Seniorit

LEA TAIVALSAARI

Lukuaika:

3min

6.10.2017

Digikummi avasi oven uuteen maailmaan

– Mikä ettei, minäpä kokeilen. Jorma Väliaho lähti kipin kapin kurssille opettelemaan tabletin käyttöä.

Sähköpostit sujahtelevat matkaan ja laskujen maksaminen sujuu. Seuraavaksi on aikomus tilata netistä tavaraa ja teatterilippuja sekä siirtää kuvia. Näin Jorma Väliaho luettelee syksyn kotiläksyjä.

– Ymmärrän ihmisiä, jotka kauhistuvat digitekniikkaa. Minäkään en aikaisemmin luottanut itseeni. Ajattelin, ettei sitä enää tässä iässä. Onneksi toinen ääni sisällä sanoi, että jospa kuitenkin.

SENIORIN KOTIKONTTORI TYÖPÖYDÄLLÄ

Kuluva vuosi on ollut 72-vuotiaalle Väliaholle uusien alkujen aikaa.

– Oli vara valita kolmen palvelutalon välillä. Onnistuin saamaan parhaan kodin täältä HelsinkiMission Ceciliasta, hän myhäilee siistissä asunnossaan Vuosaaren metroaseman ja peruspalvelujen tuntumassa.

Olohuonetta hallitsee valtava taulutelevisio, joka ei ole mikään näyttelyesine. Väliahon vasen silmä on sokea ja sen vuoksi televisioruudunkin on paras olla mahdollisimman suuri.

Työpöydällä köllöttävät tietokone, kaiutin, modeemi, tulostin ja tabletti.

– Tabletti on niin kuin iso älypuhelin.

Tabletin tarina juontaa muutaman kuukauden taakse, jolloin HelsinkiMissio järjesti palvelutalossa digikurssin.

Kurssi valotti perusasioita, eikä sisäänajo ollut ylivoimainen pöytätietokonetta käyttäneelle. Kylkiäisenä Väliaho sai digikummiksi Sirpa Hakkilan, ja lopulta opiskelijat saivat tabletinkin ikiomaksi.

– Digiryhmämme on tarkoitus tavata kerran kuussa ja oppia lisää, Jorma Väliaho kertoo.

RUUTU TÄYTTYY IKONEISTA

Jorma Väliahon perheessä kääntyi uusi lehti, kun poika sai tietokoneen, jota isäkin sivusilmällä opetteli. Siitä on yli 20 vuotta. Tietokone oli ylivertainen peli tekstin käsittelyyn. Myös työssään Valmetilla putkiasentajana Väliaho käytti jonkin verran tietokonetta.

Ensimmäisen kännykkänsä hän sai 50-vuotislahjaksi. Merkki oli Motorola, ja se maksoi maltaita.

Noista ajoista on menty huima askel eteenpäin digitalisaation hyödyntämisessä. Väliahoa naurattaa, miten nopeasti tabletin ruutu täyttyy ikoneista, joiden takaa avautuu uusia maailmoja.

– Äkkiä koneella saa ajan kulumaan, jos ei pidä varaansa ja haluaa tehdä muutakin.

Kun osaa tabletin perusasiat, lisätietoa saa kirjastosta ja tutuilta. Minua ovat auttaneet myös HelsinkiMission Sirpa Hirvonen, poika ja miniä.

Päivän lehdet, Hesari, Iltalehti, Iltasanomat, ovat vakiolukemistoa, Väliaho kertoo ja hipaisee auki aamun ykkösuutiset: Pohjois-Koreaa, koripalloa, budjettineuvotteluja.

Youtubesta tulee kuunneltua vanhoja iskelmiä, uusista artisteista Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani on yksi suosikki.

Karttoja, säätä ja ruokaohjeita Väliaho tutkii Googlesta sekä huvin vuoksi että arjen sujuvoittamiseksi.

Miten kannustaisit arkaa aloittelijaa tabletin käyttöön?

– Sanoisin, että aloita yksinkertaisimmasta päästä. Saat harjoitella omaan tahtiisi, pakko ei vie mihinkään. Tutustu rauhassa laitteeseen. Äläkä suotta ahnehdi kaikkea kerralla. Jokainen oppii eri tavalla, pitkästä pinnasta on hyötyä.

LEA TAIVALSAARI

6.10.2017