Ajankohtaista

4.10.2022

Nyt on riemun raikkahin aika – samalla yhä useampi suomalainen kokee jouluna yksinäisyyttä

Joka kymmenes suomalainen kärsii haitallisesta, pitkäkestoisesta yksinäisyydestä. Monelle joulu on vuoden synkintä aikaa. Se ei paljon laulata. HelsinkiMission Muista ihmistä lähelläsi -kampanja nostaa näkyville jouluun liittyvät vaikeat tunteet ja kerää varoja yksinäisyyden vähentämiseksi.

Yksinäisyys on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Yksinäisyyden tunne aiheuttaa kipua samoilla aivoalueilla kuin fyysinen kipu. Yksinäisyyttä kokevalle perhejuhlat, kuten joulu, voivat korostaa kuilua toivottujen ja olemassa olevien sosiaalisten suhteiden välillä.

− Toisille joulu on vuoden kohokohta, toisia se alkaa ahdistaa jo syksyllä. Voi tuntua, että jouluna kaikki muut ovat läheistensä kanssa, mutta itsellä ei ole ketään. Silloin kokemus ulkopuolisuudesta ja yksinäisyydestä voimistuu, sanoo HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander.

Kampanja ja konsertti yksinäisyyttä vastaan

HelsinkiMission joulukampanja kuvaa joulun sellaisena, kuin se liian monelle on – yksinäistä. Kampanja havahduttaa pohtimaan, miten etuoikeutettu on hän, jolla on rakkaita lähellä. Samalla kampanja tuo toivoa yksinäisyyttä kokeville: apua on tarjolla, myös jouluaattona.

Aamukorva-puhelin numerossa 09 2312 0210 tarjoaa kuulijan ja keskustelukumppanin yksinäisille senioreille. HelsinkiMission kouluttamat vapaaehtoiset vastaavat Aamukorvaan joka aamu klo 5–8, myös joulu-tammikuussa.

HelsinkiMissio haluaa tuoda joulun tunnelmaa ja yhteenkuuluvuutta jokaiseen kotiin. Jo perinteeksi muodostunut Joulun tähdet -konsertti esitetään tänä vuonna Nelosella 18., 20. ja 24.12. Varsinainen konsertti järjestetään Helsingissä Mikael Agricolan kirkossa 29.11.

Kutsumme kaikki mukaan joulukonserttiimme television välityksellä, nauttimaan tähtiartistien tulkitsemista joululauluista ja kokemaan yhteisöllisyyttä kanssamme.

Mainostoimisto TBWA:n suunnittelema kampanja näkyy ja kuuluu ulko- ja printtimediassa, sosiaalisessa mediassa, digitaalisissa kanavissa ja radiossa loka-joulukuun aikana.

Lahjoittamalla muistat ihmistä lähelläsi

Joulukeräyksellä kerätään varoja järjestön yksinäisyyttä vähentävään työhön. Yksinäisyyttä kokevat Suomessa erityisesti nuoret, ikäihmiset ja lapsiperheet. Lahjoitusten tarve on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan. Koronapandemia, sotauutisointi ja epävakaa maailmantilanne ovat lisänneet huolta ja yksinäisyyden tunnetta ja ruuhkauttaneet palveluita. Keräys on suunnattu niin yksityishenkilöille kuin yrityksille.

Lahjoitusten avulla HelsinkiMissio tarjoaa eri kohderyhmille maksuttomasti tukea ja apua, kuten esimerkiksi:

  • nuorille ammatillista keskusteluapua sekä koulutettujen tukihenkilöiden tukea. Lisäksi School to Belong -ohjelmassa vähennetään nuorten yksinäisyyttä lähes 50 oppilaitoksessa ympäri Suomen.
  • senioreille ammattilaisten ohjaamia keskusteluryhmiä ja Aamukorva-puhelinpalvelun, johon voi soittaa vuoden jokaisena aamuna. Koulutettuja vapaaehtoisia senioreiden tueksi sekä arjen avuksi, vapaaehtoiset tarjoavat myös keikka-apua esimerkiksi ulkoiluun ja lääkärissäkäyntiin.
  • lapsiperheille keskustelu- ja kriisiapua sekä perhementoreiden tukea. HelsinkiMissio haluaa lisäksi muistuttaa kaikkia siitä, että pienillä arjen teoilla voimme yhdessä vähentää yksinäisyyttä.

– Nyt jos koskaan tarvitaan välittämistä ja myötätuntoa toinen toistamme kohtaan. Voisinko ehkä kutsua naapurin tai tuttavan joulukahville tai muistaa jotakuta puhelinsoitolla, Colliander ehdottaa.

HelsinkiMissio

HelsinkiMissio on olemassa, jotta jonain päivänä kukaan ei jää yksin. Vähennämme yksinäisyyttä ja lisäämme hyvinvointia noin sadan ammattilaisen ja yli tuhannen vapaaehtoisen voimin. Kohtaamme myötätunnolla ja autamme vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä. HelsinkiMissio on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö.

Lisätiedot:

Viestintä- ja varainhankintajohtaja Hanna Koskenkangas, hanna.koskenkangas@helsinkimissio.fi, 040 589 0551

Varainhankintapäällikkö Niina Frösèn, niina.frosen@helsinkimissio.fi, 09 2312 0311

4.10.2022