Seniorit

LAURA PÖRSTI

Lukuaika:

2min

18.3.2020

Airi neuvoo rakkaudessa, Elina digiasioissa

Airi Hämäläinen ja Elina Vaalto puhuvat kahvipöydän ääressä rakkauksista, sairauksista, menneestä ja tulevasta. Naisia yhdistää positiivinen elämänasenne.

Pienessä kalliolaisyksiössä kaikki on jämptisti paikallaan, valokuvat ja kukat kauniisti aseteltuina. Vessassa vieraalle on tarjolla kertakäyttöisiä paperipyyhkeitä, jotta virukset eivät kohtaamisissa leviäisi. Koronakaranteenin astuttua voimaan fyysiset kohtaamiset on kuitenkin vähennetty minimiin. 

Airi Hämäläinen, 86, on viihtynyt tässä kodissa jo seitsemäntoista vuotta ja nauttii siitä, että voi yksin asuvana pitää kaiken hyvässä järjestyksessä.

Yhtä hyvin hän pitää huolta omasta päästään. Airin elämässä on ollut isoja koettelemuksia, muun muassa kaksi syöpää ja avioero.

– Olen aina hakenut apua, kun olen sitä tarvinnut. Nykyään käyn myös terapiassa. Muuten en olisi varmaan jaksanutkaan, hän sanoo.  

Kun hän viitisen vuotta sitten huomasi lehdestä, että HelsinkiMission kautta voisi saada tukihenkilön, hän pyysi sellaista heti.

– Olin juuri saanut kännykän, ja tarvitsin apua sen käyttämisessä. Lisäksi kaipasin juttukaveria.

ELINAN KANSSA ASIAT SUJUVAT

Elina Vaalto, 33, kävi tukihenkilökoulutuksen vuonna 2017. Hän oli jo pitkään ajatellut, että haluaisi vapaaehtoistyön vanhojen ihmisten parista.

– Olen henkinen vanhus ja viihdyn vanhempien ihmisten parissa, mutta omat isovanhempani ovat kuolleet jo vuosikymmeniä sitten. Halusin tehdä jotakin merkityksellistä, hän kertoo.

Airin luo hän tuli ensin keikka-auttajaksi mutta tiesi heti, että suhteesta tulee pidempi. Vartin jännittämisen jälkeen naiset löysivät yhteisen sävelen. Airin edellinen tukihenkilö oli vastikään lopettanut.

– Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Me olemme molemmat puheliaita ja avoimia ja meillä on positiivinen elämänasenne, Elina kiteyttää.

Nykyään naiset tapaavat kerran kahdessa viikossa, yleensä Airin luona. Tämä on silloin keittänyt kahvit ja hakenut paistopisteestä tietyt pizzapalat, joista molemmat tykkäävät.

Ystävyksillä on mukavia suunnitelmia tiedossa kunhan koronatilanne hellittää.

Sitten jutellaan, kerrotaan kuulumisia ja käydään läpi digiasiat – Airi on laitteiden kanssa taitava mutta tarvitsee yhä joskus Elinan apua. Yhdessä he kävivät ostamassa Airille myös uuden puhelimen.

– Tällaisissa asioissa auttaa paljon, kun Elina on mukana. Vanhaa ihmistä ei kukaan ota vakavasti, kun taas Elinan mukana ollessa kaikki sujuu tuosta vaan, tosi nopeasti, Airi sanoo.

Elinakin toteaa huomanneensa, että vanhan ihmisen tarpeita ei aina kaupoissa ymmärretä.

– Helposti selitetään turhia teknisiä yksityiskohtia ja yritetään myydä liian kallista, hän moittii.

AIRIN LUONA ON IHANA RAUHA

Periaatteessa on tietysti niin, että Airi Hämäläinen on tuettava ja Elina Vaalto tukihenkilö. Käytännössä hyöty on molemminpuolinen. Naisista on tullut ystäviä.

– Airi neuvoo minua rakkausasioissa, Elina paljastaa.

– Niin, sanon kyllä suoraan, jos joku mies ei kuulosta hyvältä, Airi vahvistaa.

Elinalle Airin kodista on tullut levon paikka, jossa voi puhua avoimesti. Joskus hän on kertonut mieltään vaivanneista asioista Airille ennen kuin muille ystävilleen tai perheelleen.

– Jätän tänne tullessani kännykän eteiseen ja nautin siitä, että saan jutella toisen kanssa silmiin katsoen. Täällä on ihana rauha. Voin olla Airin kanssa oma itseni, Elina kiittää.

Hän asuu kätevän ratikkamatkan päässä Punavuoressa, ja siitä on omat hyötynsä. Muutama viikko sitten kävi nimittäin niin, että Airi ei vastannut puhelimeen eikä viesteihin.

– Arvasin kyllä, että kyse on ongelmista uuden puhelimen kanssa, mutta oli pakko lähteä varmistamaan, Elina sanoo.

Hän soitti Airin summeria kahdeksalta illalla. Onneksi ystävä oli kunnossa.

– Harva ihminen toimisi noin ja tulisi tarkistamaan. Olen onnekas, että minulla on Elina ja poikani, joka auttaa myös, Airi toteaa.

AIRI IDEOI, ELINA TOTEUTTAA

Ehkä hiukan odottamatonta on se, että Airista on ollut Elinalle iloa myös työmielessä. Elina on asiakaspalvelualalla ja kiinnostunut siitä, miten hänen ketjunsa voisi palvella vanhoja ihmisiä paremmin. Airi on antanut hyviä vinkkejä.

– Kosmetiikkaliikkeissämme on tarkoitus järjestää vanhusten vip-aamu, jossa on tarjolla pullakahvit ja pieniä hoitoja. Tämä on lähtöisin Airin ideasta, vaikka ajankohta nyt siirtyykin koronaviruksen takia.

Huoliteltu ulkonäkö on tärkeää molemmille naisille.

Yksi tulevaisuuden haavekin naiskaksikolla on: yhteinen risteily.

– Airi on kertonut, miten hän nuorempana kävi kaverinsa kanssa risteilyllä, ja miehet hakivat heitä kulmapöydästä tanssimaan. Tämän haluan mennä kokemaan Airin kanssa käytännössä, Elina sanoo.

Molempia naurattaa, mutta niin toimeliaita nämä naiset ovat, että haaveella on hyvät mahdollisuudet toteutua, jahka koronaviruksen uhka hellittää.

LAURA PÖRSTI

18.3.2020