Nuoret

Kajsa Nyman

17.4.2024

UMK-artisti Keira Lundström: ”Jokaisen pitää tulla nähdyksi ja kuulluksi”

Keiran suurimmat esikuvat ovat omassa suvussa. Isoisä inspiroi häntä muusikkona ja isoäiti opetti unelmoimaan isosti. KUVA: Janita Autio
 

Ala-asteella Keira oli suorapuheinen lapsi, jota osoiteltiin sormella eikä otettu mukaan porukkaan. Tilanne korjaantui vuosien myötä, mutta Keira muistaa, miltä tuntui jäädä yksin.

Vuodenvaihteessa Keiralta kysyttiin, haluaisiko hän osallistua Helsinki Mission School to Belong -projektiin, jolla ehkäistään yksinäisyyttä kouluympäristössä. Hänen ei tarvinnut miettiä kauan.

– Tässä iässä on tosi tärkeää saada apua. Nuorten mielenterveyshuolto on normalisoitava, ettei kukaan jäisi yksin ongelmiensa kanssa. Minä voin auttaa vierailemalla kouluissa ja puhumalla yhteenkuuluvuudesta lukiolaisten kanssa.

Lupaava artisti on osallistunut sekä Voice of Finlandiin että UMK:hon. Hittisingleä No Business on The Dancefloor on striimattu yli 11 miljoonaa kertaa ja se herätti huomiota myös ulkomailla. Hän on tehnyt levytyssopimuksen Warner Music Finlandin kanssa ja tulevaisuus on valoisa. Musiikillaan Keira haluaa jakaa positiivista energiaa ja kannustaa nuoria seuraamaan unelmiaan.

Koronapandemia vei yhteisöllisyyden

Kun globaali koronakriisi 2020 alkoi, Keira oli yläasteella. Hän ehti aloittaa lukion ennen kuin se loppui. Arkea leimasi sosiaalinen eristäytyminen ja uudet tavat pitää yhteyttä. Tärkeitä vuosia meni hukkaan.

– Oli tosi rankkaa pitää etäisyyttä ystäviin ja saada opetusta vain virtuaalisesti. Monet menivät ihan lukkoon, kun heistä tuntui, ettei heitä kuulla eikä nähdä. Kaipasimme kaikki seuraa ja rakenteita, kuten koulun välitunteja, missä pystyimme jakamaan ajatuksia.

Koulun retket ja tapahtumat peruttiin koronavuosina kokonaan.

– Meiltä jäi pois myös suunniteltu leirikoulu, jonka piti vahvistaa yhteisöllisyyttä. Viimeiset kouluvuodet olisivat olleet hyvin erilaisia ​​ilman koronaa. Nyt perheestä tuli se sosiaalinen kupla, joka oli tärkeämpi kuin koskaan.

Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, Keira on juuri suorittanut ylioppilastutkinnon ja odottaa tuloksia.

– Panostan koulutukseen, koska haluan artistiuran rinnalle konkreettisen vaihtoehdon.

On tärkeää, että mielenterveysongelmista puhutaan

Artistina Keirasta on tullut esikuva monille, ei vähiten sosiaalisessa mediassa. Hän ei alussa tiennyt, kuinka iso merkitys sillä on. Sosiaalinen media voi vaikuttaa nuorten itsetuntoon monella tavalla, mutta Keira huomauttaa, että vaikutus voi olla myös positiivinen.

Somepersoonat voivat esimerkillään vaikuttaa siihen, että mielenterveysongelmista on helpompi puhua, Keira miettii.

– On hienoa huomata, miten suhtautuminen mielenterveysongelmiin on muuttunut. Se ei ole enää tabu. Kun monet somepersoonat avoimesti kertovat, että ovat hakeneet apua, he osoittavat, että se on ihan ok ja normaalia.

Keira kävi juttelemassa koulukuraattorin kanssa, kun ketään muuta ei ollut.

– Suosittelen sitä, he ovat siellä sinua varten. Kuraattori voi auttaa stressinhallinnassa ja esimerkiksi järjestämään opinnot niin, että ehdit suorittaa kaiken, Keira sanoo.

– Aloita vaikka siitä, niin sitten on helpompaa puhua kaikesta muustakin.

Ota ensimmäinen askel

Ylioppilaskevät ja uusi ura saavat Keiran mietteliääksi.

– Etsin edelleen itseäni artistina, niin paljon on tapahtunut lyhyessä ajassa. Saa nähdä mihin elämä vie. Olen huomannut, että kun yrittää sopeutua uusiin asioihin, pitää tehdä töitä itsensä kanssa. Miten suhtautuu kaikkeen. Kerranhan täällä vain ollaan, joten miksei tilaisuuksiin voisi tarttua ja yrittää parhaansa. Aina kannattaa yrittää. Jos itse on avoin ja helposti lähestyttävä, löytyy aina joku, johon saa yhteyden.

Sama pätee Keiran mielestä kouluelämään.

– Kaikki voivat auttaa toisiaan voimaan paremmin.

Voi ihan hyvin ottaa ensimmäisen askeleen, mennä yksinäisen luokkatoverin luo ja sanoa: ”Haluatko tulla meidän seuraan?”

Kajsa Nyman

17.4.2024