Ajankohtaista

Julia Niskanen

16.12.2022

“On tärkeää tulla kuulluksi ja nähdyksi” – HelsinkiMission joululounas toi joulun yli sadalle seniorille

Helena Gröhn ja HelsinkiMission vapaaehtoinen Päivi Korpivaara senioreiden joulujuhlassa.
Helena Gröhn ja HelsinkiMission vapaaehtoinen Päivi Korpivaara senioreiden joulujuhlassa.

HelsinkiMission vuosittaista senioreiden joulujuhlaa juhlittiin Sokos Hotel Presidentissä 16. joulukuuta. Paikalle saatettiin vapaaehtoisten voimin yhteensä reilu 100 senioria, jotka eivät pääse normaalisti liikkeelle kodistaan. Juhla oli monelle seniorille odotettu kohokohta ja ehkä ainoa jouluun liittyvä tapahtuma, johon he voivat osallistua.

Kutsutuissa HelsinkiMission vapaaehtoistyön asiakkaita

Joululounaalle osallistui ikäihmisiä monenlaisista taustoista. Paikalle kutsuttiin HelsinkiMission vapaaehtoisvoimin tehtyjen senioripalvelujen, kuten keikka-avun tai tukihenkilötoiminnan asiakkaita. Keikka-apu auttaa pääsääntöisesti senioreita arjen askareissa, kuten kauppareissuissa tai lääkärikäynneissä. Tukihenkilötoiminta tarjoaa juttuseuraa ja läsnäoloa ikäihmisille. Tukihenkilöt kulkevat seniorin rinnalla pidemmän aikaa ja tarjoavat läsnäoloa ja juttuseuraa – monesti yhteisistä hetkistä muodostuu ystävyyssuhteita.

Joululounaasta pääsi nauttimaan niin suomen- kuin ruotsinkielisiä senioreita. Lisäksi paikalle kutsuttiin ukrainalaisia ikäihmisiä, jotka ovat saapuneet Suomeen pakolaisina Venäjän käynnistämän sodan seurauksena.

Yksi joululounaan nauttijoista oli Helena Gröhn, joka oli saapunut lounaalle HelsinkiMissiossa vapaaehtoisena työskentelevän Päivi Korpivaaran kanssa:

“Mielettömän kiva tilaisuus. Tällaisia kun olisi enemmänkin. Ei yksin joulun puitteissa vaan muutenkin”, hän kertoo ja jatkaa:

“Päivin olen ystäväkseni saanut. Olemme ulkoilleet, käyneet museoretkellä ja keskustelleet maan ja taivaan väliltä.”

Päivi kertoo päättäneensä lähteä vapaaehtoiseksi heti eläkkeelle jäätyään:

“Kun jäin työelämästä pois, päätin lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan. HelsinkiMissio oli hyvä vaihtoehto ja olen todella iloinen, että lähdin mukaan. Olen päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia asioita ja viime keväästä lähtien olemme Helenan kanssa tavanneet säännöllisesti. Helenasta on tullut minulle ystävä.”

Joululounaalla järjestettiin myös yhteislaulua.
Joululounaalla järjestettiin myös yhteislaulua.

Juhlatunnelmissa oli myös Hannu Porkka ja HelsinkiMission vapaaehtoinen Johanna Lagerström. Hannu innostui tapahtumasta saman tien kutsun saatuaan:

“Tämähän on oikein kiva tapahtuma. Heti kun sain kutsun, ajattelin, että nyt täytyy ilmoittautua, etten jää lehdelle soittelemaan.”, Hannu kertoo.

Sekä Hannu että Johanna korostavat seuran tärkeyttä, erityisesti joulun aikana:

“Minua huolestuttaa vanhusten ja monen muunkin tilanne: yksinäisyys on Suomessa kuin kansantauti. Meidän on pidettävä toinen toisistamme huolta. Se on tärkeää, että on ystävä, jolle voi soittaa.”, Hannu painottaa.

“On tärkeää tulla kuulluksi ja nähdyksi. On surullista, että monella yksinäisellä ei ole ketään, kenelle toivottaa hyvää huomenta. Onneksi kuitenkin on meitä vapaaehtoisia – minähän saan itsekin tästä paljon. Kun voin tehdä jotain toisen iloksi, kyllä se on munkin ilo. Se on molemminpuolista.”, Johanna kertoo.

“Se on se vanha sanonta: ken iloa antaa, se iloa saa”, Hannu lausuu.

Hannu Porkka ja Johanna Lagerström HelsinkiMission senioreiden joulujuhlassa 2022
Hannu Porkka ja Johanna Lagerström korostivat juttuseuran tärkeyttä.

Ohjelmassa musiikkiesityksiä ja yhteislaulua

Joulujuhla alkoi näyttävästi joulupukin eli Klaus Pennasen soittamilla haitaritulkinnoilla. Joululounaan aikana taustamusiikista vastasi Jussi Miilunpalo pianon ääressä.

Yhteislaulu on ollut myös senioreiden suosiossa. Laulaminen tekee tunnetusti hyvää terveydelle ja herättää monilla ikäihmisillä muistoja esiin. Jouluruokailun lomassa Pennanen ja Miilunpalo esiintyivät ja laulattivat yleisöä tutuilla joulukappaleilla.

Yhteislaulusta pääsi nauttimaan myös Anneli Rautio, joka tuli tilaisuuteen HelsinkiMission vapaaehtoisen Sinikka Kontulan kanssa. Kummatkin olivat tapahtumassa ensimmäistä kertaa:

“Tulin HelsinkiMissiolle vapaaehtoiseksi vuonna 2020, silloin näitä tapahtumia ei järjestetty koronan vuoksi. Tämä on ensimmäinen joululounas moneen vuoteen, on ollut mukava tilaisuus”, Sinikka kertoo.

Anneli kertoo tutustuneensa Sinikkaan haastavassa elämäntilanteessa:

“Tutustuin Sinikkaan, kun olin toipumassa leikkauksesta ja opettelin kävelemään. Tarvitsin silloin apua ja henkistä tukea siinä, ettei tule vahinkoja. Nyt olemme muun muassa käyneet taidenäyttelyissä, museoissa ja kahviloissa. Kuljemme aina yhdessä.” Anneli kertoo.

“Kun Anneli soittaa, että lähdenkö, niin lähdenhän minä”, Sinikka naurahtaa.

Anneli Rautio ja Sinikka Kontula HelsinkiMission senioreiden joulujuhlassa 2022
Anneli Rautio ja Sinikka Kontula olivat senioreiden joulujuhlassa ensimmäistä kertaa.

Joulu korostaa monilla yksinäisyyden tunnetta

HelsinkiMission senioripalveluiden päällikkö Kari Lankisen mukaan senioripalveluille on vuodesta toiseen yhä enemmän kysyntää. Vapaaehtoistyön palvelemilla vanhuksilla on tänä päivänä erityisen paljon tarvetta juttuseuralle ja pelkästään läsnäololle.

“Yksinäisyys on yksi ikäihmisten terveysriskeistä, ja jouluna monella heistä yksinäisyyden kokemukset korostuvat. On hienoa, että pääsimme järjestämään senioreiden joululounaan pitkästä aikaa koronapandemian jälkeen.”, Kari toteaa.

Senioreiden joululounas järjestynee myös ensi vuonna, HelsinkiMission 140-vuotisjuhlavuoden kunniaksi erityisin juhlallisuuksin.

Lue lisää HelsinkiMission senioripalveluista.

Julia Niskanen

16.12.2022