Nuoret

Laura Pörsti

20.3.2024

Vaihtoehto jengielämälle ja väkivallalle

Miika Mehmet, Charlotte Pettersson ja Niklas Räsänen valmentavat nuoria kamppailulajeissa ja elämässä. KUVA: Jani Laukkanen

Yksikään nuori ei ole liian hankala tapaus helmikuussa Myyrmäessä avatulle kamppailulajisalille. Gettogymin tavoitteena on pitää nuoret irti väkivallasta ja katujengeistä.

Tämä on paikka niille, joiden tie nousee pystyyn kaikkialla muualla. Myyrmäen Isomyyrin kauppakeskukseen helmikuussa avattu Gettogymi-lähiösali on jo nyt osoittanut olevansa tarpeellinen. Kävijöitä on ensimmäisen kuukauden aikana ollut satakunta, vaikka kamppailulajisali on toistaiseksi vähän piilossa verhojen takana.

– Kun yksi meillä käyneistä nuorista joutui koulussa ongelmiin, hän tuli ensimmäisenä tänne, kertoo Miika Mehmet, yksi Gettogymin kolmesta valmentajasta.

Se kertoo paljon. Saman nuoren suurin pelko oli, että hän ei enää saisi tulla salillekaan, niin sisäistetty oli kokemus ovien sulkeutumisesta joka puolella.

Mutta Gettogymille saa tulla. Täällä pääsee harjoittelemaan kamppailulajeja ammattitaitoisten ohjaajien johdolla mutta myös juttelemaan elämänsä asioista.

– Treenien jälkeen tulee usein luontevia hetkiä puhua. Se johtuu osittain vapautuneista endorfiineistakin, kertoo projektivastaava ja valmentaja Charlotte Pettersson.

Kauhistelu ei auta mitään

Lähiösali on HelsinkiMission toimintaa, jonka arvomaailma on tuttu väkivallantekijöille tarkoitetusta Aggredi-työstä: kaikki tulijat hyväksytään sellaisina kuin he ovat ja menneisyyden – vaikka sitten kouluhäätöjen – sijaan keskitytään tulevaisuuteen. Sali on 13–29-vuotiaille suunnattu, ja sen tavoitteena on pitää nuoret irti väkivallasta ja katujengeistä. Toiminnan yhteistyökumppanina on Vantaan kaupungin nuorisopalvelut.

Valmennus on varmasti laadukasta, sillä valmentajista Niklas Räsänen on ammattinyrkkeilijä, Charlotte Petterssonilla on tausta brasilialaisessa jujutsussa ja lukkopainissa ja Miika Mehmetillä vapaaottelussa. Valmentajilla on vankka kokemus myös väkivalta- ja nuorisotyöstä.

– Me emme kauhistele, jos nuori kertoo tulleensa juuri osoitetuksi aseella, vaan pystymme käsittelemään asiaa hänen kanssaan. Täällä on järkevää tekemistä ja hyväksyvä yhteisö, Pettersson kiteyttää.

Treenaamisen ohessa syödään yhdessä

Keskellä Gettogymiä seisoo jo vakuuttavan näköinen nyrkkeilykehä, jota ympäröivät painimatot ja painonnostovälineet. Kaiken yllä roikkuu kyltti ”leikkipaikka”, jäänne edelliseltä vuokralaiselta. Se sopii nykyisillekin. Täällä treenataan ilon ja leikin kautta.

Ihan valmista ei kuitenkaan vielä ole. Miika Mehmet ja Niklas Räsänen pohtivat, pitäisikö kehä vielä pultata lattiaan kiinni.

Gettogymin tiimillä on keskenään hauskaa töissä. Hyvä meininki välittyy myös nuorille. KUVA: Jani Laukkanen

– Tämä koko projekti on kehittämistä. Ei meillä ole nuortenkaan kanssa mitään käsikirjoitusta, jonka mukaan jokainen kohdataan. Kaikissa tilanteessa tarvitaan silmää, Mehmet sanoo.

