Ajankohtaista

Jaana Kiuru

21.12.2023

Myötätuntoisten kohtaamisten juhlavuosi – HelsinkiMissio 140 vuotta

Tänä vuonna on vietetty HelsinkiMission 140-vuotisjuhlavuotta teemalla Älä ole vieras, ole kaveri. Vuoden aikana olemme kohdanneet ihmisiä myötätunnolla, järjestäneet tilaisuuksia ja tapahtumia. Olemme halunneet tuoda esiin pientenkin kohtaamisten ison merkityksen ja haastaa ihmisiä jatkamaan myötätunnon ketjua. Tähän juttuun on koottu poimintoja vuoden varrelta.

Kohtaamistalkoot 14.2. käynnistivät juhlavuoden

HelsinkiMission viestintäasiantuntijat Julia Kallonen ja Alli Alho lähdössä kohtaamistalkoisiin. Kuva: Oscar Lehtinen

Juhlavuosi käynnistyi ystävänpäivän kohtaamistalkoilla, jolloin HelsinkiMission työntekijät, vapaaehtoiset ja yhteistyökumppanit jalkautuivat Helsingin kaduille kohtaamaan ihmisiä. Keskustelu avattiin kysymällä: ”Mitä kuuluu?”− Alkuun kiireessä kävelevien ihmisten häiritseminen jännitti, mutta pian alkoi löytyä luontevia paikkoja aloittaa jutustelu, Alli kertoo.

Kauppatorilla Alli ja Julia kävivät esimerkiksi pitkän keskustelun siitä, kuinka eläkkeelle jääminen muuttaa sosiaalista piiriä, ja kuinka silloin voi tuntea itsensä yksinäiseksi.

Resonaari soi -konsertti 5.4. tulvi mukaansatempaavaa musiikin iloa

Yli 70 erityisryhmiin kuuluvaa oppilasta ja bändiä ottivat vastaan yleisön raikuvat aplodit konsertin päätteeksi. Kuva: Jani Laukkanen

Resonaari soi -konsertti 5.4. tulvi jälleen erityistä energiaa! Vuosittaiset Resonaari soi -konsertit ovat osa Resonaarin demokraattisen musiikinopetuksen periaatetta. Savoy-teatterin estradille erilaiset oppijat nousevat tasa-arvoisina muusikkoina ja taiteilijoina muiden taiteilijoiden rinnalle.

Vapaaehtoisten virkistyksessä 29.5. vietettiin mukavia hetkiä kavereiden seurassa

Vapaaehtoiset Leena Rosti (vas.) ja Satu Rinne viihtyivät kavereiden seurassa ja nauttivat virkistystapahtuman iloisesta ilmapiiristä. Kuva: Jani Laukkanen

HelsinkiMission vapaaehtoiset virkistäytyivät Original Sokos Hotel Presidentissä 29.5. Ilta täyttyi juttuhetkistä, naurusta, innostavista puheenvuoroista ja musiikista.

− Vapaaehtoistoiminnassa aivan parasta on se, että saa uusia kavereita ja on tämä yhteinen porukka. Tässä toiminnassa löytyy kavereita kaksiviikkoisista kahdeksankymppisiin, todettiin eräässä pöytäseurue iloisen naurun kera.

Arvokkaan auttamistyön ohella yhteisöllisyys onkin tärkeä osa HelsinkiMission vapaaehtoistoimintaa. Sydämelliset kiitokset ihanille vapaaehtoisillemme ensiarvoisen merkityksellisestä työstä!

Helsingin kaupungin juhlavastaanotto 9.6. oli kunnianosoitus vuonna 1883 käynnistyneelle auttamistyölle

Kutsuvieraat HelsinkiMission 140-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyllä vastaanotolla Helsingin kaupungintalon juhlasalissa. Kuva: Jani Laukkanen

Helsingin kaupunki kutsui henkilökuntamme, luottamushenkilömme ja vapaaehtoisiamme juhlavuoden vastaanotolle 9.6. Helsingin kaupungintalolle. Tilaisuutta isännöivät pormestari Juhana Vartiainen ja kaupunginsihteeri Timo Lindén. HelsinkiMission puheenvuoron piti toiminnanjohtaja Tuula Colliander.

