Lahjoittaminen
Genelec ja Resonaari antavat kaikkien äänien kuulua
Iisalmelainen kaiutinvalmistaja Genelec on tukenut HelsinkiMission Resonaari-työtä jo vuosien ajan. Myös tulevan joulun jouluraha menee Resonaarin tukemiseen.
Tänä vuonna Genelec juhlii 40-vuotista taivaltaan ja Resonaari on mukana juhlassa siten, että lahjojen sijaan yritys on pyytänyt osoittamaan varat Resonaarin tukemiseen.
– Tämä lähtee meillä täysin yrityksen arvoista, joita ovat muun muassa oikeudenmukaisuus ja kunnioitus, kertoo Maria Martikainen, yrityksen liikekulttuurin kehittäjä ja perustajan Ilpo Martikaisen tytär.
– On oikeudenmukaista, että jokaisella on mahdollisuus musiikkiin ja itseilmaisuun musiikin avulla. Erityisesti tämä koskee heitä, joilla ei ole kaikki ilmaisukeinot käytettävissään. Silloin musiikki voi olla se tärkein niistä, uskoo Maria Martikainen.
TUOTEKEHITYKSELLÄ HUIPULLE
Martikainen katsoo, että Resonaaria on kehitetty vuosien ajan määrätietoisesti ja sinnikkäästi siihen pisteeseen mitä se tänä päivänä on. Myös Genelecin oma tarina lähtee uskosta omaan ideaan ja osaamiseen. Yrityksen perusti Marian isä Ilpo Martikainen vuonna 1978 yhdessä muutaman yhteistyökumppanin kanssa. He olivat saaneet Yleisradiolta kunnianhimoisen toimeksiannon kehittää täysin uudentyyppinen tarkkailukaiutin. Tehtävässä onnistuttiin ja kehitetyn tuotteen kaupallistamiseksi perustettiin yritys. Pian Genelec muutti Helsingistä Iisalmeen, mistä toimintaa johdetaan myös tänä päivänä.
– Kaikki alkoi yhden tuotteen tuotekehityksestä ja sillä tiellä tässä nyt ollaan.
Alkuajat olivat vaikeita. Maria Martikainen kuvaa kymmentä ensimmäistä vuotta henkiinjäämistaisteluksi.
– Työtä oli kyllä, mutta taloudellisesti vuodet olivat haastavia.
Genelecissä on kuitenkin alusta asti ymmärretty, että yrityksen ydin on tuotekehitys ja tuotteet.
– Sen pohjan päälle rakentamalla on menestytty, Maria Martikainen kertoo.
Tänä päivän yrityksen tuotteita myydään yli 70 maassa ja Genelec tunnetaan kärkinimenä kaiutinalalla.
– Isän, ja muiden alusta asti mukana olleiden, kanssa juttelemalla olen ymmärtänyt, että he eivät ikinä epäilleet sitä, tehdäänkö oikeita asioita, Maria Martikainen kertoo.
Yrityksen perusarvot on pystytty pitämään elävinä ja niiden pohjalta mietitään myös tahot, joiden kanssa halutaan tehdä yhteistyötä.
IDEARIKASTA YHTEISTYÖTÄ
Resonaarin johtaja Markku Kaikkonen iloitsee Genelecin ideoimista kampanjoista. Hauskin niistä oli Genelecin järjestämä some-kisa, jossa ihmiset saivat arvata mikä kaiutinmalli tulisi olemaan miljoonas tuotantolinjalta valmistuva tuote. Jokaisesta klikkauksesta kilahti muutama sentti Resonaarille.
– YouTubesta löytyy vieläkin meidän muusikoittemme esittelyvideo, jolla Genelec kertoi hyväntekeväisyyden kohteesta, kertoo Markku Kaikkonen.
Hän toteaa, että tuntuu todella hyvältä, kun taustalla on yhteisiä arvoja ja asioita, joita nähdään tärkeiksi.
– Genelec todistaa, että liike-elämässä toimivat yritykset ovat aika humaaneja, vaikka joskus ajatellaan, että siellä vain raha ratkaisee.
– Ja onhan meillä se yhteinen periaate tekemisessä, että kumpikin haluaa antaa ääntä tähän maailmaan, Markku Kaikkonen naurahtaa.
Hän kertoo, että tämän kaltaiset lahjoitukset menevät pääasiassa uusien soitinten hankintaan ja niiden pitämiseen soittokunnossa. Resonaarin musiikkikoulussa käy yli 300 oppilasta yhden tai kaksi kertaa viikossa ja soittimet ovat todella kovassa käytössä.
Genelecin tie Resonaarin vakituiseksi lahjoittajaksi aukeni kuvionuottien kautta. Ne olivat ensimmäinen kiinnostuksen kohde ja siitä lähti idea koko toiminta-ajatuksen tukemiseen.
– Me haluamme löytää ne keinot, joiden avulla jokainen pääsisi mukaan musiikin oppimiseen. Tässä kuvionuotit ovat yksi apuväline, Markku Kaikkonen kertoo.
Kuvionuotit auttavat erityisesti visuaalisia oppijoita. Joku saattaa oppia nopeasti korvakuulolta ja toinen taas opettajaa imitoimalla. Jotkut eivät pysty keskittymään pitkiä aikoja, jolloin toiminta pitää tarjota pienissä pätkissä.
– Hyvin kehollisia oppijoita auttavat musiikkiliikunnan tehtävät, kuvailee Markku Kaikkonen eri menetelmiä.
Hän iloitsee siitä, että erityisten oppijoiden kanssa käytettävät, hyvin yksilölliset opetusmenetelmät ovat laajenemassa musiikinopetukseen laajemminkin.
– Uskon, että parhaimmillaan tämä erityismaailma on omalla esimerkillään muuntamassa musiikkikasvatusta suvaitsevammaksi siinä, miten tavoitteita asetetaan ja nähdäänkö yksilöllisesti millä tavalla opinnoissa kannattaa edetä.
Osa hänen oppilaistaan oppii vuodessa sen, minkä joku toinen voi oppia viikossa. Se ei kuitenkaan haittaa.
– Oppiminen on yhtä arvokasta, vaikka se tapahtuu hitaammin ja voi olla vähän erilaista eri ihmisille, Markku Kaikkonen iloitsee.
Musiikkikoulu erilaisille oppijoille
Resonaari on erityismusiikkikasvatuksen arvostettu asiantuntijakeskus ja musiikkikoulu. Se on edistänyt muusikkouden tasa-arvoa jo yli 20 vuotta. Konsertit, bändissä soittaminen ja esiintyminen ovat olennainen osa opetussuunnitelmaa. Resonaarissa opiskelee noin 300 kehitysvammaista tai muulla tavoin erilaista oppijaa.