Gettogymi ei ole pelkkää treenaamista varten. Keittiössä seinät kaipaavat vielä muutamaa maalikerrosta, mutta siellä on jo syöty useampi ateria yhdessä nuorten kanssa. Playstationkin on tulossa.

– Isoin juttu on se, että tämä paikka tarjoaa yhteisön, joka on vastavoima rikollisyhteisöille. Niihin ajaudutaan usein siksi, että niissä omille taidoille on käyttöä, Mehmet tietää.

Gettogymillä on Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Urlus-säätiön rahoitus vuoden 2025 loppuun saakka. Siksi se on kävijöille ilmainen. Osa nuorista tulee tänne lastensuojelun, koulun tai vanhemman lähettämänä, mutta säännöllisesti salilla pidetään avoimet treenit, jolloin kuka tahansa voi kävellä sisään. Tietoa niistä saa @gettogymi-tilien kautta TikTokista ja Instagramista.

– Jotkut tulevat käymään, mutta ne, jotka tätä erityisesti tarvitsevat, jäävät, Mehmet uskoo.

Mitään ei tarvitse osata valmiiksi ja välineet treenaamiseen saa tarvittaessa salilta.

– Ei me kysellä, onko nuorella tarpeeksi haasteita. Tämä on ennaltaehkäisevää ja haittoja vähentävää työtä, ja ideana on myös tuoda Myyrmäkeen hyvää meininkiä, Charlotte Pettersson sanoo.

Salilla saa tehdä virheitä

Myyrmäki valikoitui lähiösalin paikaksi siksi, että Vantaalla nuorten väkivaltarikollisuus on lisääntynyt viime vuosina erityisen paljon. Tiedetään myös, että näillä kulmilla rikosten tekijät ovat paikallisia.

Sali on solahtanut jo osaksi ympäristöään: viereisten vihannes- ja lihakaupan myyjät moikkailevat iloisesti. Treenihaluisia nuoria ilmestyy oven taakse tasaiseen tahtiin, ja valmentajat käyvät heitä tervehtimässä.

– Toivomme, että meistä tulee nuorille sellaisia äidillisiä ja isällisiä tyyppejä, joiden kasvot tulevat mieleen, kun seuraavan kerran aikoo tuolla kadulla lyödä jotakuta, Niklas Räsänen sanoo.

Hänestä, kuten koko valmentajaporukasta, aggressio on ihan luonnollista. Heistä sen käsittelyyn pitää olla paikkoja – tai muuten sitä käytetään väärin.

– Väkivalta on keinottomuutta ja vallankäyttöä ihmiseltä, joka ei osaa kanavoida aggressiotaan hyvään, Charlotte Pettersson kuvaa.

Valmentajaporukka tietää, että kamppailulajien parissa voi harjoitella sekä tunteiden säätelyä että rajoja. Lajeissa on nimittäin selvät säännöt. Gettogymillä kuitenkin saa räjähtääkin.

– Ihan varmasti tulee tilanteita, että joku hermostuu sparrikaverille. Hyvä, jos niin käy täällä, sillä tämä on se paikka, jossa virheiden tekeminen on turvallista, Räsänen huomauttaa.

– Me pyritään siihen, että sitä tunnetta opitaan myös sanoittamaan, Pettersson lisää.

Toiveena on, että jokainen Gettogymillä käynyt nuori tuntisi olonsa kohdatuksi. Parhaimmillaan hyväksyvä porukka muuttaa nuorten minäkuvaa positiivisemmaksi. He voivat alkaa tavoitella jotakin, mikä heille merkitsee hyvää elämää.

– Tavoitteita emme tiedä heidän puolestaan. Mutta jos täällä saa kokemuksen turvallisesta yhteisöstä, se kehittää kykyä arvioida ympärillä olevia ihmisiä kriittisesti ja tunnistaa negatiivisia porukoita, Pettersson uskoo.

Gettogymi-lähiösali on osa Aggredi Primo -projektia. Lue lisää Aggredi Primosta.

Laura Pörsti

20.3.2024