Nuoret

JAANA KIURU

Lukuaika:

2min

1.6.2017

Satu Silvo: ”Nuorista on otettava koppi”

Näyttelijä-yrittäjä ja tuore kaupunginvaltuutettu Satu Silvo on tukenut kuukausittain HelsinkiMissiota vuodesta 2010 lähtien. Hän ryhtyi kuukausilahjoittajaksi kohdattuaan feissarin kadulla.

Satu Silvo pitää tärkeänä, että HelsinkiMissio tukee nuoria ja että se on luotettava järjestö, jonka kautta apu menee perille. Silvon mukaan nuorista pitäisi ottaa koppia vielä sen jälkeen, kun nuori on saavuttanut täysi-ikäisyyden. Näin ei kuitenkaan yleensä käy, vaan nuori jää helposti omilleen kriittisessä iässä.

– Nuoren kehitys ei pysähdy 18-vuotissyntymäpäivään, sillä aivojen etulohko kehittyy 25-vuotiaaksi asti. Sitä ennen päätöksenteko voi olla vaikeaa. Nuorelta vaaditaan kuitenkin isoja valintoja tulevaisuuden suhteen. Monet vaatimukset voivat ahdistaa nuorta, joka on identiteettinsä kanssa ihan hukassa.

Silvo korostaa vuorovaikutustaitojen ja läsnäolon merkitystä. Vanhempien pitäisi yrittää säilyttää keskusteluyhteys nuoren kanssa.

– Nuorelle on tärkeää tulla kuulluksi. Vanhemman ei tarvitse ratkaista ongelmia nuoren puolesta, mutta hän voi auttaa sanoittamaan asioita, jolloin nuoren on helpompi löytää omat polkunsa.

MYÖTÄTUNTO AUTTAA ELÄMÄSSÄ ETEENPÄIN

HelsinkiMission arvoista Satu Silvolle tulee mieleen monia asioita. Hänestä läsnäolo on kuuntelua, mutta myös asioitten sanomista ääneen.

– Kyllä meillä jokaisella on parantamisen varaa ja miettimistä siinä, miten voisimme lisätä läsnäoloa ja miten voisimme kohdata toisen ihmisen paremmin.

– Jos suopeus tarkoittaa myötätuntoa, se on balsamia haavoille. Se merkitsee sitä, ettei kannata kantaa katkeraa mieltä mukanaan. Se on tervehdyttävä asia elämässä. Jos olen ollut muita kohtaan pettynyt, myötätunto auttaa pääsemään eroon vanhoista kaunoista. Marttyyrin viitan voi laskea myötätunnon avulla.

– Uskallus on rohkeutta, sitä ettei pelkää kompastumista. Eipä minullakaan paljon päätä huimannut, kun perustin Silvoplee-ravintolani. Ihmettelen, miten olinkin niin rohkea, Satu Silvo naurahtaa.

JAANA KIURU

1.6.2017