Aggredi
Kukaan ei ole pelkkä rikollinen
HelsinkiMissiossa kehitetty Aggredi-menetelmä väkivaltarikollisuudesta irtautumiseksi toimii jo viidellä paikkakunnalla. Apu perustuu tasa-arvoiseen rinnallakulkemiseen.
Väkivalta ei ole mulle mikään ongelma, lukee Aggredin väkivaltatyön päällikkö Petri Salakan t-paidan selässä. Lause on suoraan erään Aggredin asiakkaan suusta ja kuvaa hyvin myös työntekijöiden asennetta. Se, että kaikki asiakkaat ovat tehneet väkivaltaa tai suunnitelleet sitä, on täällä neutraali asia.
– Ei me kysytä rikoksista tai diagnooseista, ei me edes haluta tietää. Me halutaan kohdata ihminen sellaisena kun hän on ja kuunnella, mitkä ovat hänen omat tavoitteensa, Salakka sanoo.
Toisaalta: Aggredissa voi puhua.
– Me emme ole viranomaistoimija, joten meillä ei ole ilmoitusvelvollisuutta. Meille ei siis tarvitse peitellä mitään.
Tämä resepti on se, jolla Aggredi on toiminut pääkaupunkiseudulla jo 14 vuotta. Moni on päässyt sen avulla väkivallan kierteestä.
– Paras palaute on se, että tiedän vankien suositelleen Aggredia toisilleen, Salakka sanoo.
APUA ILMAN KYTTÄYSTÄ
Aggredi tarjoaa hoidollisia keskusteluja ihmisille, jotka ovat tehneet tai suunnitelleet kodin ulkopuolisia väkivaltarikoksia. Asiakkaina on perusväkivaltarikollisia mutta myös radikalisoituneita, joukkosurmaa suunnitelleita ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen sotkeutuneita.
– Suurin osa asiakkaista tulee meille vankilan kautta, mutta tänne voi tulla vaikka kadulta ovikelloa soittamalla, Petri Salakka sanoo.
Pääosin asiakkaat ovat työikäisiä miehiä. He käyvät keskusteluja Aggredin tiloissa Sörnäisten Kurvissa tavallisesti kerran viikossa, aina kahden työntekijän kanssa kerrallaan. Näin taataan, että mukaan saadaan laajasti eri näkökulmia.
Asiat voivat olla isoja, mutta ilmapiiri on rento: tulija saa asettua mukaviin nahkasohviin ja kuunnella ikkunan takaa Kurvin vilkasta menoa.
Me voidaan jeesata tekemään cv:tä tai käsitellä asioita lapsuuteen asti, asiakkaan toiveen mukaan.
– Jotkut aloittavat prosessin jo koevapaudessa, jolloin meillä käyminen on pakollista, mutta siviilissä oleville tämä toiminta on vapaaehtoista. Saa tulla mutta saa myös jäädä pois, me ei soitella perään, Salakka kertoo.
Tämä siksi, että kaikki muut soittelevat. Aggredissa ei vahdita eikä tuomita ketään.
– Kunnioitamme asiakkaan omaa totuutta.
VELANPERIJÄSTÄ PERHEENISÄKSI
Aggredissa käydään keskimäärin 16 kertaa, noin kerran viikossa. Toiminnan tavoitteena on vähentää väkivaltarikoksia kiinnittämällä asiakkaiden identiteetti rikollisuudesta johonkin muuhun: esimerkiksi perheenisänä olemiseen, työhön tai opiskeluun.
– Siihen identiteettiin väkivalta ei kuulu kuten velanperijän tai huumediilerin identiteettiin, Petri Salakka selittää.
Asiakkaiden tavoitteet ovat Salakan mukaan samanlaisia kuin kenellä tahansa.
– Voi olla toiveena, että viiden vuoden päästä olisi omistuskämppä vaimon ja lapsen kanssa, tai että olisi valmistunut ammattiin. Useimmilla on rikollisajoilta velkaa, joten tie on pitkä. Yhdessä pohdimme, mitkä tapahtumat vaikuttavat siihen, että asiakkaan tavoitteet toteutuvat, ja mitkä vievät toiseen suuntaan.
Vaikeus on siinä, että vaikka ihminen itse muuttuisikin, yhteiskunta ei hevin muuta näkemystään väkivaltarikoksia tehneestä. Monelle on helpointa jatkaa tutulla tiellä, kun työtä, ystäviä ja asuntoa on muuten vaikea löytää.
– On helppo laittaa sivuun ihmiset, jotka tekevät jotain omasta mielestä käsittämätöntä. Mutta kuka tahansa meistä voisi tehdä saman, jos olisi tarpeeksi painavat syyt, Salakka muistuttaa.
TULOKSET OVAT HYVIÄ
Aggredi-malli on vuosien varrella levinnyt Helsingistä muuallekin. Oulussa vastaavaa työtä tehdään Via Vis -nimellä. Aggredi-brändin alla on toimittu jo muutaman vuoden ajan Kuopiossa, ja tänä keväänä toiminta on laajentunut myös Turkuun, Pirkanmaalle ja Satakuntaan. Kuopiossa Aggredia pyörittää Kuopion Setlemetti Puijola ry, Turussa Varsinais-Suomen Sininauha ry, Pirkanmaalla Tampereen ensi- ja turvakoti ry ja Satakunnassa Porin Sininauha ry.
– Työtä tekevät järjestöt ovat jokaisessa kaupungissa vähän erilaisia, mutta olemme sitoutuneet samanlaisiin työn periaatteisiin. Teemme myös tiivistä yhteistyötä esimerkiksi koulutusten, työnohjauksellisten konsultaatioiden ja asiakkaiden ohjauksen merkeissä, Petri Salakka kertoo.
Menetelmää kannattaa laajentaa, sillä se on ainutlaatuinen Suomessa ja tulokset ovat hyviä. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksen (2014) mukaan Aggredin läpikäyneistä asiakkaista 75 prosenttia lopettaa väkivaltarikokset. Salakka on jokaisesta onnistumisesta iloinen.
– Joskus joku tulee myöhemminkin kahville, mutta harvemmin. Kun he jättävät väkivaltaelämän taakseen, he haluavat jättää taakseen myös Aggredin. Se kuuluu entiseen elämään, Salakka uskoo.