Lahjoittaminen

JAANA KIURU

Lukuaika:

1min

6.6.2018

Jari Sarasvuo: Auttaminen on jokaisen tehtävä

– Olen viehättynyt siitä, että tehdään työtä yksinäisten auttamiseksi, sanoo Jari Sarasvuo.

Moni ei arvanne, että tehokkaan, liikemiesmäisen ulkoasun sisällä asuu auttaja. Tuttu TV-persoona, yrittäjä Jari Sarasvuo on kuitenkin yksi niistä tuhansista ihmisistä, jotka tukevat HelsinkiMissiota kuukausittain.

– Tiedän, että yksinäisyys on suurimpia kärsimystä tuottavia ongelmia Suomessa. Koen, että se on hiipivä, salakavala kärsimyksen muoto, Sarasvuo toteaa.

Sarasvuo kertoo kuulleensa HelsinkiMissiosta jo vuosia sitten. HelsinkiMission entinen toiminnanjohtaja ja Sarasvuon tuttava, Olli Valtonen, oli esitellyt järjestön hänelle. Ensiesittelystä kului kuitenkin pitkä aika ennen kuin hän törmäsi nimeen uudelleen.

– Minut pysäytettiin kadulla. Pysäyttäjä oli HelsinkiMission feissari, joka oli niin taitava, huomaavainen ja ammattitaitoinen, että lupauduin kuukausitukijaksi.

Sarasvuo ei kuitenkaan lunastanut lupaustaan saman tien, vaan vasta monien suostuttelujen jälkeen.

– Kun puhelinmarkkinoija soitti tarpeeksi usein, niin lopulta rupesi hävettämään ja sain aikaiseksi ryhtyä lahjoittajaksi.

APUA VARJOIHIN JÄÄVILLE

Sarasvuo auttaa myös suoraan, ilman välikäsiä.

– Olen yli kolmekymmentä vuotta tukenut eri tavoin laajaa joukkoa ihmisiä. Monet heistä ovat varjoihin jääviä lähimmäisiä, jotka eivät ole virallisen avun piirissä.

Kun avun tarvitsijoita on vaikea tavoittaa, järjestöt helpottavat auttajaa.

– Avun antajalle ne ovat käteviä, stressittömiä ja helppoja.

Sosiaalityötä ja auttamista Sarasvuo pitää äärimmäisen tärkeinä. Hänen mielestään auttaminen sinänsä on tärkeää, sen kummempia motiiveja – edes auttamisen tuomaa iloa – siihen ei tarvita.

– Mielestäni auttaminen kuuluu ihmiselle. Ei ole olennaista kuka sitä tekee ja mitä hän siitä itselleen saa. On ylipäätään hyvä, jos kärsimystä pystytään lievittämään.

JAANA KIURU

6.6.2018