Ajankohtaista
Vantaalla nuorten tekemät väkivaltarikokset ovat lisääntyneet – Gettogymi pitää nuoret poissa kadulta

Nuorten yksinäisyys on lisääntynyt. Pahimmillaan se voi näyttäytyä väkivaltaisena käyttäytymisenä ja ulossulkemisena. Nuorten kasvava väkivaltainen käytös ja jengiytyminen herättävät huolta. HelsinkiMission Gettogymi on lähiösali, joka ehkäisee ja vähentää väkivaltaista käyttäytymistä. Se tarjoaa nuorelle yhteisön ja näköalan tulevaisuuteen.
Nuorten hyvinvointi on kriittisessä käännekohdassa. Tuoreen Nuorisobarometrin mukaan nuorten usko omaan tulevaisuuteensa on romahtanut: vain 61 % suhtautuu siihen optimistisesti, kun vielä vuonna 2016 luku oli 83 %. Samalla yhä useampi nuori, jopa lähes puolet (47 %) 15–24-vuotiaista, kertoo kokevansa yksinäisyyttä ainakin muutaman kerran kuukaudessa.
Yksinäisyys voi näyttäytyä myös levottomuutena, vihaisuutena tai jopa väkivaltaisena käyttäytymisenä. Yhteiskunnasta ulossulkeminen on tutkitusti yksi väkivaltailmiöiden ja katujengiytymisen taustatekijöistä. Yksinäisyys voi pahimmillaan eristää nuoren niin syvästi, että se johtaa radikalisoitumiseen tai rikoksiin.
– Jos emme rakenna turvallisia yhteisöjä, nuori löytää kadulta haitallisen yhteisön. Gettogymillä emme luovuta yhdenkään nuoren suhteen. Se on yhteisö, jossa joku uskoo nuoreen silloinkin, kun hän itse ei jaksa, sanoo Gettogymin projektipäällikkö ja valmentaja Charlotte Pettersson.
Alle 21-vuotiaiden tekemät väkivaltarikokset ovat lisääntyneet. Vuonna 2022 pahoinpitelyjä, ryöstöjä ja henkirikoksia kirjattiin noin neljännes enemmän kuin edellisvuonna. Vantaalla alle 17-vuotiaiden tekemät väkivaltarikokset ovat lisääntyneet huomattavasti
Gettogymi tarjoaa ratkaisun ja vaihtoehdon väkivallalle
Gettogymi on Myyrmäessä sijaitseva maksuton lähiösali. Se ei ole vain paikka harrastaa kamppailulajeja, vaan kansainvälisestikin ainutlaatuinen malli nuorten väkivaltaisen käyttäytymisen ja jengiytymisen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.
Kamppailulajit tuovat salilla käymiseen ja nuoren arkeen tavoitteellisuutta ja sääntöjä. Treenatessa opetellaan käsittelemään aggressiota rakentavalla tavalla ja harjoitellaan samalla impulssien hallintaa.
Salilla työskentelee ammattilaisia, joiden osaamisessa yhdistyy kamppailulaji- ja valmennusosaamisen lisäksi nuorisoalan ja väkivaltatyön ammattitaito. Väkivaltatyössä hyödynnetään HelsinkiMissiossa kehitettyä Aggredi-menetelmää, joka vähentää tutkitusti väkivaltaista käytöstä.
– Gettogymi avattiin reilu vuosi sitten. Siellä kävi viime vuonna arviolta 600 nuorta. Tänä vuonna kävijöitä on ollut jo 400. Keski-ikä on 15 vuotta, ja noin kolmasosa kävijöistä jää vakituisesti salille treenaamaan. Sana on nuorten ja toimintaan ohjaavien ammattilaisten keskuudessa kiirinyt ja tilat käyvät ahtaiksi, sanoo Pettersson.
Gettogymillä nuori liittyy osaksi hyvää joukkoa
Gettogymin lähestymistapa on yhteisöllinen. Nuori otetaan mukaan kunnioittavasti ja kuunnellen. Keskusteluapua on tarjolla. Keskusteluja käydään myös kuin huomaamatta treenaamisen ja yhteisen tekemisen, ruuanlaiton ja syömisen ohessa. Sali tarjoaa nuoren elämään aikuisen. Ammattilaisten lisäksi salilla työskentelee myös kokemusasiantuntijoita ja vapaaehtoisia.
Salilla nuori liittyy osaksi hyväksyvää yhteisöä, jolloin koettu ulkopuolisuuden tunne ja yksinäisyys vähenevät. Annettu tuki sitouttaa myös koulunkäyntiin, vahvistaa työelämätaitoja ja rakentaa siten nuorelle toiveikkaampaa tulevaisuutta.
– Gettogymillä muhun suhtaudutaan kuin perheenjäseneen. Voin olla oma itseni. Hyvät valmentajat, hyvä ruoka, hyvät treenit, hyvä tunnelma, tekevät musta gettogymiläisen. Jos mä en kävis Gettogymillä, elämä ois tällä hetkellä varmaan kaduilla tai rikolliselämää, sanoo Gettogymillä käyvä nuori
Lahjoittajien tuki pitää Gettogymin ovet auki jatkossakin
Lahjoittaminen mahdollistaa Gettogymin toiminnan jatkumisen ja laajenemisen sekä tuen yhä useammalle nuorelle. Suuren kysynnän vuoksi henkilöstön, aukioloaikojen ja tilojen laajentaminen on välttämätöntä. Toimintaa on tarkoitus laajentaa myös muualle Suomeen.
Hyvässä joukossa kukaan ei jää yksin -kampanja
HelsinkiMission Hyvässä joukossa kukaan ei jää yksin -kampanja nostaa esiin sen, kuinka yhteisöilä – ja meillä kaikilla – on vastuu yksinäisyyden vähentämisestä. Kampanja muistuttaa, että jokainen meistä on osa yhteisöä, joka joko sulkee ulos tai kutsuu sisään. Kun näemme, huomaamme ja toimimme, yksinäisyys ei jää vain käsitteeksi. Se tunnistetaan ja yksinäisyyden voima heikkenee.
Kampanja kertoo tarinoita yksinäisyydestä. Kampanjan ensimmäinen osa kertoo Gettogymiltä apua saaneen nuoren tarinan.
Gettogymi ehkäisee ja vähentää 13–29-vuotiaiden nuorten väkivaltakäyttäytymistä ja rikolliseen toimintaan pohjautuvaa jengiytymistä nuorisotyön keinoin. Lähetettä ei tarvita. Toiminnasta vastaa HelsinkiMissio ja sitä toteutetaan yhteistyössä Vantaan kaupungin nuorisopalveluiden kanssa. Toiminnalla on opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustus. Lisäksi työtä rahoittaa Urlus-säätiö.