Tilaisuus oli arvokas ja arvostettu kiitos HelsinkiMission 140 vuotta jatkuneelle työlle yksinäisyyden vähentämiseksi.

Nuorten kriisipisteen 30-vuotisjuhlassa 12.6. valotettiin nuorten avun historiaa ja nykytilaa

Juhlaohjelmaa seuraamassa School to Belong -ohjelmavastaava Silva Saulio (vas.) ja kehittämispäällikkö Heidi Nygård-Michelsson HelsinkiMissiosta. Kuva: Markku Pihlaja.

12.6. juhlittiin Nuorten kriisipisteen 30-vuotista taivalta keskustakirjasto Oodin Maijansalissa. Asiantuntijoiden puheenvuorojen lisäksi nuoret pääsivät lavalle: Kallion lukion opiskelija Syksy Tanninen piti koskettavan puheen nuorten yksinäisyydestä ja Sibelius-lukion oppilaat esittivät kauniin musiikkiesityksen.

16.6. juhlistettiin kesän alkua senioritalo Ceciliassa

Anni Koivisto (vas.) ja Anna-Liisa Kivi olivat tehneet kauniit kukkaseppeleet juhlan kunniaksi. Kuva: Jani Laukkanen

Senioritalo Cecilian kesäjuhlat ovat jokavuotinen tapahtuma, jossa juhlistetaan kesän alkua yhdessä Cecilian asukkaiden, HelsinkiMission ja musiikkikeskus Resonaarin kanssa. Tänä vuonna juhlaa vietettiin 16.6.

Juhlia järjestämässä oli myös HelsinkiMission yhteistyökumppani Danone, joka mahdollistaa työtämme yksinäisyyden vähentämisessä ja hyvinvoinnin lisäämisessä. Yhteistyön painopisteenä on ikäihmisten yksinäisyyden vähentäminen.

Joulun tähdet -juhlakonsertti yksinäisyyttä vastaan 21.11. – ikimuistoinen ilta täynnä tunnelmaa

Konsertin alussa lava täyttyi HelsinkiMission ja Resonaarin laulajista, jotka esittivät yhteislauluna yleisön kanssa koskettavan kappaleen Sankarit. Kuva: Markku Pihlaja

HelsinkiMission vuotuinen Joulun tähdet -konsertti oli tänä vuonna tavallistakin upeampi 140-vuotisjuhlakonsertti. Se järjestettiin 21.11. Aleksanterin teatterissa Helsingissä.

Konsertissa esiintyivät suosikkiartistit Anna Puu, Juha Tapio, Kuumaa, Suvi Teräsniska ja Viivi. Juhlan kunniaksi tähtiartistien kanssa nousivat lavalle myös HelsinkiMission omat tähdet, musiikkikeskus Resonaarin oppilaat Eeva Lusenius ja Juho Lähteenmäki. Konsertin juonsi Jaana Pelkonen.

Kutsuvieraille – yhteistyökumpaneille, henkilöstölle ja vapaaehtoisille järjestettiin juhlatilaisuudet. Kymmenien vapaaehtoisten ja helsinkimissiolaisten muodostama yksinäisyyskulkue marssi HelsinkiMissiolta Albertinkadulta konserttiin Aleksanterin teatterille.

– On kunnia juhlistaa HelsinkiMission pitkää taivalta historiallisessa, samalla aikakaudella rakennetussa Aleksanterin teatterissa yhdessä upeiden artistien ja juhlavieraiden kanssa. HelsinkiMissio on auttanut ihmisiä niin rauhan kuin sotien aikana. Avuntarve ei ole kuitenkaan poistunut. Työtämme tarvitaan edelleen, nyt ehkä enemmän kuin koskaan ennen, HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander totesi juhlapuheessaan. 

