Blogi

Vapaaehtoinen ryhmänohjaaja Kaija Saarelma

20.3.2023

Helsinkimissiossa ajatellaan kirjoittamalla

Havahduin, kun jäin eläkkeelle yleislääkärin työstä. Elämääni tulvi vapaita tunteja ovista ja ikkunoista. Työn vaativuus ja vastuu potilaistani olivat ahmineet ajatukseni ja ajankäyttöni.

Vastapainoksi työlle olin aloittanut luovan kirjoittamisen, joka vähitellen muuttui tavoitteelliseksi. Näköala elämääni avartui uudella tavalla. Lukuisilla kirjoittajakursseilla syntyi myös syviä ja pitkäaikaisia ystävyyssuhteita. Meitä yhdisti kirjoittamisen ja jakamisen polte.

Oivalsin, että kirjoittamisen kautta elämä jäsentyy: kirjoittaminen on ajatusten, havaintojen, kokemusten ja muistojen sanoittamista. Kiinalainen viisaus konkretisoitui:

Puhe kuin tuuli, kirjoitus jalanjäljet.

Huomasin olevani yhtä mieltä filosofi Frank Martelan kanssa: ei kannata miettiä elämän tarkoitusta vaan merkityksellisyyttä, jonka ydin on toisissa ihmisissä. Elämän merkitykseen vaikuttavat teot ovat usein arkipäiväisiä. Ihmisten kohtaamisessa ja jakamisessa piilee elämän aineettoman rikkauden ja hyvän arjen ydin. FT Karoliina Maanmieli kiteyttää:

Kirjoittaminen on tie minuun ja minusta sinuun.

Päätin, että voin avata polun kirjoittamiseen liittyvään iloon ja oivalluksiin ohjaamalla kirjoittamisesta innostuneita vapaaehtoistyössä. Käymilläni kirjoittajakursseilla sain rohkaisevan ohjeen. Uskoin sen laskevan kynnystä liittyä kirjoittamaan toisilleen tuntemattomien kanssa:

”Kirjoita, sillä sinä itse tarvitset sitä! Älä muiden mielipiteitä ajattele.”

Tarjouduin HelsinkiMissiolle vetämään vapaaehtoisena luovan kirjoittamisen ryhmää Ajattele kirjoittamalla. Ryhmä on toiminut puolitoista vuotta. Tapaamme HelsinkiMission tiloissa kahden viikon välein. Tapaaminen kestää puolitoista tuntia.

Osallistujat lukevat tapaamisen aluksi kotitehtävän tekstit, joista keskustelemme. Palaute on kannustavaa ja keskustelu eloisaa ajatusten vaihtoa. Jokainen kirjoittaa omalla tyylillään. Sama aihe voi kiteytyä jollakin proosa- tai tankarunoksi, toisella näkökulma on tarinallinen. Teemme lyhyitä tuntiharjoituksia ja nautimme HelsinkiMission tarjoamat kahvit. Lopuksi annan aiheen seuraavan kerran tapaamiseen.

Joskus nappaamme aiheen käymällä taidenäyttelyssä ja tai vierailemme museossa. Jokainen valitsee itseään puhuttelevan, omiin mietteisiin assosioivan työn ja kirjoittaa siitä. Valokuvat kiertyvät tarinoiksi kullekin tärkeistä henkilöistä, tapahtumista ja koetuista tunteista. Kirjoittamisen lähtökohta voi olla hammastikku tai hiekan murunen pöydällä: silloin kirjoitetaan asiasta, joka on jäänyt hampaankoloon tai hiertämään kivenä kengässä!

Syntyneiden tekstien jakaminen on huojentavaa ja arvokasta. Ryhmä keskusteluineen on ollut rohkea, mutkaton ja innostunut. Tekstit ja käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.

Tiedetään, että kirjoittaminen lisää itsemyötätuntoa. Antaessaan saaminen konkretisoituu minulle luovan kirjoittamisen ohjaajan roolissa.

Kaija Saarelma, vapaaehtoinen ryhmänohjaaja

Ryhmä kokoontuu kevään aikana toukokuun puoliväliin asti ja mahdollisesti taas syksyllä 2023. Lisätietoja: kaija.saarelma@fimnet.fi

Vapaaehtoinen ryhmänohjaaja Kaija Saarelma

20.3.2023