskap av volontärer.

Bli kompis

Utbildning

Grundutbildningen för kompisverksamheten för unga är en en webbkurs som kan utföras på egen hand. Webbkursen innehåller bland annat inbandade föreläsningar, podcasts och uppgifter. Kursen avslutas med en smågruppsdiskussion på distans. Totalt tar kursen ungefär sex timmar och kursen kan avläggas i egen takt. Kursen kan påbörjas så fort intervjun har godkänts.

Det är alltid roligt när vi träffas och gör något tillsammans.

Tommi-Juhani

Mer information

Corinna Sundholm

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

09 2312 0227, 043 201 3195