Blogi

Amanda Leppänen, Nuorten kriisipisteen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

12.6.2024

Sateenkaarinuoret kokevat muita enemmän yksinäisyyttä

Nuorten vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Amanda Leppänen

Kesäkuussa ympäri maailmaa vietetään sateenkaarevan moninaisuuden Pride-juhlaa. Tämän kansainvälisen ja ajankohtaisen aiheen myötä tuntui sopivalta kirjoittaa sateenkaaritoiminnan merkityksestä.

Tiesitkö, että Pride sai alkunsa jo kesäkuussa 1969 Stonewallin mellakoissa? Se ei siis ole vain juhla tai ihmisoikeustapahtuma, vaan mielenosoitus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden ja oikeuksien puolesta.

Pride-liikkeen toiminta ja yhteiskunnan ilmapiirin positiivinen kehittyminen koskettaa etenkin nuoria, jotka identifioituvat seksuaalisen suuntautumisen ja/tai sukupuolten moninaisuuteen. He myös kokevat Suomessa muita nuoria enemmän yksinäisyyttä.

Noin neljännes sateenkaarinuorista tuntee itsensä yksinäiseksi. Muiden nuorten kohdalla noin joka kymmenes kokee yksinäisyyttä.

Etenkin sateenkaarinuorten keskuudessa voimavaratekijöinä ovat hyvät ihmissuhteet sekä tunne siitä, että kuuluu itselleen tärkeään yhteisöön. Nuoruuteen liittyy oman identiteetin löytäminen, joten jos seksuaali- tai sukupuoli-identiteetti ei osu yhteen yhteiskunnan heteronormatiivisen tai cis-normatiivisen kulttuurin kanssa, on luonnollisesti tärkeää hakeutua osaksi turvallista ja itselleen tärkeää yhteisöä.  

Myönteinen asenne ja mitä se viestii?

Moni meistä kokee ihmisoikeusasiat tärkeänä ja haluaa olla mukana edistämässä positiivista muutosta yhteiskunnassamme. Olipa kyse työelämästä, vapaaehtoistoiminnasta tai arkisista kohtaamisista, meillä on mahdollisuus vaikuttaa. Myönteisellä asenteella, sanoillamme ja teoillamme voimme viestiä sateenkaarinuorille, että heillä on oikeus olla oma itsensä.

Kesäkuu on oivallista aikaa miettiä, miten voisimme edistää hyväksyvää ilmapiiriä yhteiskunnassamme. Ennakkoluulot nousevat (uskoakseni) tietämättömyydestä ja tiedon puutteesta. Vuorovaikutuksen, avoimen dialogin ja tiedon jakamisen avulla voimme vähentää niitä.

Nuorten kriisipisteellä sateenkaaritoiminta ja sen kehittäminen on luonnollinen ja tärkeä osa työtämme

Kaveritoiminnassamme nuori voi halutessaan toivoa itselleen sateenkaarikaveria, jonka kanssa hän voi mielekkään tekemisen ja yhteisen ajan viettämisen ohella pohtia seksuaalisuuteen tai sukupuoli-identiteettiin liittyviä asioita. Sateenkaarikaverilla on omaa kokemusta aiheesta.

Keskustelu- ja kriisiavussa nuori voi myös keskustella ammattilaisen kanssa seksuaalisuuteen tai sukupuoli-identiteettiin liittyvistä asioista. Keskusteluapua voi myös saada yhdessä kumppanin tai läheisen kanssa.

Jos olet 12–29-vuotias ja koet yksinäisyyttä tai koet että hyötyisit HelsinkiMission Nuorten kriisipisteen maksuttomista palveluista, voit lukea niistä lisää täältä.

Helsinki Pride yhteisö on koonnut vertaistoimintaa sateenkaarinuorille Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella, niistä voit lukea lisää täältä.

Mikäli olet yli 20-vuotias ja kiinnostuit toimimaan sateenkaarikaverina, voit hakea toimintaamme täällä.

Amanda Leppänen, Nuorten kriisipisteen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

12.6.2024