Albertin olohuoneen 10-vuotisjuhlaa vietettiin 24.11. Lasten oikeuksien viikolla

Olkkarin synttärijuhlissa oli hauskaa! Kuva: Vesa Lehto

Albertin olohuoneen 10-vuotisjuhla kokosi taaperot ja tenavat vanhempineen hauskan ohjelman äärelle. Juhlaväkeä viihdytti Teatteri Ilmi Ö ja taaperodico. Tarjolla oli myös kasvomaalausta, ongintaa ja yhteinen ruokailuhetki.

Supervoimana kaveruus -tilaisuus 29.11. huipensi juhlavuoden

Asiantuntijaryhmän keskusteluissa korostui yhteisöjen rooli yksinäisyyden vähentämisessä. Kuva: Alli Alho

HelsinkiMission 140-vuotispäivänä 29.11. järjestettiin Kansalaisinfossa Supervoimana kaveruus -keskustelutilaisuus. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä eduskunnan yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämiseksi perustetun työryhmän ja Right to Belong -tutkimuskonsortion professori Niina Junttilan kanssa. Ryhmän tavoitteena edistää kansallisen yksinäisyysstrategian luomista Suomeen.

Tilaisuudessa keskustelivat eduskunnan yksinäisyysryhmän jäsen, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (kuvassa vas.), Suomen pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen ja HelsinkiMissiosta toiminnanjohtaja Tuula Colliander, yksinäisyystyön johtaja Hanna Kari, vapaaehtoistoiminnan päällikkö Hanna Falk, School to Belong -ohjelmasisällön asiantuntija Panu Janhunen, yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki ja Alkon vastuullisuusjohtaja Marja Aho.

Joulujuhla 19.12. toi joulun ikäihmisille

− Tällä juhlalla on minulle äärettömän suuri merkitys, Aarre kertoi. Myös Aarren kaverille Venlalle juhla toi joulumielen. Kuva: Jani Laukkanen

HelsinkiMission vuosittainen joulujuhla senioreille ja heidän vapaaehtoisille kavereilleen toi jälleen ikimuistoisia yhdessäolon hetkiä. Sokos Hotel Presidentin upeissa puitteissa nautittiin kolmen ruokalajin juhlaruoasta, yhteislaulusta ja hyväntuulisisita musiikkiesityksistä. Tänä vuonna juhlaan Sokos Hotel Presinttiin oli kutsuttu noin 200 senioria seuralaisineen. Aarre ja hänen vapaaehtoinen kaverinsa Venla saapuivat joulujuhlaan yhdessä.

− Tämä tuntuu uskomattoman upealta, tämä on niin lämminhenkinen hyvän mielen tapahtuma. En ole erityisen jouluihminen, mutta nyt myös minulla on joulufiilis, Venla kertoi.

− Nyt ei voi muuta kuin suurella kiitollisuudella ja tyytyväisyydellä nauttia siitä, mitä on tarjolla. Yksinäisyydestä ei ole enää jäljellä kuin pieniä häivähdyksen hetkiä, Aarre totesi.

Kiitos sinulle

Me HelsinkiMissiona olemme olleet kaverin puolella vuodesta 1883. Jo silloin – 140 vuotta sitten – Cecilia Blomqvistille jokainen ihminen oli auttamisen arvoinen, riippumatta taustasta. Tämä ennakkoluuloton asenne on perintö, joka kantaa meitä tänäänkin.

Sydämelliset kiitokset sinulle ja teille jokaiselle – yhteistyökumppanit, tukijat, lahjoittajat ja vapaaehtoiset, että vähennätte yksinäisyyttä kanssamme. Yhdessä teimme juhlavuodesta ikimuistoisen ja yhdessä jatkamme työtä yksinäisyyden voittamiseksi. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin vuonna 2024.

Jaana Kiuru

21.12.2023