Lahjoittaminen

Jaana Kiuru

9.11.2023

Lahjoittamalla olen mukana vähentämässä yksinäisyyttä

Tom Tukiaisen mielestä auttaminen on velvollisuus, kun itsellä on kaikki hyvin.

Sijoittaja ja merkittävä lahjoittaja Tom Tukiainen haluaa vaikuttaa moniin yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Yksi niistä on yksinäisyys. Sen vähentämiseksi hän on jo pitkään tukenut HelsinkiMission työtä.

– Yksinäisyys ei näy omassa arjessani, eikä se näy ihmisistä ulospäin. Lehtiä lukiessa on kuitenkin helppo huomata, että sitä on sekä nuorten että vanhojen ihmisten keskuudessa erittäin paljon, Tukiainen sanoo.

Äskettäin häntä kosketti tarina nuoresta, joka tuntee olonsa yksinäiseksi silloinkin, kun ei varsinaisesti ole yksin, vaan nimenomaan muiden seurassa.

– Mielestäni tuo nuoren kokemus on traaginen. Se sai miettimään, että onneksi on esimerkiksi HelsinkiMissio, joka auttaa nuoria.

HelsinkiMission Nuorten kriisipisteellä nuori pääsee juttelemaan huolistaan matalalla kynnyksellä. Apu on nuorelle maksutonta ja sitä saa kasvotusten tai etänä.

Lisää yhteisöllisyyttä vanhustenhoitoon

Vanhustenhoito on Suomessa ulkoistettu laitoksille, vaikka se lisää yksinäisyyttä, Tukiainen toteaa. Sen sijaan vanhukset pitäisi hoitaa kotona mahdollisimman pitkään. Hoitokodissa asuessa isovanhempien yhteys nuorempaan sukupolveen ja vanhaan tuttavapiiriin helposti hiipuu.

– Katson, että vanhustenhoito on mennyt länsimaissa liian laitosmaiseksi. On liian yleistä, että laitokseen sijoitettua vanhusta käydään katsomassa ehkä kerran kuukaudessa, koska niin kuuluu tehdä. Ei se ole normaalia kanssakäymistä.

Yhteisöllisissä kulttuureissa, kuten hänen puolisonsa kotimaassa Thaimaassa, vanhukset hoidetaan perheen piirissä – joka oikeastaan käsittää koko naapuruston.

Tukiaisen mielestä HelsinkiMissio tekee tärkeää työtä ikäihmisten hyväksi järjestämällä muun muassa monenlaista toimintaa, joka lisää kohtaamisia ja yhteisöllisyyttä.

”Koen, että minulla on velvollisuus auttaa”

Vaikka kukaan ei voi yksin parantaa maailmaa, yksikin ihminen voi saada paljon aikaan.

Mikä motivoi Tom Tukiaista auttamaan?

– Olen hyväosainen, joten velvollisuuteni on auttaa. Sillä tavoin helpotan myös huonoa omaatuntoani siitä, että minulla on kaikki hyvin, samaan aikaan kun toisilla menee heikommin.

Hän kertoo lahjoittavansa kohteisiin, jotka itseä koskettavat ja tahoille, joita pitää luotettavina. Myös auttamisen jatkuvuus on tärkeää.

– Kertalahjoitus auttaa hetkellisesti, mutta säännöllinen tuki varmistaa auttamistyön jatkuvuuden.

Tukiainen on ollut jo vuosia HelsinkiMission kuukausitukija. Lisäksi hän on tukenut HelsinkiMission työtä vuosittain osakelahjoituksilla.

Osakelahjoitus hyödyttää sekä lahjan antajaa että saajaa

Osakelahjoittaminen saattaa tuntua erikoiselta ja hankalaltakin auttamistavalta, mutta se ei pidä paikkaansa.

Osakelahjoittamiseen on Tukiaisen mielestä myös järkevä syy: yleishyödyllisten järjestöjen ei tarvitse maksaa osakkeista lahjaveroa niitä realisoitaessa. Myöskään lahjoittajan ei tarvitse maksaa veroa osakkeiden mahdollisesta arvonnoususta.

–  Osakkeita lahjoittamalla annan arvokkaamman lahjan verrattuna siihen, että itse myisin osakkeen ja sen jälkeen lahjoittaisin rahat. Jos myyn osakkeen, maksan siitä huomattavan summan, 30–34 prosenttia veroa. Osakkeita lahjoittamalla sen sijaan koko lahjoitussumma menee hyvän asian tukemiseen.

Osakkeiden lahjoittaminen on myös helppoa, käytännön asiat voi jättää HelsinkiMission hoidettavaksi.

Haluaisitko kannustaa muitakin lahjoittamaan hyvän asian puolesta?

–  Pidän heikompien tukemista tärkeänä, ja jos on mahdollisuus auttaa, miksei niin tekisi?

Jaana Kiuru

9.11.2023